«Νοικοκύρηδες», «αναποφάσιστοι», «περιθωριακοί» και «μπαταχτσήδες»

«Νοικοκύρηδες» είναι οι περισσότεροι κάτοχοι «κόκκινων δανείων» σύμφωνα με έρευνα της PwC που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ημερίδα. Η έρευνα ταξινόμησε τους «κόκκινους» δανειολήπτες σε πέντε κατηγορίες, με τους λεγόμενους «νοικοκύρηδες» (σ.σ. οφειλέτες που θέλουν να πληρώσουν αλλά αντικειμενικά δεν μπορούν) να είναι η συντριπτική πλειονότητα, το 50% εξ αυτών.

Η κατηγορία αυτή, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» θα κρίνει την επιτυχή αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων που φαίνεται να επιταχύνεται μετά τη δημιουργία των οκτώ νέων πλατφορμών διαχείρισης κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με την Κώστα Μητρόπουλο, εντεταλμένο σύμβουλο της PwC, εφόσον η ελληνική αγορά ακολουθήσει την πορεία της ιταλικής και της ισπανικής αγοράς χαρτοφυλακίων, δάνεια ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ από το σύνολο των 107 δισ. είναι πιθανόν να αλλάξουν χέρια μέχρι το 2020.Για την επίτευξη του στόχου χρειάζεται μια καλή αξιολόγηση και τμηματοποίηση του χαρτοφυλακίου με βάση τις επιμέρους «φυλές» των οφειλετών.

Οι «φυλές» είναι οι εξής:
Οι «νοικοκύρηδες» που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% των δανειζόμενων.

Οι «περιστασιακά πληρώνοντες», δηλαδή οι οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα, θέλουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους και περιστασιακά καταβάλουν κάποιες δόσεις. Στην κατηγορία αυτή ανήκει περίπου το 5% των κατόχων κόκκινων δανείων.

Οι «αναποφάσιστοι», δηλαδή εκείνοι οι οφειλέτες που δεν έχουν αποφασίσει αν θέλουν να εξοφλήσουν ή όχι τις οφειλές τους. Η κατηγορία περιλαμβάνει το 15% του συνόλου των οφειλετών.

Οι «περιθωριακοί», που ούτε θέλουν αλλά και ούτε οικονομικά μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι καλούν τους δανειστές ή τους κλητήρες επίδοσης αποφάσεων να «πάνε να τα πάρουν όλα», είτε από την επιχείρηση είτε από το σπίτι τους.

Οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», όσοι δηλαδή έχουν τη δυνατότητα και δεν θέλουν να πληρώσουν και αντιστοιχούν περίπου στο 10% των οφειλετών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα