Νίκη Μαργκβελασβίλι στις προεδρικές εκλογές της Γεωργίας

Ο Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, σύμμαχος του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Γεωργία, εδραιώνοντας τον συνασπισμό του «Γεωργιανού Ονείρου» στην εξουσία.

Είναι η πρώτη φορά που ο συνασπισμός «Γεωργιανό Όνειρο» του Ιβανισβίλι  αποκτά τον έλεγχο τόσο της προεδρίας όσο και της κυβέρνησης.

Η νίκη του Μαργκβελασβίλι εδραιώθηκε από πολύ νωρίς καθώς τα exit poll έδειξαν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά από τον υποψήφιο του κόμματος του Σαακασβίλι, Νταβίντ Μπακράτζε, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του πριν ακόμη ξεκινήσει η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ο Μαργκβελασβίλι φαίνεται να συγκεντρώνει κοντά στο 64% των ψήφων, με τον Μπακράτζε να κινείται γύρω στο 21%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι εκλογές θα έχουν ως αποτέλεσμα μόνο μια μικρή ανάπαυλα από την πολιτική αβεβαιότητα στην στρατηγικής σημασίας για την Ρωσία και την Ευρώπη χώρα των 4,5 εκατ. πολιτών, από την οποία διέρχονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα.

Ο νέος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι ο βασικός του στόχος στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι να επιτύχει μια στενή σχέση τόσο με την Δύση όσο και με τη Ρωσία, αναζητώντας να επιτύχει μια ισορροπία που μοιάζει να έχει χαθεί εδώ και καιρό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα