«Να εδραιωθούν και να βελτιωθούν οι σκέψεις Φίλη για το λύκειο»

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών μέσα στο 2017, εμφανίζεται σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κώστας Γαβρόγλου. Παράλληλα, κάνει λόγο για «καθημερινή η μάχη» με τους «θεσμούς» για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι κάποιους διορισμούς θα έχουμε φέτος», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ωστόσο ότι για τις οποιεσδήποτε προσλήψεις θα πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο που θα συμπεριλάβει και επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και αναπληρωτές. Επίσης, σημείωσε ότι οι απαραίτητες διαδικασίες για να ξεκινήσει ομαλά η ερχόμενη σχολική χρονιά έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι τα απαιτούμενα κονδύλια για την πρόσληψη αναπληρωτών είναι ήδη εξασφαλισμένα και θα προκύψουν κυρίως από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε το πόσο σημαντικό είναι «να εδραιωθούν, να κατοχυρωθούν και να βελτιωθούν» οι πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί επί Ν. Φίλη και ανέλυσε τον «οδικό χάρτη» του τριετούς προγράμματος για την Παιδεία. Αρχικά, από τον Ιανουάριο και μέχρι τον Ιούνιο, θα έχουν ληφθεί οι αναγκαίες αποφάσεις για να προχωρήσει το υπουργείο στην αναβάθμιση των τελευταίων δύο τάξεων του λυκείου – από το οποίο οι απόφοιτοι θα παίρνουν Εθνικό Απολυτήριο και με αυτό θα γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια – αλλά και στην αναμόρφωση του πρώτου χρόνου των πανεπιστημίων. «Οι τελευταίες δύο τάξεις του λυκείου δεν θα είναι ακυρωμένες, ορισμένες εξετάσεις για ορισμένα μαθήματα θα είναι πανελλαδικού χαρακτήρα, ορισμένα θα είναι σχολικές εξετάσεις, θα παίρνεις Εθνικό Απολυτήριο και με αυτό τον τρόπο θα μπαίνεις στα πανεπιστήμια, όπου και εκεί θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη ευελιξία, απ’ ό,τι υπάρχει σήμερα», εξήγησε ο ίδιος.

Ο κ. Γαβρόγλου υπογραμμίζει ότι είναι η πρώτη φορά που έχει υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τέλος, όσον αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας υπεραμύνεται της αλλαγής για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών. «Νομίζω ότι είναι θέμα δημοκρατίας, όταν συμφωνούμε σε κάτι, να συμφωνούμε και να πηγαίνουμε στο επόμενο βήμα” σημείωσε και πρόσθεσε “και θα ήθελα να κάνω και μία έκκληση στους θεσμούς, να συζητάνε με τους σχολάρχες των καλών σχολείων. Δηλαδή, εκείνων των σχολείων, που είναι και καλές επιχειρήσεις και η παιδαγωγική τους προσφορά είναι υψηλότατου επιπέδου. Επειδή είναι ειδικής κατηγορίας επιχειρήσεις αυτές, πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο “μάτι”, το οποίο θα κρίνει την αιτία της απόλυσης ή όχι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα