Νέο χτύπημα με “σφραγίδα” ISIS στο Παρίσι, παραμονές των γαλλικών εκλογών

To Ισλαμικό Κράτος έδρασε και πάλι. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα, η εξτρεμιστική οργάνωση, (ανέλαβε επισήμως την ευθύνη) με ένα μέλος της, επιτέθηκε με καλάσνικοφ  αργά το βράδυ  στο κέντρο του Παρισιού ( στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ ) κατά αστυνομικών, στέλνοντας στο θάνατο σε τρία άτομα. Νεκροί είναι δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο συνάδελφοί τους όπως και  ο δράστης- τζιχαντιστής της επίθεσης. Η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δεύτερο δράστη, ο οποίος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο o oποίος τελικά παραδόθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, την ένοπλη επίθεση κατά αστυνομικών στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων πραγματοποίησε «εν ύπνω» πυρήνας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) από το Βέλγιο.

Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε επίσης ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ο 39χρονος Άμπου Γιουσούφ Αλ Μπελγίκι.Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για την «ριζοσπαστικοποίησή» του και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.Αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες στο σπίτι του στο Ανατολικό Παρίσι, καθώς ήταν γνωστός στις αρχές και μάλιστα είχε τον χαρακτηρισμό «εξτρεμιστής».

Χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος» και είχε πολλές φορές δηλώσει πως ήθελε «να σκοτώσει αστυνομικούς», σε μηνύματα που αντάλλασσε μέσω της εφαρμογής Telegram στο κινητό του.

Ο τζιχαντιστής δράστης

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι ήταν πεπεισμένος πως η επίθεση στη λεωφόρο Champs Elysees (Σανζ Ελιζέ), κατά την οποία ο ένοπλος δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία, είναι πράξη τρομοκρατίας.

Πριν πραγματοποιήσει το χτύπημα ο Αμπού Γιουσούφ ανάρτησε στην κωδικοποιημένη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Telegram, στην οποία οι τζιχαντιστές έχουν κλειστά γκρουπ που δεν «σπάνε» και συνομιλούν μεταξύ τους, φωτογραφίες όπου πόζαρε με το καλάσνικοφ του.

Η στιγμή των πυροβολισμών έχει καταγραφεί από πολίτη που βρισκόταν στο σημείο…

Αυτόπτης Μάρτυρας: «Βγήκε μέσα από ένα παλιό Audi κι άρχισε να πυροβολεί αστυνομικούς»

Αυτόπτης μάρτυρας που έζησε από κοντά την επίθεση μίλησε στο Sky News, αποκαλύπτοντας ότι «Ένα παλιό γκρι Audi πάρκαρε δίπλα σε βανάκι της Αστυνομίας και βγήκε από μέσα ένας άνδρας με ένα καλάσνικοφ.

»Άκουσα έξι πυροβολισμούς, αλλά νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα. Δεν είδα τον δράστη γιατί ήταν πίσω από το βαν και πυροβολούσε τους αστυνομικούς.

»Μόλις είδαμε τι γινόταν τρέξαμε και κρυφτήκαμε πίσω από ένα κτίριο. Είδα έναν αστυνομικό να απαντά στους πυροβολισμούς, ήταν ένας από εκείνους που έπεσαν.

»Ήμουν δύο μέτρα μακριά από το βαν και αν δεν ήταν αυτό θα ήμουν κι εγώ νεκρός».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα