“Να χαραχθεί εθνική στρατηγική”

«Δεν πρέπει η Ελλάδα να συρθεί σε σύγκρουση με την Τουρκία. Αυτά που λέει ο Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπιστούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η συμφωνία που υπάρχει με την Τουρκία σε ότι αφορά το προσφυγικό. Η Ευρώπη πρέπει να επαναφέρει στην τάξη τον Ερντογάν και όχι η Ελλάδα που έχει ανοιχτό μέτωπο στην Κύπρο και το μεταναστευτικό που απειλεί τα νησιά μας αλλά και την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης» τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ότι αφορά τις προκλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, ενώ προσέθεσε ότι η εξωτερική πολιτική δεν αφορά μόνο το κυβερνών κόμμα, αλλά πρέπει να χαραχθεί μια ενιαία εθνική κατεύθυνση.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στη στάση του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα που έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ τόνισε την στενή σχέση του Αλβανικού καθεστώτος με την Τουρκία και επέρριψε ευθύνες στην Ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει καταφέρει να έχει σχέσεις επιρροής στην γειτονική χώρα. «Η Αλβανία ήταν μια χώρα άμεση εξαρτώμενη από την Ελλάδα. Εμείς με την οικονομική κρίση δεν είμαστε πλέον η κυρίαρχη δύναμη των Βαλκανίων και δεν μας υπολογίζουν. Έτσι ακόμα και μια χώρα που στην ουσία εξαρτάται από τη χώρα μας μπορεί να θέτει όρους και να βλέπει την Ελλάδα ως σάκο του μποξ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα στης οικονομική χρεοκοπίας της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι δεν τίθεται θέμα Τσαμουριάς και ότι αυτό χρησιμοποιείται από κάποιους ακραίους στην Αλβανία για να δημιουργηθεί εδαφικό θέμα.
Στο μεταξύ κύκλοι του Ποταμιού επισημαίνουν κυπριακά δημοσιεύματα σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο Νίκος Κοτζιάς. Μάλιστα επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι πως ο ρόλος του κ. Κοτζιά κρίνεται αρνητικός καθώς και για το ότι η εμπλοκή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών εμφάνισε την ελληνοκυπριακής πλευράς ως οντότητα που κηδεμονεύεται από την Ελλάδα. Οι συχνές δηλώσεις του κ. Κοτζιά και ο εμμονικός τρόπος με τον οποίο έπαιρνε θέση στο θέμα των εγγυήσεων, ήταν και ο λόγος που ακύρωσαν συνάντηση που θα είχε πριν την πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η δε επιμονή του να αναζητηθεί η χρυσή τομή με την Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν πάνε τα πράγματα στην πολυμερή, έδωσε το πρόσχημα στον Ερντογάν να τορπιλίσει τις συζητήσεις. Η ευθύνη της διαχείρισης ανήκουν αποκλειστικά στην κυπριακή ηγεσία και η πρωταρχική θέση της χώρας μας θα πρέπει να είναι η υποστήριξη της και όχι η προώθηση κάποιας προσωπικής ατζέντας.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης για το συγκεκριμένο ζήτημα είπε πως στηρίζει το Νίκο Αναστασιάδη, τονίζοντας πως δεν είναι η ώρα ακόμη για να ζητηθούν ευθύνες. Πάντως ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση σε ότι αφορά την υπερφορολόγηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένα 50% του κόσμου που δεν μπορεί να πληρώσει τις οφειλές του και έρχεται ο νέος προϋπολογισμός με 2.5 δις παραπάνω φόρους. Ποιος θα τους πληρώσει αυτούς τους φόρους; Την ίδια ώρα δημιουργούν γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που θα στοιχίσει εκατομμύρια. Θα φυλάσσεται, θα έχει ειδική γραμματεία, νέο προσωπικό, νέους μετακλητούς υπάλληλους. Κυρίως όμως είναι η υπόσχεση στον κομματικό μηχανισμό ότι λεφτά για σένα υπάρχουν. Δηλαδή μπορεί να βάζω 2,5 δις παραπάνω φόρους αλλά επειδή θα κάνω γραφείο και στη Θεσσαλονίκη, και ίσως αύριο στην Καλαμάτα, θα αυξήσω τους μετακλητούς υπαλλήλους και τον κομματικό μου μηχανισμό, οπότε ετοιμάσου για την επόμενη εκλογική μάχη και θα εμείς θα σε βολέψουμε».
Οι εκδηλώσεις και τα εσωκομματικά
Στη συνέχεια προανήγγειλε τις εκδηλώσεις του Ποταμιού σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού θα αποκαλύψουν που πάνε τα χρήματα μας. Αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είπε: «Έχουμε την μεγαλύτερη ανεργία και αναλογικά έχουμε τις μικρότερες δαπάνες αντιμετώπισης της σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε βρει αυτά τα στοιχεία και θα τα παρουσιάσουμε».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτώμενος σχετικά με τις αποχωρήσεις ορισμένων βουλευτών από το κίνημα ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας: «Είναι δικό μου λάθος. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν στο Ποτάμι αλλά εγώ θεώρησα ότι και αυτοί χωράνε στο Ποτάμι και πιστεύοντας ότι μας ενώνουν κάποιες αρχές αποφάσισα να προσχωρήσουμε μαζί. Δεν άκουσα τις τοπικές οργανώσεις που είχαν αντίθετες απόψεις και τους έβαλα στις λίστες για να προσθέσω νέο κόσμο στο Ποτάμι. Να δούμε όμως τι τύχη θα έχουν γιατί κάποιοι βλέπουν τη σκιά τους και νομίζουν ότι είναι το μπόι τους».
Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις συνεργασίες, τόνισε ότι το Ποτάμι δεν θα συνεργαστεί προεκλογικά με κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, αναφέροντας ότι το κίνημα έχει δυο δρόμους: Ή αυτόνομη πορεία ή ως βάση σε ένα νέο κίνημα που θα δημιουργηθεί μέσα από την κοινωνία.
Παρέμβαση Λυκούδη
Για τα εσωτερικά του Ποταμιού μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του με τον τρόπο που το Ποτάμι αντέδρασε στην αποχώρηση της Κατερίνας Μάρκου. Μεταξύ άλλων ο κ. Λυκούδης τόνισε:
“Το Ποτάμι περνάει σοβαρές δυσκολίες, πολιτικές και οργανωτικές. Εγώ έχω κάνει τις δικές μου παρατηρήσεις και κριτικές, τις ξέρουν οι περισσότεροι, τις ξέρουν και οι φίλοι μου στο Ποτάμι. Στα οργανωτικά του δεν θέλω και δεν μπορώ να παρέμβω, δεν έχω οργανική σχέση με το Ποτάμι, δεν είμαι μέλος του. Ζητήματα της ταυτότητάς του και της στρατηγικής του δημιουργούν ασάφειες οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν φυγόκεντρες τάσεις. Το Ποτάμι έχει μπροστά του ζητήματα τα οποία αν δεν τα επιλύσει η συνέχεια δεν θα είναι καλή. Εύχομαι να προσδιορίσει τι είναι και τι θέλει. Γιατί νομίζω ότι έχει σοβαρές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες επεξεργασίες και σοβαρούς ανθρώπους αλλά έχω την εντύπωση ότι έχει έλλειμμα ως προς το πολιτικό στίγμα και τη στρατηγική.
Ήρεμο κλίμα
Στο μεταξύ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού συζητήθηκε και το θέμα της αποχώρησης της κ. Μάρκου, αλλά και το πως το Ποτάμι θα ανακάμψει. Πάντως επί πολύ ώρα έγινε ανάλυση των νέων δεδομένων σε ότι αφορά τις εξελίξεις με τις δηλώσεις Ερντογάν και Ράμα. Και όλοι συμφώνησαν πως η εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα (19.30) στο Ζάππειο αποκτά μεγαλύτερη σημασία.
Η εκδήλωση έχει τίτλο: “Οι γείτονες έχουν νεύρα. Εμείς;” Και τα θέματα της εκδήλωσης είναι: Τα σύνορα, η Λωζάνη, η ειρήνη. Η στάση της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Πόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι; Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο;
Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης, ο ομότιμος καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης, ο πρέσβης ε.τ. και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ποταμιού Γιώργος Κακλίκης και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα