Νέο κρούσμα ευλογιάς σε πρόβατα στο Λιτόχωρο

Συναγερμό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σήμανε το νέο κρούσμα ευλογιάς σε πρόβατα που εντοπίστηκε σε μικρή κτηνοτροφική μονάδα στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Σύμφωνα με το seleo.gr πρόκειται για το πρώτο κρούσμα αιγοπροβάτων που εκδηλώθηκε στην περιοχή και, παρότι είναι μεμονωμένο και δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επηρεάσει την αγορά ενόψει του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, η νόσος ταυτοποιήθηκε σε ορισμένα από τα συνολικά 50 πρόβατα που βρίσκονταν στην κτηνοτροφική μονάδα στις παρυφές βουνού στο Λιτόχωρο, τα οποία στη συνέχεια θανατώθηκαν με ευθανασία. Ο ίδιος χώρος απολυμάνθηκε, ενώ οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκτεταμένους ελέγχους σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από τη συγκεκριμένη εστία. Σύμφωνα πάντως με την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, κανένα επιπλέον θετικό κρούσμα δεν ανιχνεύτηκε μέχρι στιγμής, γεγονός που για τις αρμόδιες αρχές αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο της αρμόδιας διεύθυνσης Πιερίας Γιάννη Μέρκο, το κρούσμα επιβεβαιώθηκε την περασμένη Παρασκευή και ήδη έχουν θανατωθεί και τα πενήντα ζώα της εκτροφής. Παράλληλα, όπως είπε, έχουν οριοθετηθεί δύο ζώνες επιτήρησης, η πρώτη σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από την εκτροφή και η δεύτερη στα δέκα χιλιόμετρα.

Οι υπεύθυνοι της κτηνιατρικής υπηρεσίας Πιερίας τονίζουν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα δεν προκαλεί ανησυχία μέχρι στιγμής καθώς ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν από το Πάσχα. Αυτό σημαίνει ότι και οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής περιμένουν την περίοδο αυτή για να προχωρήσουν σε σφαγή και πώληση των αμνοεριφίων που εκτρέφουν. “Το κρούσμα στο Λιτόχωρο δεν είναι ανησυχητικό, αλλά στεναχωρεί και προβληματίζει τους κτηνοτρόφους για το πώς θα εκληφθεί από την αγορά ενόψει του Πάσχα” σημειώνει ο κτηνίατρος κ. Μέρκος. Προσθέτει ακόμα ότι οι ημέρες που θα ακολουθήσουν είναι αυτές που περιμένουν οι κτηνοτρόφοι, για να εκμεταλλευτούν την παραγωγή τους, ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποδυναμώσει την αγορά της περιοχής ενόψει του Πάσχα.

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση σε ό,τι αφορά το θέμα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί, καθώς όπως εκτιμούν οι κτηνίατροι της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης ήδη έχουν ήδη περάσει δυο και πλέον μήνες χωρίς κανένα νέο κρούσμα στο νομό. Προς το παρόν, όπως ανέφεραν, έχουν ανοίξει οι σφαγές για το νομό Θεσσαλονίκης, αλλά παραμένουν κλειστές οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων από τη μία περιφερειακή ενότητα στην άλλη, υπό τον φόβο της μετάδοσης της ευλογιάς.

Στο ενδεχόμενο πάντως το κρούσμα της ευλογιάς στην Πιερία να μεταδόθηκε από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, οι κτηνίατροι επισημαίνουν ότι αυτό δεν μπορεί κανείς να το ξέρει, αφού, όπως αναφέρουν, ο ιός μπορεί να μεταδόθηκε κατά τη μετακίνηση ατόμων, ζωοτροφών ή αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα