Ντόκτορ φιλελεύθερος, μίστερ ποπολάρος…

Στο Λονδίνο του 1886 δημοσιεύθηκε μία νουβέλα του Σκωτσέζου συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον που έμελλε να γίνει εμβληματική. Ο τίτλος της «Η παράξενη υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Κυρίου Χάιντ» και η ιστορία της λίγο-πολύ γνωστή: O δόκτωρ Τζέκιλ έκανε τον εαυτό του πειραματόζωο, δοκιμάζοντας ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που υποτίθεται ότι θα διαχώριζε το καλό και το κακό από τον άνθρωπο.

Το «επιστημονικό» σχέδιο ευοδώθηκε, αλλά προφανώς όχι όπως το είχε στο μυαλό του ο δόκτορας. Ο Tζέκιλ κλωνοποιήθηκε δημιουργώντας τον Χάιντ, δηλαδή τον κακό εαυτό του, ο οποίος και διέπραξε σύμφωνα με την λογοτεχνική πλοκή ειδεχθή εγκλήματα.

Στην Ελλάδα του 2017 η… παράξενη υπόθεση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ξετυλίγεται τα τελευταία δύο χρόνια και σε κάθε κεφάλαιο της δίχρονης πολιτικής νουβέλας προκύπτουν όλο και διαφορετικοί «διχασμένοι» –ως προς την συνέπεια λόγων και έργων– πρωταγωνιστές. Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε τα πολιτικά στελέχη που υπόσχονταν εφαρμογή φιλολαϊκών μέτρων και έξοδο από την λιτότητα, αλλά υπέγραψαν την φορολαίλαπα που συνόδευσε το τρίτο μνημόνιο, ούτε να στενοχωρήσουμε όσους αντιστέκονταν π.χ. στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά ως υπουργοί τις υπέγραψαν και με τα δύο χέρια, έστω κι αν ομολογούσαν σπαραξικάρδια ότι το έκαναν με πόνο ψυχής.

Αρκεί να ανατρέξουμε μερικές ημέρες πίσω, στα 2-3 εικοσιτετράωρα που μεσολάβησαν από την συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ την περασμένη Κυριακή. Κατ’ αρχάς, τι είπε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη; Επεδίωξε να αναδείξει το νέο business friendly προφίλ της κυβέρνησής του απευθυνόμενος στους εκπροσώπους τού εγχώριου και ξένου επιχειρείν.

Ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε, μάλιστα, ένα περιστατικό με Γάλλο επιχειρηματία, ο οποίος του δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατάφεραν –κατά τα λεγόμενα του επιχειρηματία– «να μετατρέψουν στην συνείδηση των Γάλλων και όλης της Ευρώπης το Grexit σε Grinvest».

To πρώτο «χτύπημα»
Λίγη σημασία έχει αν τις αμέσως επόμενες ώρες οι Καρανίκες της ελληνικής κυβέρνησης μετάλλαξαν το Grinvest σε… ΤΣΑΚΙΔexit στις επενδύσεις! Ήταν μάλλον η ώρα που άφηναν πίσω τους το προσωπείο του ντόκτορ Φιλελεύθερου και φορούσαν την μάσκα του μίστερ Ποπολάρου, ώστε να ικανοποιηθεί και το 3%-4% του αριστερού ακροατηρίου του κόμματος, που επιμένει να τους τραβά από το μπατζάκι κάθε φορά που… διολισθαίνουν από τις ιδεολογικές παραδόσεις.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ξημέρωσε η Δευτέρα, με την Eldorado Gold να ανακοινώνει την πρόθεσή της να «παγώσει» το επενδυτικό πλάνο της και να προχωρήσει σε παύση εργολάβων και εργαζομένων, εξαιτίας –όπως ισχυρίστηκε– των συνεχών καθυστερήσεων στην έκδοση «αδειών» ρουτίνας από την πλευρά των ελληνικών αρχών, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επένδυσή της στην Ελλάδα.

Χρειάστηκε να περάσουν δύο ημέρες αντεγκλήσεων, χαρτοπόλεμου ανακοινώσεων από τα κόμματα, ακόμη και ντου εργαζομένων από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μέχρι να φτάσουμε στην εξομάλυνση της κατάστασης, με τη δέσμευση Σταθάκη ότι η κυβέρνηση θα δώσει άμεσα τις τρεις άδειες για την επένδυση της Ολυμπιάδας.

Fraport και Ελληνικό
Την Τρίτη, ήρθε η σειρά του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, να ξεθάψει το τσεκούρι του πολέμου κατά των επενδυτών. Σο υπουργικό στόχαστρο βρέθηκε η Fraport Greece (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στις σελίδες 6-7), την οποία ο υπουργός «μάλωσε» μεταξύ άλλων για δήθεν μη τήρηση κάποιων όρων που απορρέουν από την σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Κόντρα στους λεονταρισμούς Σπίρτζη, ο μόνος που βρέθηκε να σώσει τα προσχήματα της άσκοπης πολεμικής ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, που άδειασε τον υπουργό Μεταφορών χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του τελευταίου «ατυχείς και βιαστικές».

Όσο για το νέο «γεφύρι της Άρτας» που λέγεται Ελληνικό, αργά το βράδυ της Πέμπτης (14/9) έγινε γνωστό ότι η Επιτροπή εξέτασης αντιρρήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (σ.σ. εξετάζει τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά, το οποίο χαρακτήρισε δασική έκταση 37 στρέμματα στο σύνολο του ακινήτου) ολοκλήρωσε την αυτοψία της στον χώρο και η απόφασή της αναμένεται στα τέλη του μήνα. Ζήσε. Οκτώβρη μου, να φας… επένδυση, όπως θα έλεγε παραφρασμένη η γνωστή παροιμία.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι για 48 και πλέον ώρες η Ελλάδα πρωταγωνίστησε σε ένα κακοστημένο θέατρο σκιών και παραλογισμού, που κόντρα σε όσα διαμήνυσε ο πρωθυπουργός της έδωσε διεθνώς το στίγμα ενός κράτους που βγάζει φλύκταινες όταν ακούει για ιδιωτική πρωτοβουλία και ανάπτυξη. Έτσι, όμως, κάνεις καριέρα ως Πινόκιο, όχι ως συντεταγμένη πολιτεία που θέλει να βγάλει την οικονομία της στο ξέφωτο της ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα