«Νόμιμη και δεσμευτική η συμφωνία με την τρόικα»

Aνένδοτος σε μονομερείς ενέργειες για το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε, για μία ακόμη φορά, ο  Β. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, παραχώρησε συνέντευξη στο «Reuters» και  απέκλεισε  αλλαγές στη συμμετοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ξεκαθάρισε,  πως «η συμφωνία με την τρόικα είναι νόμιμη και δεσμευτική».

Προσέθεσε  ακόμα ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γιάννη Βαρουφάκη και προειδοποίησε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις, πλήττεται η στήριξη των Γερμανών προς την Ευρώπη.

«Θέλουμε να συνεχίσει η Ελλάδα σε αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα δεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα» δήλωσε στο Reuters Euro Zone Summit. Συμπλήρωσε πως δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος και τόνισε πως βλέπει κίνδυνο φθοράς της στήριξης για Ευρώπη και Ευρωζώνη στην Γερμανία δεδομένης της αναταραχής στην Ελλάδα, αλλά και της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Σόιμπλε διαμήνυσε επίσης πως δεν μπορεί να αλλάξει η συμμετοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα και δήλωσε πως είναι σαφές ότι οι αγορές δεν βλέπουν επιστροφή της ευρωζώνης στην κρίση χρέους.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι οι έλεγχοι της τρόικας είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο της διάσωσης και ότι οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι αναμένονται τα πλάνα της ελληνικής κυβέρνησης και σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλειφθεί ο ρόλος της τρόικας ως παρατηρητή του ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες να συναντηθούν στη σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι δεν έχει σχεδιαστεί διμερής επαφή.

Σε σχέση με ενδεχόμενο ραντεβού των δύο υπουργών Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι βλέπει συνάντηση τις επόμενες μέρες, χωρίς ωστόσο να έχει προγραμματιστεί σχετική επαφή.

Η εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι έλεγχοι της τρόικας είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο της διάσωσης και ότι οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα