Νίκος Φίλης, ο αρχηγός των… ατάκτων

Ο πρώην υπουργός δίκαια διεκδικεί τον ρόλο τού επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν και για την ώρα είναι… μόνος του σε αυτό τον ρόλο δεν παύει να ενοχλεί το Μαξίμου!

Σε κάθε κυβερνητικό πανηγυρισμό όλοι αναζητούν τον Νίκο Φίλη. Ο πρώην υπουργός θα βρίσκεται κάπου εκεί για να ακυρώσει τα όσα οι σύντροφοί του θα υποστηρίξουν. Λίγο αντιπολιτευτικά, λίγο η φωνή του ρεαλισμού. Και αυτό ενοχλεί πλέον ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μπορεί να μην είναι ο μοναδικός, αλλά σίγουρα καταφέρνει να ξεχωρίζει με κάθε του δήλωση είτε αυτή γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είτε δημόσια σε κάποια συνέντευξή του. Ο Νίκος Φίλης δίκαια διεκδικεί τον ρόλο του αρχηγού της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με την διαφορά όμως ότι προς το παρόν είναι μόνος του.

Αυτό όμως δεν μειώνει την ζημιά που προκαλεί στις κυβερνητικές εξαγγελίες: «Βγαίνουμε από τα μνημόνια», υποστηρίζει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, «τα μνημόνια δεν τελειώνουν», ανταπαντά εκείνος. Και κάποιοι ιδιαιτέρως ευφάνταστοι θεωρούν ότι βρήκαν την λύση για να σιωπήσουν τον ατίθασο πρώην υπουργό. Τοποθετώντας τον σε μια άλλη υπουργική καρέκλα, ώστε να τον κάνουν συμμέτοχο αν όχι να τον κάψουν.

Μόνο που ανασχηματισμός δεν θα γίνει. Και δεν θα μπορούσε ως εκ τούτου να υποχρεωθεί κάποιος υπουργός σε παραίτηση ώστε να εξυπηρετηθεί το φιλόδοξο σχέδιο των υπογείων του Μεγάρου Μαξίμου. Εκτός και αν…

Στην ηλεκτρική καρέκλα;

Αυτό το «αν» που αναζητούσαν φαίνεται να προκύπτει με την επερχόμενη παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος ετοιμάζεται για τα ευρωπαϊκά σαλόνια. Και η θέση αυτή εξυπηρετεί ιδιαιτέρως τους σκοπούς του Μαξίμου. Η θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ειδικά στην περίπτωση του Νίκου Φίλη θα αποδεικνυόταν ηλεκτρική. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την επίθεση που έχει δεχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ο νυν υπουργός από τους «53+» οι οποίοι εκπροσωπούν το αριστερό άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο των συνεργατών του πρωθυπουργού μπορεί να χαρακτηριστεί δαιμόνιο: όχι μόνο καίνε τον Νίκο Φίλη, αλλά ακυρώνουν και τους «53+», οι οποίοι προκαλούν προβλήματα. Το πώς και το γιατί είναι εύκολα αντιληπτό μόνο για όσους γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «53+» κινδυνεύουν να μείνουν ακέφαλοι. Ο Θοδωρής Δρίτσας έπαιξε το χαρτί του και το έχασε, η Θεανώ Φωτίου δεν φαίνεται να ξεχωρίζει, και μόνος «ηγέτης» είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο οποίος όμως τυγχάνει και υπουργός Οικονομικών. Είναι δηλαδή εκείνος που υπογράφει τα πάντα. Και που τα περισσότερα –αν όχι όλα– είναι αντίθετα με τα όσα υποστηρίζει η τάση. Πώς λοιπόν μπορεί να τους εκπροσωπεί; Και το κυριότερο, μέχρι πότε; Κάποιοι θεωρούν δεδομένο πως μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του στο υπουργείο, τότε θα έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο. Και οι «53+» θα χάσουν την φωνή τους.

ΤΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΨΙΘΥΡΙΖΕΤΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ «ΚΑΨΟΥΝ» ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «53+»

 

Πραγματιστής…

Αυτό το έχει αντιληφθεί και ο «δεξιός» Νίκος Φίλης. Στα στενά όρια του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός απείχε χιλιόμετρα από την αριστερά των «53+». Πραγματιστής, άνθρωπος των αποτελεσμάτων, δεν διστάζει να θυσιάσει κάτι για να κερδίσει κάτι άλλο μετρώντας πάντα το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται.

Και όμως τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια προσέγγισης της ομάδας αυτής, όχι για να ενταχθεί αλλά για να συνεργαστεί σε άλλο επίπεδο. Εκείνος άλλωστε έστω και ως μονάδα ακούγεται. Και αυτή του την ιδιαιτερότητα θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν μελλοντικά και εκείνοι. Με ανταπόδοση την στήριξή του εντός του κόμματος.

Εκείνοι που τον ζουν από κοντά υποστηρίζουν πως το άλλοτε αφεντικό της «Αυγής» ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα στο κόμμα μετά τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς, θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός μετά από μια εκλογική ήττα θα επιλέξει να κάνει πίσω.

Η επόμενη μέρα όμως φέρνει και την Ρένα Δούρου, η οποία έχει καταφέρει να διαφυλάξει τις πολιτικές της δυνάμεις, ενώ οι όποιες ζημιές έχει υποστεί ως περιφερειάρχης Αττικής εύκολα μπορούν να αποκατασταθούν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Φίλης ήδη στρώνει το έδαφος αναζητώντας τις συνεργασίες εκείνες που θα του δώσουν προβάδισμα. Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι ένας από τους δυνητικούς συνεργάτες. Άλλωστε οι δυο τους βρέθηκαν πολύ κοντά όταν εκείνος βρισκόταν στην θέση του εκπροσώπου του κόμματος και ο Ν. Φίλης στο τιμόνι της «Αυγής». Και η συνεργασία τους ήταν άκρως επιτυχημένη. Αν λοιπόν καταφέρει να βρει κοινό βηματισμό με το αριστερό άλλοθι των «53+», τότε η εκκίνησή του θα είναι δυνατή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάλι γνωρίζουν καλά ότι αν δεχθεί την πρόταση να αντικαταστήσει τον Γ. Μουζάλα, σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθήσει το «λιάζονται» της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Αντιθέτως και σε μεγάλο βαθμό θα παραμείνει στα βήματα του νυν υπουργού έτσι ώστε να είναι ευθυγραμμισμένος με τις συμφωνίες αλλά κυρίως να έχει αποτέλεσμα. Σίγουρα κάποιες προσωπικές παρεμβάσεις θα τις επιχειρήσει, όχι όμως σε βαθμό που να αλλάζουν τα δεδομένα.

Αν επαληθευτεί αυτό, η όποια συνεργασία με τους «53+» ακυρώνεται πριν καν επιτευχθεί. Και ο Πάνος Σκουρλέτης θα πρέπει να αποφασίσει για την επόμενη μέρα του.

 

ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΑΛΛΟΤΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΗΣ «ΑΥΓΗΣ» ΗΔΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα