«Να υπάρξει βιώσιμη λύση για το χρέος ακόμη και μέσα στο 2016»

Tη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για ελάφρυνση του  χρέους παρείχε ο Τζακ Λιου μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την παρουσία του στην Αθήνα. Ο Λιου αναφέρθηκε στην πρόοδο που η Ελλάδα έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα αλλά και στην ανάγκη να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο οι συζητήσεις για το χρέος.
Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους πρέπει να συνάδει με τις δημοσιονομικές προβολές, το ελληνικό πρόβλημα δεν αποτελεί παρελθόν, πρέπει να συζητηθεί τους επόμενους μήνες, επισήμανε o Aμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα σε ευημερία και να αναπτυχθεί, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός και επανέλαβε με την ίδια ζέση τη θέση του ΔΝΤ ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής και ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο ακόμα και μέσα στο έτος.

Οι ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, συνέχισε επισημαίνοντας πως στη συνάντησή του με τους Ελληνες επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών συζητήθηκε και το μέλλον των συμφωνιών της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα βοηθήσουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη, συμπλήρωσε.
Ακολούθως επαίνεσε για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικές. Η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα σε ευημερία και να αναπτυχθεί, πρόσθεσε.

Επανερχόμενος στο χρέος κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά από ερώτημα τόνισε πως η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου και πως πρέπει όλες οι πλευρές να είναι ευέλικτες για να γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα

Όσον αφορά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτό, όπως υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς. Ο κ. Λιού τόνισε κατ’ επανάληψη την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου για την Ελλάδα.

Tι είπε ο Τσακαλώτος
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως ήταν κοινή διαπίστωση ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν ένας σημαντικός σταθμός και πως αποφασίστηκε εκεί ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και έπρεπε να ληφθούν και άλλα μέτρα «και αυτή η κοινή εκτίμηση από τις δύο πλευρές είναι σημαντική».

Όπως είπε, συζήτησε με τον Τζακ Λιου και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Αμερικανικός ΥΠΟΙΚ πηγαίνει στη G20 ως φίλος της Ελλάδας «για να ανοίξει τις συζητήσεις που χρειάζεται να ληφθούν για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα