«Να ακούσουμε το μήνυμα των ευρωεκλογών», δηλώνουν οι ευρωβουλευτές

Η χάραξη πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την έκκληση για αλλαγή που εξέφρασαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τους περισσότερους προέδρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ που σχολίασαν την έκβαση της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Κριτική ασκήθηκε στους αρχηγούς κρατών για τη στάση «business as usual» που κρατήθηκε κατά τη γνώμη τους στη σύνοδο κορυφής. Η συζήτηση έγινε παρουσία των Herman Van Rompuy και José Manuel Barroso.

Ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber (Γερμανία) προειδοποίησε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τόνισε επίσης την «λογική σχέση» που υπάρχει μεταξύ της δημοκρατίας και των αποφάσεων που λαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, ο κ. Weber τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι ανοικτή και έτοιμη να προβεί σε μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella (Iταλία) χαρακτήρισε ως «νίκη της δημοκρατίας» την πρόταση – από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – υποψηφιότητας του Jean-Claude Juncker στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θέλουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει το σύμφωνο ανάπτυξης πιο ευέλικτο. Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, ενεργειακές υποδομές, ομολογιακά δάνεια για τη χρηματοδότηση έργων, καθώς και την καλύτερη χρήση και την αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά την αυξανόμενη φτώχεια και την κοινωνική αδικία, θέλουμε αντιστροφή της κατάστασης, αλλά και καλύτερη προστασία των διασυνοριακών εργαζομένων και μια νέα μεταναστευτική πολιτική όπου το βάρος θα μοιράζεται μεταξύ των χωρών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Syed Kamall, βρετανός πρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δήλωσε ότι ο χαμένος των εκλογών ήταν το «status quo». Προειδοποίησε ότι η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος. «Υπάρχουν ακόμα άτομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προσκολλώνται σε ιδέες της δεκαετίας του 1950», πρόσθεσε.

Ο βέλγος πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Guy Verhofstadt χαιρέτισε την υποψηφιότητα του κ. Juncker ως «νίκη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη δημοκρατία και τους πολίτες». Κατά τη γνώμη του βέλγου ευρωβουλευτή, ο κ. Juncker θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει να πετύχει συμμαχίες στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να χαράξει μια στρατηγική αλλαγής. Η Επιτροπή οφείλει επίσης να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της πρωτοβουλίας, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της το ζητήσει.

Η γερμανίδα Gabrielle Zimmer, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, άσκησε κριτική κατά των αρχηγών κρατών, οι οποίοι κατά την άποψή της αγνόησαν τις ευρωεκλογές. «Οι πολίτες είπαν “όχι” στην ΕΕ της απελευθέρωσης και των δραστικών περικοπών. Θέλουν απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», τόνισε.

Η Rebecca Harms, πρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας (Γερμανία) είπε ότι ήρθε η ώρα να γίνουν οι αλλαγές που ζήτησαν οι πολίτες. «Προσπαθήσαμε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά δεν το καταφέραμε πραγματικά», είπε. Η κα Harms έδωσε έμφαση στην ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στον τομέα της ενέργειας και επέκρινε τους ηγέτες της ΕΕ για έλλειψη φιλοδοξίας.

Ο πρόεδρος της ομάδας της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας Nigel Farrage (Ηνωμένο Βασίλειο) άσκησε επίσης κριτική στους ηγέτες των κρατών μελών για την αδυναμία αλλαγής πλεύσης παρά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. «Ακόμα και ο στόχος της όλο και στενότερης ένωσης παραμένει, αν και με διαφορετικές ταχύτητες. Πρέπει να δώσουμε τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αν δεν βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρέπει να παγιδευτούμε μέσα σε αυτό το μουσείο», είπε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή της συζήτησης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy παρουσίασε τις προτεραιότητες των εθνικών ηγετών για τα επόμενα χρόνια, όπως είναι η ενιαία ψηφιακή αγορά, η ενεργειακή πολιτική, οι πιο ισορροπημένοι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και η «έξυπνη» νομοθεσία. Τόνισε επίσης ότι, παρόλο που τα επόμενα χρόνια θα χαρακτηρίζονται από αλλαγές, απαραίτητη είναι και η εδραίωση των όσων έχει πετύχει μέχρι σήμερα η ΕΕ.

Απέναντι στις ευρωπαϊκές προκλήσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso είπε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να είναι μεγάλη όσον αφορά τα μεγάλα και μικρή όσον αφορά τα μικρά» και να «δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση». «Στο παρελθόν δεν υπήρχε έλλειψη αποφάσεων, αλλά μερικές φορές υπήρχε έλλειψη εφαρμογής τους», παραδέχτηκε.

Σχετικά με την υποψηφιότητα του Jean-Claude Juncker για τη διάδοχή του, ο κ. Barroso δήλωσε ότι «τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια και η εμπειρία του κ. Juncker είναι πέραν πάσης αμφιβολίας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα