«Να μην παίζουμε σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας»

Τα βέλη του κατά του ΔΝΤ, του Πολ Τόμσεν αλλά και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτόξευσε ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφορικά με τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και τις νέες απαιτήσεις που αξιώνουν από την κυβέρνηση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε άρθρο του στους Financial Times, υπερασπίστηκε τη χώρα μας, επεσήμανε την ανάγκη σημαντικών αποφάσεων για την Ελλάδα για το γενικό συμφέρον της χώρας και της Ευρωζώνης και έστειλε το μήνυμα λέγοντας πως «δεν μπορεί να καταδικαστεί σε αιώνια λιτότητα η Ελλάδα».

Πιο συγκεκριμένα, ο Πιερ Μοσκοβισί τονίζει ότι «υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στη συνέχεια και πρέπει να ληφθούν προς το γενικό συμφέρον της Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης. Οι εκλογές που θα διενεργηθούν στην Ευρώπη το 2017 δεν θα τις κάνουν ευκολότερες, όμως η κωλυσιεργία θα ήταν ανεύθυνη».

Τι είπε για το ΔΝΤ

Μιλώντας για το ΔΝΤ επισημαίνει πως: «Ορισμένες φορές φαίνεται να προτιμούν να εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι απόδοσης ευθυνών ως τρόπο για να υπερασπίσουν τις θέσεις τους. Η συμπεριφορά αυτή κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Αυτό θα ήταν άδικο δεδομένων των προσπαθειών του Ελληνικού λαού και της οικονομικής στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους».

«Η Ελλάδα έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες στη δημοσιονομική πολιτική»

Ο ίδιος λέει πως είναι σημαντικό να μην αφήσουμε ορισμένους ισχυρισμούς να περάσουν χωρίς αμφισβήτηση και σημειώνει πως: «Η Ελλάδα έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες στη δημοσιονομική πολιτική, περιλαμβανομένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, του συστήματος φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων και του συστήματος ΦΠΑ. Έχουν ληφθεί ενέργειες προκειμένου να στηριχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή, και να βελτιωθεί η είσπραξη εσόδων. Το κράτος έχει αποπληρώσει καθυστερημένες οφειλές ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να διαμορφωθεί χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ φέτος. Αναμένεται να υπεραποδώσει του συμφωνημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016 και να υλοποιήσει τον στόχο του 1,75% το 2017. Η οικονομική ανάπτυξη άγγιξε το 1,8% το δ’ τρίμηνο σε ετήσια βάση. Η ανεργία μειώνεται, παρά το ότι εξακολουθεί να παραμένει σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο. Εν ολίγοις, εφαρμόζοντας ένα απαιτητικό πρόγραμμα, η Ελλάδα επί τέλους γυρνάει σελίδα.

Τότε υπάρχει η υπόνοια ότι οι Ελληνικές συντάξεις είναι σε Γερμανικά επίπεδα. τα στοιχεία των κρατών-μελών της ΕΕ δείχνουν πως οι μέσες δημόσιες συντάξεις το 2013 ήταν 1.233 ευρώ μηνιαίως στη Γερμανία, 45% υψηλότερα από τα 846 ευρώ μηνιαίως στην Ελλάδα. Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σημαίνουν πως οι νέες συντάξεις που αποδίδονται στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερες. Και θυμηθείτε πως η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα καλά αναπτυγμένο δίκτυ κοινωνικής προστασίας: σε πολλές οικογένειες, οι συντάξεις είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος».

Ο κ. Μοσκοβισί απαντάει και στο ερώτημα «μήπως η Κομισιόν είναι υπερβολικά επιεικείς με την Ελλάδα, σε αντίθεση με την δήθεν πιο ρεαλιστική θέση του ΔΝΤ»; Όπως λέει: «Φυσικά όχι! Ενώ έχει εργαστεί ακάματα για να βοηθήσει την Ελλάδα να οικοδομήσει μια βιώσιμη ανάκαμψη, έχει επίσης πιέσει τις αρχές της χώρας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η Κομισιόν υπήρξε ένας έντιμος διαμεσολαβητής, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα του συνόλου της ευρωζώνης».

Μάλιστα ο κ. Μοσκοβισί απαντάει και στον Β. Σόιμπλε τονίζοντας: «Δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλοί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα – η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα – ούτε όμως θα πρέπει να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να συνδέονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά απαράδεκτες.

Ας μην παίζουμε σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης και των θεσμών πιστωτών της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα