Να γιατί επέλεξε τον Βασίλη Βούζα!

 

Όταν πριν από ένα χρόνο περίπου ο σχεδόν ανίκητος προπονητής της Κ-20 του Ολυμπιακού, Βασίλης Βούζας, κλήθηκε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την πλήρη ενημέρωση της προόδου των παικτών που βρίσκονται μεταξύ Ακαδημιών και πρώτης ομάδας, ο 51χρονος προπονητής του είχε πει: «Πρόεδρε, κάποιοι παίκτες είναι ήδη έτοιμοι!».

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ήταν υποχρεωμένος να ακούσει με προσοχή τον Βασίλη Βούζα, όχι επειδή έτσι επιτάσσουν οι σχέσεις μεταξύ ιδιοκτητών και προπονητών, αλλά επειδή τα λόγια αυτά προέρχονταν από έναν άνθρωπο που είχε πάρει την U-20 ομάδα του Ολυμπιακού και την οδηγούσε από νίκη σε νίκη. Άρα κάτι ήξερε…

Όταν, λοιπόν, μήνα με το μήνα, η εισηγήσεις του Βασίλη Βούζα έμοιαζαν αληθινές όσο δεν πάει, με τους δικούς του μικρούς να ενθουσιάζουν, να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και κατά γενική ομολογία να είναι οι καλύτεροι του Ολυμπιακού σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, λογικό ήταν να ανεβαίνει διαρκώς στην κλίμακα εκτίμησης του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Ολυμπιακός εδώ και κάποιους μήνες αγωνίζεται λες και τιμά με τα… τέσσερα αστέρια που έχει πάνω από το έμβλημά του τους τέσσερις μικρούς, τον Ρέτσο, τον Μανθάτη, τον Ανδρούτσο και τον Νικολάου.  Και επειδή στην τελική ευθεία των τριών διοργανώσεων δεν μπορεί να έρθει ξαφνικά ένας άνθρωπος που θα τους «γειώσει» ή θα τους «κάψει», επιλέχθηκε εκείνος που θα τους συμπεριφερθεί και ως πρώτος προπονητής και ως δεύτερος. Διότι τα συγκεκριμένα παιδιά δεν ανήκουν μόνο στην ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού, εξακολουθούν να αποτελούν μέλη και της δεύτερης ομάδας.

Ο Βούζας είναι υπηρεσιακός, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις η… υπηρεσία δεν είναι ποτέ «χρονοδιαγραμμένη», οπότε ο Μαρινάκης λογικό ήταν να καταφύγει σε μία τέτοια λύση. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, υπό αυτές τις συνθήκες να έρθει τόσο γρήγορα ένας ξένος, ούτε, όμως, κι ένας Έλληνας που δεν γνωρίζει τα «έσω» της οικογένειας του Ολυμπιακού. Όσο δεμένοι κι αν είναι οι κύριοι Αναστόπουλος ή Ελευθερόπουλος με την «ερυθρόλευκη» οικογένεια, η κεφαλή της διοίκηση του ΟΣΦΠ επέλεξε έναν άνθρωπο που γνωρίζει μικρούς και μεγάλους στον Πειραιά και έχει δείξει κάποιες προπονητικές αρετές όπου κι αν έχει δουλέψει.

 

Ουδέν μονιμότερος του προσωρινού

Όσον αφορά στην επόμενη μέρα, υπομονή. Πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα και από τις απαντήσεις εκείνων που θα ενημερωθούν για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Με φρέσκα τα έσοδα από τις πωλήσεις των Ιντέγιε και Μιλιβόγεβιτς, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί να δελεάσει τον οποιονδήποτε με ένα γερό συμβόλαιο, μεγαλύτερο ακόμη κι από αυτό των 700.000 ευρώ που είχε προσφέρει στον Μάρκο Σίλβα. Δεν μπορεί να δελεάσει κανέναν επαγγελματία προπονητή, όμως, με δίμηνο συμβόλαιο. Άρα πάμε τουλάχιστον για καλοκαίρι του 2018.

Οι δύο επόμενες αγωνιστικές της Super League θα κρίνουν πολλά. Ο Ολυμπιακός απέχει έξι βαθμούς από τον Πανιώνιο, οκτώ από τον ΠΑΟΚ και δέκα από τον ΠΑΟ. Αν σε δύο εβδομάδες οι διαφορές είναι μικρότερες, τότε πανικός με έλευση νέου προπονητή δεν θα μπορεί να δημιουργηθεί, η ομάδα θα μείνει με τον Βούζα και θα παλέψει να πάρει το πρωτάθλημα στα παιχνίδια των πέντε τελευταίων αγωνιστικών. Αν η διαφορά διευρυνθεί, τότε δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί η νέα συνεργασία συντομότατα (αρκεί να έχει βρεθεί ο επόμενος), προκειμένου ο νέος προπονητής να μπει στα αποδυτήρια και να γνωρίσει την ομάδα και τις ανάγκες της μία ώρα αρχύτερα, χωρίς να υπάρχει το άγχος της απώλειας του πρωταθλήματος. Σημαντικές είναι και οι δύο μάχες με την Μπεσικτάς, αν και σε αυτές δεν θα κριθεί ο Βασίλης Βούζας.

Στην ονοματολογία έχει… διακριθεί μέχρι στιγμής μόνο ένα όνομα, αυτό του Φιλίπ Μοντανιέ, ο οποίος – ωστόσο – διαθέτει διαφορετική ποδοσφαιρική φιλοσοφία από αυτή των προκατόχων του και στην ΠΑΕ δεν είναι και τόσο σίγουροι ότι θέλουν να ρισκάρουν με ξεκάθαρη αλλαγή πλεύσης. Παλαιότεροι προπονητές του συλλόγου, ο Βαλβέρδε, ο Μίτσελ, ο Σίλβα, ο Περέιρα και ο Ζαρντίμ δεν βρίσκονται στη λίστα, ο καθένας για το δικό του προφανή λόγο. Άρα ο Ολυμπιακός ψάχνει για το κάτι καινούριο…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα