«Να απελευθερώσουμε την παραγωγική Ελλάδα από τα δεσμά»

Παραγωγική Ελλάδα απελευθερωμένη από τα δεσμά θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του με αφορμή την 82η ΔΕΘ που ξεκινάει τον ερχόμενο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να αποτελεί πυλώνα ανάδειξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας και διασύνδεσής της με το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον. Να είναι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων και ιδεών, σύναψης σημαντικών εμπορικών συμφωνιών και ένα ‘παράθυρο’ εξωστρέφειας για την Ελλάδα που καινοτομεί και παράγει προϊόντα με σημαντική προστιθέμενη αξία», τονίζει αρχικά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Αυτήν την παραγωγική Ελλάδα πρέπει να απελευθερώσουμε από τα δεσμά που την κρατούν καθηλωμένη στο παρελθόν. Η άμεση βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος απαιτεί μείωση της φορολογίας, διαφάνεια και μετάλλαξη του κρατικού μηχανισμού.

Ήρθε η ώρα, επιτέλους, η Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ευέλικτο δημόσιο τομέα, απαλλαγμένο από την γραφειοκρατία, που θα πάψει να βάζει εμπόδια αλλά, αντίθετα, θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις στη χώρα.

Η πατρίδα μας διαθέτει μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Εκπαιδευμένο, υψηλής ποιότητας, εργατικό δυναμικό, κομβική γεωγραφική θέση, ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος, φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους και, βεβαίως, μια Ιστορία χιλιάδων ετών με αμέτρητα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία.

Το σημαντικότερο, όμως, αναπτυξιακό ατού της Ελλάδας είναι ότι διαθέτει τομείς συγκριτικού πλεονεκτήματος, όπως ο αγροδιατροφικός, ο τουριστικός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τόσο ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά, ώστε να μην απειλούνται από ενδεχόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία.

Στη φετινή Δ.Ε.Θ. τιμώμενη χώρα είναι η Κίνα. Μια χώρα με την οποία μας συνδέει μια μακρά παράδοση αμοιβαίου σεβασμού, ειλικρινούς φιλίας και σημαντικών εμπορικών δεσμών. Η εμβάθυνση και η πολυεπίπεδη σύσφιξη των ελληνοκινεζικών επιχειρηματικών σχέσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην εθνική προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

Η κολοσσιαία αγορά της Κίνας αποτελεί ιδανικό προορισμό για τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες, τόσο από το Κράτος όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την τόνωση και περαιτέρω προώθηση των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα.

Παράλληλα, η άντληση κεφαλαίων μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων από την Κίνα θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ιδιαίτερα, δε, στην περιφέρεια της χώρας. Και, βεβαίως, η βαθιά εκτίμηση που τρέφουν οι πολίτες της Κίνας στον ελληνικό πολιτισμό και το ελληνικό πνεύμα καθιστά τη χώρα μας εξαιρετικά ελκυστικό μέρος για τις διακοπές τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητη η σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού με υλοποίηση στοχευμένων δράσεων σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο».

Συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας

Στο μεταξύ, τετ-α-τετ με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία γνωστοποίησε τι πρόκειται να κάνει με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας τονίζοντας πως «η Ν.Δ. έχει συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Η πραγματική οικονομία περνάει δύσκολα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, δυστυχώς, κάνει τη ζωή του επιχειρηματία κάθε μέρα πιο δύσκολη. Εμείς έχουμε σκοπό αυτά να τα αντιμετωπίσουμε και να καταθέσουμε ένα πλαίσιο προτάσεων που θα απελευθερώνει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητος και θα δίνει τη δυνατότητα, πάλι, στη μικρομεσαία επιχείρηση, κατεξοχήν, να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει δικαίωμα στην ανάπτυξη.

Οι προτάσεις μας θα εξειδικευθούν περαιτέρω στην ομιλία την οποία θα κάνω στην Έκθεση. Θα ήθελα, όμως, να σταθώ σε τρία σημεία, τα οποία με χαρά βλέπω ότι και εσείς θίγετε στο δικό σας υπόμνημα και τα θεωρώ καθοριστικής σημασίας.

Το ζήτημα της φορολογίας. Έχουμε δεσμευθεί σε μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 20%, εντός δύο ετών. Δέσμευση που είχα εξαγγείλει στη Δ.Ε.Θ., τον περασμένο χρόνο.

Το ζήτημα της ρευστότητας, το οποίο ξέρω ότι ταλαιπωρεί πάρα πολύ τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην αποδέσμευση πόρων από το ΕΣΠΑ. Είχαμε, χθες, την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα, η οποία επικρατεί στο ΕΣΠΑ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν έχουν πέσει χρήματα στην πραγματική αγορά. Και παρά την εικονική πραγματικότητα, που χτίζει η Κυβέρνηση, η αλήθεια, δυστυχώς, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης.

Είχα την ευκαιρία, χθες, να κάνω μια αναλυτική συζήτηση με το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το πως οι τράπεζες μπορούν πάλι να γίνουν μια ατμομηχανή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το πως μπορεί πραγματικά να υπάρξει μια πολιτική χρηματοδοτικής επέκτασης, από την οποία ωφελημένη θα είναι κυρίως η πραγματική οικονομία.

Στέκομαι ιδιαίτερα και στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς τους ιδιώτες και προς τις επιχειρήσεις, που, δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται. Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης από μόνη της δείχνει την προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το καθοριστικό αυτό ζήτημα. Για μας είναι πολιτική προτεραιότητα η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, όπως εξάλλου είχαμε κάνει και είχαμε δρομολογήσει όταν ήμασταν Κυβέρνηση το διάστημα 2012 – 2014.

Το τρίτο σημείο αφορά το όλο πλαίσιο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Απλοποιήσεις αδειοδοτικών διαδικασιών και δημιουργία μιας πραγματικότητας για τον επιχειρηματία, που δεν θα τον καθηλώνει σε έναν κυκεώνα περιττής γραφειοκρατίας. Κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και για τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα έρθουν και θα επενδύσουν στα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα