«Νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών»

Δριμεία επίθεση στη κυβέρνηση, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο, εξαπέλυσε το ΚΚΕ.  Σε ανακοίνωσή του ο Περισσός, τόνισε πως «το πολυνομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών» ενώ έκανε λόγο για νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών».

Η ανακοίνωση

«Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης προωθεί νέο συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών, των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρών επαγγελματιών, αποδεικνύοντας, ότι τόσο τα λεγόμενα δημοσιονομικά όσο και τα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα, υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα και οδηγούν στη λαϊκή χρεοκοπία» επισημαίνει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, προσθέτοντας, ότι «το πολυνομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφού τους προσφέρει ακόμη πιο φτηνή εργατική δύναμη και νέα πεδία κερδοφορίας που θα προκύψουν από τον εκτοπισμό αυτοαπασχολουμένων».

Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται, ότι η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κατώτερου μισθού, για πλήρη και γενικευμένη κατάργηση επιδομάτων και μισθολογικών ωριμάνσεων και για επέκταση των ατομικών συμβάσεων που θα συμπαρασύρουν τους μισθούς σε όλους τους κλάδους.

«Ήδη προωθείται η κατάργηση επιδομάτων του ΟΑΕΔ (μητρότητας, ασθένειας, στράτευσης κλπ), ενώ στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, μειώνει στο μισό τις τριετίες για τους μακροχρόνια ανέργους. Με αυτό το μέτρο δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να απαλλαγούν άμεσα από εργαζόμενους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και να τους αντικαταστήσουν με άλλους «φθηνότερους».

Επεκτείνεται και διευκολύνεται η δράση των εταιριών ενοικίασης, δηλαδή των δουλεμπορικών γραφείων, με καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα» αναφέρει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης, ότι «στρώνεται το έδαφος για νέες αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, με μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».

Αναφέρεται επίσης, ότι ένα μέρος των μικρών επαγγελματιών, παραγωγών και αγροτών οδηγούνται ουσιαστικά στον εκτοπισμό, με ωφελημένους τα μονοπώλια των αντίστοιχων κλάδων, τα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες που θα συγκεντρώσουν στα χέρια τους ακόμα μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς, ενώ προστίθεται, ότι «επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις και μονιμοποιούνται τα δήθεν έκτακτα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα προηγούμενων χρόνων».

«Όλες αυτές οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις εξαφανίζουν ήδη τα όποια ψίχουλα του ματωμένου πλεονάσματος. Το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί την πιο χαρακτηριστική απόδειξη, ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα, στα οποία ορκίζονται όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, περνούν πάνω από συντρίμμια δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται, ότι τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου δεν αποτελούν μόνο κάποιες μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά αποτελούν πολιτικές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου σε συνθήκες διεθνοποιημένου ανταγωνισμού.

Το ΚΚΕ αναφέρει, ότι αυτές οι πολιτικές υπήρχαν και δρομολογήθηκαν προ κρίσης και μνημονίων και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ακόμη και αν τα μνημόνια τελειώσουν με αυτή τη μορφή.

«Συνεπώς η κυβέρνηση κοροϊδεύει ξεδιάντροπα, όταν υπόσχεται καλύτερες ημέρες με το τέλος των μνημονίων και με κάποια ανάκαμψη της οικονομίας, όταν μάλιστα η ΕΕ έχει διαμορφώσει νέους μηχανισμούς επιτήρησης, για να προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική. Αντίστοιχα κοροϊδεύουν και τα άλλα κόμματα της ΕΕ και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που, ενώ δίνει καθημερινά διαπιστευτήρια στον ευρωμονόδρομο και τον ΣΕΒ, υπόσχεται ανακούφιση του λαού μέσα από διαπραγματεύσεις εντός αυτών των τειχών» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

«Καμία αναμονή, καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα κόμματα της ΕΕ. Τα επόμενα χρόνια αυτός ο δρόμος θα γίνει ακόμη πιο σκληρός για το λαό. Τώρα χρειάζεται οργάνωση, ανασύνταξη, αγωνιστική απάντηση, λαϊκή συμμαχία εργατών, αυταπασχολουμένων, αγροτών, νέων, γυναικών ενάντια στον κοινό αντίπαλο που είναι η ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους. Ισχυρό ΚΚΕ για να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα