Ναυαγεί η επένδυση 300 εκατ. ευρώ για νέο εμπορικό κέντρο στον Κηφισό

Σε ναυάγιο οδηγείται η μεγάλη επένδυση για νέο mall στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος της Blackrock ρίχνει “μαύρη πέτρα” στην Ελλάδα  αφού αποφάσισε να αναστείλει την -πρώτη στην ελληνική αγορά ακινήτων- επένδυσή του στον Κηφισό, με αποτέλεσμα η Academy Gardens, μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, να οδηγείται σε απρόσμενο τέλος.

Ο λόγος της διαφαινόμενης αποχώρησης;Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας και της γραφειοκρατίας που παρατηρείται για την αδειοδότηση της επένδυσης από το 2013.

Για να ξεκινήσει η επένδυση θα πρέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, να υπογράψουν το προεδρικό διάταγμα, που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας και προσδιορίζει τους όρους δόμησης στην έκταση του έργου, όπως και στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο όπως αναφέρει ο Αθήνα 9,84, μια μικρή μερίδα πολιτών που τάσσεται κατά της επένδυσης, φαίνεται πως εμποδίζει την τελική υπογραφή του υπουργείου.

Παράλληλα, βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ, θα πρέπει να ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας (MoU) μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Artume, που θα προσδιορίζει τις δεσμεύσεις της τελευταίας για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό παραμένει κολλημένο, με το κλίμα μεταξύ του Υπουργείου και των επενδυτών να είναι τουλάχιστον εχθρικό.

Τι προβλέπει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εμπορικού πολυχώρου της τάξεως των 48.000 τ.μ. σε οικόπεδο της τάξεως των 20 στρεμμάτων,στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, την οποία, το χειμώνα του 2007, η ιστορική βιομηχανία πώλησε έναντι 37 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Artume, η οποία ελέγχεται από την Blackrock.

Εδώ και μια δεκαετία η επένδυση παραμένει απλά μια μακέτα

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, εδώ και μια δεκαετία, η επένδυση παραμένει απλά μια μακέτα. Και αυτό παρά το γεγονός πως έχουν δαπανηθεί σχεδόν 130 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία περίπου 35 εκατ. ευρώ σε φόρους ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα