«Να προσδιοριστούν προκαταβολικά τα μέτρα για το ελληνικό χρέος»

Το ελληνικό χρέος βρέθηκε στο επίκεντρο της Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στις Βρυξέλλες.  Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε το αίτημα για ελάφρυνση χρέους και τόνισε πως «θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους και οι λεπτομέρειες (modalities) θα πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ακόμα ότι το Ταμείο ακόμα εξετάζει το εάν θα μετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και, όπως είπε, είμαστε ακόμα στα μισά σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για την Ελλάδα.

Mιλώντας ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, η κα Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής του ανοικτού εμπορίου μέσω της πολυμερούς συνεργασίας για την επίλυση εμπορικών ζητημάτων όπως η μείωση των υπερβολικών εξωτερικών ανισορροπιών.

“Η παγκόσμια οικονομία για πρώτη φορά έχει ελατήριο στο βήμα της”.

Στην ομιλία της δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην εμπορική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που στόχο έχει να περιορίσει τις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Όμως είπε πως ο περιορισμός του εμπορίου θα ήταν ένας «αυτοτραυματισμός» που θα δημιουργήσει προβλήματα στις αλυσίδες προμηθειών και θα αυξήσει τις τιμές για εξαρτήματα και καταναλωτικά αγαθά, πλήττοντας περισσότερο τους φτωχούς.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κατά την ίδια, η παγκόσμια οικονομία «έχει ελατήριο στο βήμα της». Σημειώνεται πως το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τις νέες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στις 18 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα