Να τα βλέπουν στη Super League να μαθαίνουν…

Λες και το κάνουν επίτηδες οι Ισπανοί… Την ώρα που το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στον αέρα για πολλούς και διάφορους λόγους, έρχονται ο φίλοι μας οι Ίβηρες να δείξουν το δρόμο. Όχι σε μας, αλλά στις μικρές ελληνικές ομάδες που τα τελευταία χρόνια παραπονιούνται για τα χρήματα που καρπώνονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τα πολλά τα λεφτά τα παίρνουν οι δύο μεγάλοι, η Ρεάλ και η Μπάρτσα. Πιο συγκεκριμένα, η Μπαρτσελόνα κερδίζει 130 εκατομμύρια το χρόνο από την εταιρία Telefonica και η «Βασίλισσα» 120 εκατομμύρια από την Mediapro. Τώρα που οι δύο ομάδες θα μπουν στην κεντρική διαχείριση (που θα ξεκινήσει τη σεζόν 2016-2017) τα λεφτά που θα καρπωθούν υπολογίζονται στα 100.000.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό, όμως, παραμένει μεγάλο και προκαλεί τις αντιδράσεις των διοικήσεων των μικρότερων ισπανικών συλλόγων που εμμένουν στη φιλοσοφία του δικαιότερου καταμερισμού. Η απεργία γίνεται διότι η ισπανική κυβέρνηση (διαχειρίστρια του νέου τηλεοπτικού συμβολαίου) καθυστερεί να υπογράψει τη νέα συμφωνία που επιτρέπει στους μικρούς να πάρουν αύξηση.

Η συμφωνία θέλει τις 20 ομάδες της Primera Divizion να μοιράζονται ισόποσα το 45% των εσόδων από την κεντρική διαχείριση και το υπόλοιπο 45% να αποδίδεται βάση ειδικής βαθμολογίας της τελευταίας 5ετίας, όπου φυσιολογικά θα προπορεύονται η Μπάρτσα, η Ρεάλ, η Ατλέτικο, η Σεβίλλη, η Βαλένθια κ.τ.λ. Το υπόλοιπο 10% θα αποδίδεται στις ομάδες της Segunda Divizion.  Μην το μάθουν αυτό στη Football League και εγείρουν απαιτήσεις…

Άλλη φιλοσοφία στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, φυσικά, παρά τον επίσης άδικο καταμερισμό, ουδέποτε έχει γίνει κάποια απεργία –και ούτε πρόκειται– καθώς οι περισσότερες μικρές ομάδες πανηγυρίζουν μόνο και μόνο που παίρνουν ένα μικρό ποσό από τα τηλεοπτικά και τον ΟΠΑΠ. Καμία ομάδα ποτέ δεν έχει εγείρει απαιτήσεις για δικαιότερο καταμερισμό, παρά μόνο κάποιες ενστάσεις είχε εκφράσει η Skoda Ξάνθη πριν από χρόνια. Η πλάκα είναι ότι αυτές τις μέρες που γίνονται οι κινητοποιήσεις στην Ισπανία, υπέστησαν ένα μικρό σοκ στην ΠΑΕ ΑΕΚ όταν διαπίστωσαν πως η Super League έκρινε το σύλλογο «μικρομεσαίο» (ως νεοφώτιστο) και του παραχωρεί μικρότερη μερίδα από την πίτα των τηλεοπτικών εσόδων.

Ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός

Μία μορφή αντίδρασης μπορεί να θεωρηθεί η στάση των ΠΑΕ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ που δεν υπογράφουν τη σύμβαση επέκτασης για τη 2ετία 2017-2019, καθώς δεν θέλουν να δείξουν ότι συμπλέουν με τον Γιώργο Μποροβήλο και ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό, όμως, δεν σηματοδοτεί αντίδραση από την πλευρά των μικρών και αδικημένων, αλλά από την πλευρά δύο μεγάλων συλλόγων που δεν  διαφωνούν με τον καταμερισμό, αλλά με την γενικότερη λειτουργία της Λίγκας.

Το… ισπανικό αυτοδιοίκητο

Θα πει κανείς ότι στην Ισπανία διεξάγεται μία κόντρα μεταξύ των ομάδων και της κυβέρνησης. Με λίγα λόγια, η ισπανική πολιτεία αποφασίζει για την χρηματοδότηση των δύο πρώτων ποδοσφαιρικών κατηγοριών. Δεν είναι αυτό παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο;

Η απάντηση είναι αρνητική! Η κυβέρνηση λειτουργεί σε αυτή την περίπτωση ως χρηματοδότης-χορηγός των διοργανώσεων και όχι ως συνδιοργανώτρια αρχή, όπως λειτουργούσε και μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου ο ΟΠΑΠ. Θυμίζουμε πως ο Οργανισμός ήταν κρατικός και παρ’ όλα αυτά αποτελούσε βασικό χορηγό της Super League, ωστόσο αυτό δεν αποτελούσε παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, καθώς επενέβαινε μόνο ως χορηγική ένεση και όχι διοικητική. Το ότι υπήρχαν «ρήτρες επεισοδίων» στη συμφωνία (δηλαδή το δικαίωμα του ΟΠΑΠ να μην πληρώσει μέρος της σύμβασης σε περίπτωση που διακόπτονταν παιχνίδια λόγω επεισοδίων ή διεξάγονταν ματς κεκλεισμένων των θυρών) δεν συνιστά φυσικά επέμβαση στο αυτοδιοίκητο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα