Να επεκταθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο στου χώρους του Πολυτεχνείου

Μία πρωτοποριακή πρόταση κατέθεσε το Ποτάμι, μέσω επερώτησης που υπογράφει ο Γρηγόρης Ψαριανός. Στην πρόταση αυτή ζητεί να δοθεί λύση στα 200.000 αρχαιολογικά αντικείμενα που βρίσκονται κρυμμένα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Και προτείνει το θέμα της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στους χώρους που σήμερα χρησιμοποιεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην οδό Μπουμπουλίνας, με την παράλληλη αξιοποίηση του δρόμου που χωρίζει τα δύο ιδρύματα και συνάμα ολόκληρης της γύρω περιοχής.

Αναλυτικά η πρόταση:

“Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου.
Σχεδιάστηκε το 1866 και ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1881. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπο με το μείζον πρόβλημα της τραγικής στενότητας χώρου.  Πέρα από τα 11.000 εκθέματα που μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει, στις αποθήκες του υπάρχουν 200.000 αντικείμενα που παραμένουν αθέατα. Κατά συνέπεια, υπάρχει επιτακτική ανάγκη νέας επέκτασής του.

Παράλληλα, στο Πολυτεχνείο αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο η Αρχιτεκτονική και μερικά γραφεία καθηγητών και η κακοποίηση που υφίστανται καθημερινά τα κτίρια του από καταλήψεις και εγκατάλειψη είναι τραγική. Ο δε δρόμος που χωρίζει τα δύο ιδρύματα, έχει μεταβληθεί σε χώρο απορριμμάτων και κάθε είδους παρανομίας.

 

Μία άμεσα υλοποιήσιμη λύση, και όχι ιδιαίτερα δαπανηρή, θα μπορούσε να ήταν η επέκταση του Μουσείου στους χώρους που σήμερα χρησιμοποιεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με ταυτόχρονη μεταφορά του δεύτερου στην Πολυτεχνειούπολη.

Μία ενοποίηση των χώρων θα συνέβαλε στο να παύσει το Πολυτεχνείο να αποτελεί άντρο καταλήψεων και άλλων παραβατικών πράξεων, θα διαφύλαττε την ιστορικότητα του στο πλαίσιο του Μουσείου και ταυτόχρονα θα λειτουργούσε υποβοηθητικά για την αναβάθμιση της όλης περιοχής”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα