Νέα φορο-λαίλαπα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2018

Νέα καταιγίδα μέτρων έρχονται από την Πρωτοχρονιά του 2018 για εκατομμύρια Έλληνες όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή. Πρόκειται για μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο αλλά ακόμη τα νοικοκυριά δεν τα έχουν βιώσει στην τσέπη του και απώτερος σκοπός είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας.

Ο μνημονιακός προϋπολογισμός προβλέπει “ψαλίδισμα” στις δαπάνες και αύξηση εσόδων  και επηρεάζονται χαμηλοσυνταξιούχοι, μισθωτοί, ιδιοκτήτες ακινήτων, φορολογούμενοι με ιατρικά έξοδα και… ταξιδιώτες.

Τα μέτρα που υλοποιούνται αφορούν:

-Κατάργηση της έκπτωσης ύψους 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Το μέτρο θα επηρεάσει περί τους 1,5 εκατ. φορολογούμενους με αποδοχές άνω των 9.000 ευρώ ανά έτος.

– Κατάργηση του 10% έκπτωσης στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω ιατρικών δαπανών η οποία θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2018. Το μέτρο αφορά περί το 1 εκατ. φορολογουμένων οι οποίοι επωφελήθηκαν από την τελευταία φοροαπαλλαγή. Ως εκ τούτου για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το επόμενο έτος, δεν θα προβλέπεται αναγνώριση αποδείξεων δαπανών από γιατρούς, φάρμακα κ.ο.κ.

– Νησιά και ΦΠΑ: Αυξάνονται οι συντελεστές από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα. Η αύξηση αφορά 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος.

-Φόρο διαμονής σε καταλύματα (σ.σ. ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια)

Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:
• 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
• 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
• 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
• 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,

* 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

-Μείωση επιδόματος θέρμανσης. Έχει προβλεφθεί περικοπή κατά 50% στο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης (από τα 105 εκατ. ευρώ την περυσινή σεζόν και 210 εκατ. ευρώ την προπέρσινη). Άγνωστο πάντως παραμένει πόσο θα είναι το φετινό επίδομα θέρμανσης και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.

– Φόρος υπεραξίας. Εκκρεμεί εάν θα επιβληθεί νέα αναβολή ή όχι. Αν το μέτρο τελικά δεν αναβληθεί, τότε οι πωλητές ακινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι με φόρο υπεραξίας 15%.

-Φόρος για την AirBnB με συντελεστή έως 45%. Σημειώνεται πως το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων. Για παράδειγμα για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτή την κλίμακα φορολογείται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα