«Νόμιμη η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ»

Ενα «masterplan» για την ανάκαμψη της Ελλάδας ζητάει με συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεται την ένταξη της χώρας μας στην ευρωζώνη.

«Ολα ήταν νόμιμα» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπερασπίζεται την επιλογή της ένταξης στη ζώνη του ευρώ και απορρίπτει τις κατηγορίες περί παραποίησης των δεικτών για την εκπλήρωση των όρων ένταξης. Στη σχετική ερώτηση, ο απαντά ότι «φυσικά και η Ελλάδα αξιοποίησε την ευελιξία που δόθηκε τότε στις υπό ένταξη χώρες. Αλλά δεν υπήρξε καμία ειδική μεταχείριση για εμάς, και δεν απαιτήσαμε και κάτι τέτοιο. Εάν η Ελλάδα είχε εξαπατήσει, κάποια πράγματα θα αποκαλύπτονταν από την Eurostat ή τις αγορές».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, όλα όσα έκανε η τότε ελληνική κυβέρνηση ήταν σε πλαίσιο νομιμότητας και διαφάνειας. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εξηγεί τα μέτρα που ελήφθησαν προκειμένου η Ελλάδα να πληροί τους όρους ένταξης (π.χ. μείωση ΦΠΑ για την υποχώρηση του πληθωρισμού και σταδιακή κατανομή των δαπανών για εξοπλισμούς). «Η μέθοδος αυτή αρχικά επικρίθηκε, αλλά από το 2006 έχει υιοθετηθεί από όλη την ΕΕ», διευκρινίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Στην ερώτηση εάν η μέθοδος αυτή συνιστά «χειραγώγηση» των στοιχείων ή όχι, ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπενθυμίζει ότι πολλές χώρες έκαναν χρήση διαφιλονικούμενων μεθόδων προκειμένου να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης. «Η Γερμανια δεν συμπεριέλαβε τα νοσοκομεία της στον δημόσιο τομέα και τα αφαίρεσε από τον υπολογισμό (σ.σ. των δαπανών). Η Γαλλια αποφάσισε να μην συμπεριλάβει το ασφαλιστικό ταμείο της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στον δημόσιο τομέα. Το Βέλγιο πούλησε χρυσό. Η Ελλάδα δεν έκανε τέτοια πράγματα», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι πεπεισμένος ότι το ευρώ ωφέλησε την Ελλάδα. «Δυστυχώς κάποια διδάγματα τα αντλήσαμε αργά. Και η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά αυτό», λέει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της χώρας δεν θα ήταν καλύτερη χωρίς το ευρώ. «Μια έξοδος από το ευρώ θα είχε ολέθριες συνέπειες», διευκρινίζει ο Ν. Χριστοδουλάκης, εξηγώντας ότι στην περίπτωση αυτή το νέο εθνικό νόμισμα θα ήταν υποτιμημένο, ενώ το χρέος της χώρας θα παρέμενε σε ευρώ. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην είναι δυνατή η εξυπηρέτησή του, πράγμα που οδηγούσε σε μη συντεταγμένη χρεοκοπία.

 

Ο έλληνας πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού «masterplan» ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ανακάμψει η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. «Ενα μέρος από αυτό το ποσό θα πρέπει να διοχετευθεί στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθούν οι υποδομές και οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις», επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλάκης, υπολογίζοντας σε 17 δισ. το ποσό που θα πρέπει να διατεθεί στην ελληνική οικονομία. Τάσσεται επίσης υπέρ της διασφάλισης περισσότερου χρόνου και χαλάρωσης των όρων δανεισμού της Ελλάδας. «Οι όροι της Τρόικας δεν είναι υλοποιήσιμοι ούτε πολιτικά ούτε κοινωνικά», τονίζει.

Αναφερόμενος στη γερμανίδα καγκελάριο, την οποία είχε επικρίνει έντονα όταν εκείνη είχε δηλώσει πως ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης εκφράζει την ελπίδα η Ανγκελα Μέρκελ να αλλάξει. «Σίγουρα δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως τιμωρός, αλλά ως σωτήρας της Ευρώπης. Το τίμημα για αυτό είναι 100 δισ. ευρώ για ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, εκ των οποίων ένα μέρος θα πάει στην Ελλάδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία», καταλήγει ο έλληνας πρώην υπουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα