Νόμιμη η χρήση GPS σε απορριμματοφόρα και σε οχήματα του ΟΠΑΠ!

Νόμιμη κρίθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η χρήση GPS σε εννέα απορριμματοφόρα του Δήμου Πειραιά και σε 45 αυτοκίνητα του ΟΠΑΠ, ωστόσο παράνομη κρίθηκε η χρήση του ίδιου συστήματος σε οχήματα ιατρικών επισκεπτών φαρμακευτικής εταιρείας. Αιτία για την αρνητική κρίση της Αρχής απετέλεσε το γεγονός ότι το σύστημα είναι ενεργοποιημένο ακόμα και εκτός των ωρών εργασίας των ιατρικών επισκεπτών.

Ως προς τις άλλες δυο περιπτώσεις, ο ΟΠΑΠ γνωστοποίησε στην Αρχή ότι η λειτουργία του συστήματος GPS σε 45 αυτοκίνητα του, έχει ως στόχο την ασφάλεια των οδηγών και των φορτίων που μεταφέρουν, αλλά και την αποφυγή περιττών δρομολογίων. Ακόμη, ο ΟΠΑΠ ανέφερε ότι τα αυτοκίνητά του διανέμουν έντυπο υλικό το οποίο από οικονομικής απόψεως είναι ασήμαντο, αλλά η μη έγκαιρη αποστολή του οδηγεί σε διαφυγόντα κέρδη. Επίσης, επισήμανε ότι το επίμαχο σύστημα αυξάνει τις συνθήκες ασφαλείας του οχήματος και των εργαζομένων, αλλά γνωστοποιεί και τις πιθανές βλάβες των αυτοκινήτων, έτσι ώστε να μπορούν να αντικατασταθούν.

Παράλληλα, ο Δήμος Πειραιά γνωστοποίησε στην Αρχή την εγκατάσταση GPS σε εννέα απορριμματοφόρα οχήματα και οχήματα ογκωδών-αδρανών αντικειμένων, ενώ για την εγκατάσταση του GPS επικαλέστηκε τη βελτίωση της διαχείρισης των οχημάτων του μέσω της παρακολούθησης τής θέση τους κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας από κεντρικό υπολογιστή. Στη συνέχεια το Σωματείο Οδηγών, Μηχανοδηγών και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά υπέβαλε ερώτημα στην Αρχή ως προς τη νομιμότητα λειτουργίας του συστήματος GPS και αν απαιτείται για την εφαρμογή του σχετική άδεια. Κατόπιν αυτού, ο δήμος πληροφόρησε την Αρχή ότι η εγκατάσταση του συστήματος γεωγραφικού εντοπισμού αποσκοπεί στη βελτίωση της διαχείρισης του στόλου των οχημάτων και στην εξοικονόμηση χρημάτων από καύσιμα, συντήρηση, τηλέφωνα, ενώ σημείωσε ότι η εγκατάσταση συστήματος GPS επιδοτείται από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Και για τις δύο περιπτώσεις (ΟΠΑΠ και Δήμος Πειραιά) η Αρχή έκρινε ότι η λειτουργία του συστήματος GPS είναι σύμφωνη με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα