Νέο διπλωματικό μέτωπο για την Αθήνα

ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ANAZHTA ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ…

Ενώ η Αθήνα παλεύει με το χρέος, ένα νέο μέτωπο ανοίγει και απειλεί την κυβέρνηση. Η ψηφοφορία στις Βρυξέλλες κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία σε συνδυασμό με δηλώσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για αλλαγές στη Μέση Ανατολή και τη δημιουργία Κουρδικού κράτους, επιτρέπει στους διπλωμάτες να περιμένουν έναν ιδιαιτέρως θερμό χειμώνα.

Ήδη η Τουρκία διά του πρωθυπουργού της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς τη βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών. Η απειλή αυτή αφορά πρωτίστως την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στη γραμμή του πυρός. Η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και αναζητά συμμάχους όσο η γειτονική χώρα νιώθει να απειλείται από την αλλαγή στις παγκόσμιες ισορροπίες.

Η πρόσφατη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αρχικά φάνηκε να είναι υπέρ της Άγκυρας, μόνο που πολύ σύντομα φάνηκε ότι τα σχέδια του νέου πλανητάρχη είναι άλλα και μάλιστα αφορούν τον επανακαθορισμό της Μέσης Ανατολής κατά το σύνηθες των Ρεπουμπλικανών.

Ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία, Μάικλ Φλιν, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, σε πρόσφατη συνέντευξή του διατύπωσε την άποψη πως θα δημιουργηθεί μια νέα Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράκ και η Συρία δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους. Όπως είπε, εκτιμά πως θα δημιουργηθούν τρία ή τέσσερα νέα κράτη στη Μέση Ανατολή, με ένα πιθανό ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Μάλιστα ερωτηθείς για τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, του χαρακτήρισε «ηρωική δύναμη» και πολύ ικανούς σε θέματα διακυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να τους προσφέρουν περισσότερη βοήθεια ώστε να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η Άγκυρα επιμένει να τους αποκαλεί τρομοκράτες!

Οι δηλώσεις αυτές όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν εκνευρισμό στην Άγκυρα καθώς το καθεστώς Ερντογάν πιέζεται πλέον και μένει να φανεί πως θα αντιδράσει.

Η επικοινωνία Τραμπ Τσίπρα
Μέσα σε αυτό το τοπίο το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ντ. Τραμπ εκτιμήθηκε από διπλωματικές πηγές ως θετική εξέλιξη με δεδομένο πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την προεκλογική περίοδο δεν είχε εκφραστεί και με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα.

Στην σύντομη τηλεφωνική συζήτηση που είχαν οι δύο άντρες τονίστηκε και ο κρίσιμος ρόλος της Ελλάδας για την ειρήνη και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής –ιδιαίτερα σε μία περίοδο αυξανόμενης αποσταθεροποίησης– καθώς και οι σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής, όσο και της προσφυγικής κρίσης.

Επιβεβαιώθηκε, παράλληλα, η σημασία ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε σειρά τομέων, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα