«Ναι» υπό την απειλή διαγραφών

Ρήγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. προκαλεί η απόφαση να ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση, έστω και με βαριά καρδιά το τρίτο μνημόνιο, το οποίο κατά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη φέρει τις υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.
Στην εισήγησή της συνεδρίασης της Κ.Ο. της Ν.Δ. ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέφερε ότι η απόφαση για τη στάση της Ν.Δ. στην ψηφοφορία της νέας συμφωνίας με τους δανειστές θα ληφθεί πλειοψηφικά από τα μέλη της Κ.Ο.
Ανοικτά υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία τάχθηκαν τρεις βουλευτές, ο Μάριος Σαλμάς, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεσμευόμενοι πάντως ότι θα συνταχθούν με την πλειοψηφία.Υπέρ της αποχής τοποθετήθηκε και ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα της συμφωνίας. Επίσης τρεις βουλευτές, ο Αλέξανδρος Κοντός, ο Θανάσης Δαβάκης και ο Στέφανος Γκίκας, πρότειναν και τη λύση της ψήφου κατά συνείδησης.
Η συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ., αλλά και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος καταδεικνύει ότι στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης διαμορφώνεται μια ισχυρή αντιμνημονιακή τάση με σκληρό δεξιό πρόσημο.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης πρωτοστάτησαν στην κίνηση να απέχει η Ν.Δ. από την ψηφοφορία, άποψη με την οποία συμφωνούν τουλάχιστον 20 γαλάζιοι βουλευτές, οι οποίοι δεν αναμένεται , όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, να διαφοροποιηθούν, καθώς έχει τεθεί εμμέσως θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Διαγραφές
Στην περίπτωση που υπάρξει διαφοροποίηση βουλευτή της Ν.Δ. και δεν ψηφίσει «ναι» στη συμφωνία (προαπαιτούμενα και δανειακή σύμβαση) ή απέχει αδικαιολόγητα τότε θα κινηθούν οι καταστατικές διαδικασίες και θα διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης υπερασπιζόμενος την ψήφιση της συμφωνίας προβάλλει το επιχείρημα ότι είναι μονόδρομος για το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι το κόμμα θα εμφανιστεί συντεταγμένο και χωρίς απώλειες στη βραδινή ψηφοφορία.
Βέβαια όλοι στη Ν.Δ., αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά «κακή συμφωνία» και ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση και ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που θα απαιτηθούν από τον Οκτώβριο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική για τον βαρύτατο λογαριασμό που φέρνει η συμφωνία της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου και οι βουλευτές της θα κάνουν λόγο για «βαρύτατο λογαριασμό που είναι αποτέλεσμα καθυστερήσεων, παλινωδιών και της ανεπάρκειας της συγκυβέρνησης αποκλειστικής ιδιοκτησίας των δυο κυβερνητικών εταίρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα