«”Ναι” σε “κόφτη” εάν συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος»

 «Ναι»  λέει η κυβέρνηση στον “κόφτη” εάν δοθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει το μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων όταν συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτό είναι το σημείο υποχώρησης που μπορούμε να κάνουμε για να βρεθεί μια ισορροπία» είπε και επέμεινε ότι ο λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει με την αξιολόγηση είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που αμφισβητεί τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018.

Διευκρινίζοντας τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός, ανέφερε ότι θα υπάρξει μια συζήτηση παρόμοια με εκείνη που έγινε για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αν και -πρόσθεσε- δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός, γιατί η οικονομία υπεραποδίδει.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση έχει κάνει τις υποχωρήσεις που ήταν αναγκαίες ώστε να βρεθεί συμφωνία στο 90-95% για τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι διαφωνίες για τη δημοσιονομική πορεία και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το ελληνικό χρέος δεν αφορούν σε τεχνικά ζητήματα, γι’ αυτό και πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο με τους επικεφαλής των θεσμών, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών από τις αγορές από τον Αύγουστο του 2018.

Τι είπε για τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ

Ερωτηθείς για το αν τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ θα προκαλέσει καθυστερήσεις για την αξιολόγηση είπε ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το πότε το ΔΝΤ θα πάρει τελική απόφαση για το τι φιλοδοξεί να κάνει σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Χαρακτήρισε θετικό ότι η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για μη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει εσωτερικές διαδικασίες αφορά την ίδια.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα επηρεαστούν τα χρονοδιάγραμματα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι όσα λέγονται για έγκριση της συμφωνίας εκ νέου λόγω αλλαγής μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ είναι τα αυτονόητα.

Για πιθανές εκλογές

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο είναι το όσο το δυνατόν συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε το πρώτο τρίμηνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Από εκεί και πέρα κάθε στέλεχος στο πλαίσιο της πολιτικής ανάλυσης μπορεί να λέει τις απόψεις του» συμπλήρωσε.

«Κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε εξάλλου ότι κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών γαι το Κυπριακό. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Είπε ότι τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο.

Για τη συζήτηση σχετικά με την απλή αναλογική υποστήριξε ότι τη συζήτηση την άνοιξε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε. Οψόμεθα».

Για τις διεθνείς επαφές του Τσίπρα

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού,ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Λισαβόνα στις 28 Ιανουαρίου, για τη δεύτερη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού. Στις 30 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.

Αναφορικά με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη για τα αγροτικά θέματα, παρουσία του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο «η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα