«Ναι» της Κομισιόν για 7 έργα ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με το πλαίσιο των αποφάσεών της περί κρατικών ενισχύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε σήμερα την χορήγηση 36 εκατ. ευρώ που θα προέρθουν από τα ταμεία τόσο του ελληνικού κράτους όσο και της Ε.Ε., με σκοπό τα χρήματα αυτά να επενδυθούν σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Το σκεπτικό της Ε.Ε. ήταν πως η βελτίωση επέκτασης του ελληνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας είναι συμβατή με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε. Σύμφωνα με τη κομισιόν, τα επτά έργα θα βοηθήσουν στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη βελτίωση της αξιοπιστίας του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυτόματα στην καλυτέρευση της λειτουργιάς της αγοράς ενέργειας.

Με βάση την κρατική ενίσχυση θα υλοποιήσει τους βασικούς ενεργειακούς στόχους καθώς και τις κύριες περιβαλλοντικές πολιτικές της Ε.Ε. χωρίς καμία ανάμιξη στην εσωτερική αγορά τόνισε η επιτροπή. Ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η συγκεκριμένη κρατική ενίσχυση θα βοηθήσει την Ελλάδα να επεκτείνει και ταυτόχρονα να ενισχύσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και θα ωφεληθούν οι καταναλωτές από τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Το συνολικό κόστος επενδύσεων υπολογίζεται στα 112 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 36 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό κράτος ώστε να επεκταθεί η γραμμή μεταφοράς 400 ΚW στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και για την δημιουργία ενός υποσταθμού υψηλής τάσης στην περιοχή. Με την υλοποίηση αυτού του έργου θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η διασύνδεση του ελληνικού συστήματος μεταφορών ηλεκτρικής ενέργειας, με το αντίστοιχο τουρκικό, δράση η οποία στο σύνολο της θα βελτιώσει την διασύνδεση της Ε.Ε. με την Ασία μέσω Ελλάδος. Επιπλέον μέσω της ενίσχυσης θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή ενός υποσταθμού υψηλής τάσης στην Πελοπόννησο με αποτέλεσμα την ένταξη εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο νέος υποσταθμός θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο για τη δυνητική μελλοντική επέκταση του συστήματος στην Κρήτη, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι διασυνδεδεμένη.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους από δαπανηρές μονάδες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγαλόνησο καθώς και τη βελτίωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπου αυτή τη στιγμή για τη λειτουργιά τους χρησιμοποιούν ντίζελ. Ένα άλλο μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση υπογείων καλωδίων με στόχο την κάλυψη των αναγκών πυκνοκατοικημένων περιοχών όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Το έργο θα επιλύσει μια για πάντα τα προβλήματα που δημιουργούνται σε περίοδο αιχμής. Σύμφωνα με την Επιτροπή τα μέτρα θα διασφαλίσουν πρώτα την προστασία αλλά και την αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης των καταναλωτών χάρη στην καλυτέρευση δικτύων και ασφάλεια της λειτουργιάς τους. Επιπρόσθετα οι πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού αναμένεται να είναι περιορισμένες και αυτό γιατί η πρόσβαση στο δίκτυο διέπεται από ρυθμίσεις. Τέλος, μέσω των έργων θα βελτιωθεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα επεκτείνουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα