Ν.Δ.: Εκλογές τώρα, με σχέδιο απεγκλωβισμού 7 σημείων

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στη Νέα Δημοκρατία, καθώς βλέπουν ότι μέρα με την ημέρα επιβεβαιώνονται οι φόβοι τους και οι αρχικές τους προβλέψεις. Το σενάριο των εκλογών –αν και όχι ιδανικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη– αρχίζει να γίνεται πιο ρεαλιστικό, όπως επίσης και η συμφωνία για το τέταρτο μνημόνιο που είναι προ των πυλών. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και αν αποφευχθούν τα χειρότερα, η ζημιά που έχει υποστεί η χώρα θα μπορεί –υπό προϋποθέσεις– να έχει αποκατασταθεί το 2020 και μετά…. Η «Α» αποκαλύπτει το σχέδιο δράσης της Ν.Δ., αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας πριν το καλοκαίρι και έχουν περιοριστεί οι ζημιές στα 109 δισεκατομμύρια ευρώ…

 

Ρεπορτάζ Σπύρος Παπαδάκης

 

Οι συσκέψεις στην Πειραιώς διαδέχονται η μία την άλλη με μοναδικό στόχο να έχουν προβλεφθεί όλα τα σενάρια και να μην αιφνιδιαστούν από τις κινήσεις του Τσίπρα. Κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. τονίζει στην «Α» ότι ο Τσίπρας μπορεί να μη θέλει τις εκλογές γνωρίζοντας ότι θα τις χάσει, όμως αν δεν πάρει έστω ένα μικρό «τυράκι» από τους δανειστές μας, δεν θα μπορεί να σταθεί στο εσωτερικό της χώρας. Τόσο απλά. Όχι στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα –κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να χάσει τη βουλευτική αποζημίωση– πως είναι «μπετόν αρμέ», αλλά στην κοινωνία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ραγδαία πτώση των ποσοστών του κόμματος και αν ληφθούν νέα μέτρα τότε κινδυνεύει με κατάρρευση.

Αυτό ο Τσίπρας το ξέρει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για «εκλογική δραπέτευση» με το αφήγημα του κακού Σόιμπλε και των ανυποχώρητων δανειστών που θέλουν να εξοντώσουν τους Έλληνες…

 

Ο «λογαριασμός»

Από το σημείο αυτό και μετά ξεκινούν τα «προβλήματα» για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Το ιδανικό σενάριο για τη «γαλάζια» παράταξη είναι να κλείσει η αξιολόγηση, να πάρει τα μέτρα ο Τσίπρας και να προκληθούν εκλογές αφ’ ότου έχει καταρρεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και κοινωνικά. Η αυτοδυναμία σε αυτή την περίπτωση είναι δεδομένη και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά, διατείνονται στη Ν.Δ., γνωρίζοντας ωστόσο ότι  κάτι τέτοιο ζημιώνει τη χώρα και τους πολίτες. «Ιδανικό για τη Ν.Δ., αλλά καταστροφικό για τη χώρα», τονίζει ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο μέχρι τώρα «λογαριασμός» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει φτάσει τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ:

  • 50 δισ. από πρόσθετη επιβάρυνση δημοσίου χρέους…
  • 12 δισ. από απώλεια διαθεσίμου εισοδήματος, λόγω των πρόσθετων μέτρων λιτότητας που πάρθηκαν (αφού αφαιρεθούν τα μέτρα που ζητούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ύψους 1,6 δισ. για τη διετία 2015-16)…
  • 14 δισ. από απώλεια διαθεσίμου εισοδήματος που χάθηκε γιατί ματαιώθηκε η ανάπτυξη, που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ) προέβλεπαν για την Ελλάδα τη διετία 2015-16 (αφού αφαιρεθούν τα φορολογικά έσοδα για τα δύο αυτά χρόνια).
  • 33 δισ. από εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό μας σύστημα λόγω Τσίπρα, Βαρουφάκη και capital controls.

Αυτό το άθροισμα –109 δισεκατομμύρια –  λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι πολύ «συντηρητικό» και μόνο μέχρι στιγμής.

Τονίζουν μάλιστα ότι αν δεν είχαν προκληθεί εκλογές το 2015, τότε δεν θα είχαμε 3ο μνημόνιο και οσονούπω τέταρτο αλλά επίσης:

  • Ούτε capital controls θα είχαν επιβληθεί,
  • Ούτε νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών (το τραπεζικό μας σύστημα ήταν πλήρως κεφαλαιοποιημένο ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 και με τη «βούλα» του ESM),
  • Ούτε πρόβλημα θα είχαμε με τη βιωσιμότητα του χρέους (το ΔΝΤ και τότε και αργότερα υποστηρίζει πως τον Νοέμβριο του 2014 το Χρέος μας ήταν «σε τροχιά βιωσιμότητας» και το 2022 θα έφτανε στο 104,6% του ΑΕΠ. Μετά τον Ιούλιο του 2015 το ΔΝΤ θεωρεί το χρέος μας «εξαιρετικά ΜΗ βιώσιμο» πια! Και το προβλέπει στο 170% του ΑΕΠ το 2022)… Σίγουρα κάτι πήγε στραβά, κατά τη Ν.Δ…

 

Η εισήγηση στον Μητσοτάκη

Η εισήγηση που έχει στο γραφείο του ο Μητσοτάκης αναφέρεται σε εκλογές τώρα. Άμεσα. Είτε έχει κλείσει η αξιολόγηση είτε δεν έχει κλείσει. Και στις δύο περιπτώσεις, η Ν.Δ. θα κληθεί να πει πικρές αλήθειες στον ελληνικό λαό και να εφαρμόσει δύσκολα αλλά αναγκαία μέτρα. Το ζητούμενο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να σταματήσει –όπως λένε–  το καταστροφικό του έργο ο Τσίπρας

Κι όσο γρηγορότερα αυτό επιτευχθεί, τόσο το καλύτερο…

Το… «ταξίμετρο» της ζημιάς «γράφει» συνέχεια…

«Η Ελλάδα που θα προκύψει μετά την εκδίωξη Τσίπρα από τη διακυβέρνηση, μπορεί να βάλει στόχο να βγει οριστικά από τα μνημόνια το 2020», μας λέει ένας από τους συντάκτες της εισήγησης-έκθεσης που έχει στα χέρια του και μελετά ο Κυριάκος

Ένα σχέδιο 7 σημείων που θα αποτρέψει την «έλευση» τέταρτου μνημονίου αλλά όχι και ενός προγράμματος-γέφυρας προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία:

  • Πρώτον, εμπροσθοβαρώς όλες οι μεταρρυθμίσεις! Αυτές που μας ζητούν σήμερα. Αλλά κι αυτές που δεν μας ζητούν…

Εργασιακά και διοικητική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.

  • Δεύτερον, μείωση προσωπικού στο Δημόσιο. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος» για αληθινές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που είναι απαραίτητες για να υπάρξει σημαντικό αναπτυξιακό άλμα τα επόμενα χρόνια…

Τρόποι να γίνει η μείωση προσωπικού στο Δημόσιο υπάρχουν πολλοί. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν σε βάθος πενταετίας. Κάποια άλλα, όμως, πρέπει να γίνουν άμεσα: Όπως η απομάκρυνση όσων προσελήφθησαν παράνομα και χωρίς ΑΣΕΠ την τελευταία διετία και είναι ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς των ανθρώπων του Σαμαρά που έχει υιοθετήσει πλήρως η ηγεσία Μητσοτάκη.  Αυτοί είναι γύρω στις 80 χιλιάδες (μαζί με τους «επίορκους» που… επαναπροσλήφθηκαν)! Και η απομάκρυνση του 75% από αυτούς, φέρνει εξοικονόμηση κοντά στο ένα δισεκατομμύριο…

Η μείωση στο Δημόσιο μπορεί να φτάσει τις 250 χιλιάδες μέσα σε πενταετία!  (Είχε γίνει μείωση 90 χιλιάδων στα δυόμισι χρόνια Σαμαρά!)

Μπορεί να γίνει με εξήντα χιλιάδες σε πρώτη φάση, απαρέγκλιτη εφαρμογή τού «ένας προσλαμβάνεται για κάθε 5 που συνταξιοδοτούνται» τα επόμενα χρόνια (σύνολο 130 χιλιάδες), συν άλλες 12-15 χιλιάδες απολύσεις τον χρόνο, επί πέντε χρόνια, από κατάργηση θέσεων του Δημοσίου και ευρύτατη αξιολόγηση προσωπικού.

Σε 5 χρόνια η εξοικονόμηση που θα έχει γίνει από τη μισθοδοσία του Δημοσίου θα ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ετησίως!

(Και οι μείωση προσωπικού στο Δημόσιο πρέπει να συνδυαστεί με ταυτόχρονη μείωση φόρων στον ιδιωτικό τομέα. Για να καμφθούν οι αντιδράσεις…)

  • Τρίτον, εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αυτές που είχε ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση Σαμαρά, τις υπέγραψε και στη συνέχεια τις μπλόκαρε ο Τσίπρας (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμια) ή τις μπλόκαρε εξ αρχής ο Τσίπρας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ), ή και δεν είχαν προλάβει να «ωριμάσουν» προηγουμένως (υποδομές, τρένα, λιμάνια, «παράκτιο μέτωπο» κ.λπ.).

Όλα αυτά μαζί μπορούν να φέρουν πάνω από 20 δισεκατομμύρια σε πέντε χρόνια! Συν τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν.

  • Τέταρτον, μεγάλη μεταρρύθμιση στις πληρωμές. Με συμψηφισμούς οφειλών από και προς το κράτος, αλλά και μεταξύ των ιδιωτών (εκκαθαρίσεις ΦΠΑ κ.λπ.).

Αυτό ισοδυναμεί με άτυπη και συνεχή «ένεση ρευστότητας» στην αγορά,  αλλά και με εφ’ άπαξ σβήσιμο προστίμων, μια που πολλές «οφειλές» των ιδιωτών είτε προς το κράτος είτε προς τις τράπεζες οφείλονται στο ότι το ίδιο το κράτος δεν πληρώνει τις δικές του οφειλές. Και βάζει πρόστιμα από πάνω, στους ιδιώτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Κι αυτό για να λειτουργήσει προϋποθέτει ακόμα ότι εμπροσθοβαρώς θα πληρωθούν οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, με χρήματα που θα δανειστεί η επόμενη κυβέρνηση αμέσως.

Οι οφειλές αυτές του κράτους κανείς δεν ξέρει σήμερα πόσες είναι:

–Η κυβέρνηση λέει 4-4,5 δισεκατομμύρια (3,5 δισ. τον Φεβρουάριο, αλλά ανέβηκαν).

Η Κομισιόν λέει γύρω στα 5 δισεκατομμύρια (4 δισ. τον Φεβρουάριο).

Το ΔΝΤ κοντά στα 7,5 δισεκατομμύρια (6,5 δισ. τον Φεβρουάριο).

Αν αυτά τα δανειστούμε αμέσως και τα ξεπληρώσουμε στους δικαιούχους μέσα στον χρόνο, ο «πολλαπλασιαστής» τους είναι πολύ μεγάλος και το αποτέλεσμα στο ΑΕΠ θα γίνει αμέσως αισθητό (χώρια που θα επεκταθεί και την επόμενη χρονιά)…

Αν κάτι καινούργιο πρέπει να διαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση είναι η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών (arrears).

  • Πέμπτον: Φορολογική μεταρρύθμιση, που όχι μόνο θα ανακουφίσει άμεσα, αλλά θα θέσει και στόχο για περαιτέρω μειώσεις φόρων τα επόμενα χρόνια. Και των ασφαλιστικών εισφορών!

Με στόχο σε μια πενταετία το ΦΠΑ να είναι μεσοσταθμικά γύρω στο 15% (τώρα είναι σχεδόν 20%), ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος να μην ξεπερνά το 35% (τώρα είναι 45%), και ο φόρος κερδών να πέσει στο 15% (από 29% σήμερα). Και να έχει μειωθεί κάτω από 50% η «προκαταβολή» φόρου…

Αυτά όλα δεν μπορούν να γίνουν «με τη μία». Αλλά μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα και να κλιμακωθούν στην επόμενη πενταετία. Όσο μάλιστα υποκινούν ανάπτυξη, τόσο θα κάμπτονται και οι όποιες αντιρρήσεις της τρόικας.

Μόνο με μειώσεις φορολογικών συντελεστών μπορεί να γίνει διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Γιατί το σημερινό σύστημα υποκινεί τους πάντες για φοροδιαφυγή (και εισφοροδιαφυγή).

  • Έκτον, αποκατάσταση του νόμου και της τάξης.

–Με πρώτο στόχο να «καθαρίσουν» τα Εξάρχεια μέσα στη χρονιά!

–Να επανέλθει η ποινικοποίηση της κουκούλας.

–Να «σφραγίσουν» τα σύνορα και πάλι.

–Να μαντρωθούν οι λαθρομετανάστες και να αρχίσει ταχύτατα η «επαναπροώθησή» τους στις χώρες καταγωγής τους. Με διευρυμένη εφαρμογή του συστήματος «Αμυγδαλέζα» (που δούλεψε απόλυτα τη διετία 2012-14).

–Να επανέλθουν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας.

–Αλλά και να αλλάξει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης. Για να τελεσιδικεί το 80% των υποθέσεων μέσα στον χρόνο και το 20% μέσα σε διετία το πολύ.

  • Έβδομον, η επόμενη κυβέρνηση, εφ’ όσον βέβαια έχει αυτοδυναμία, να ψηφίσει αμέσως έναν εκλογικό νόμο όπως ο σημερινός: Που εξασφαλίζει σταθερή διακυβέρνηση με ποσοστά γύρω στο 38%.

–Είτε με διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών (χωρίς το οποίο δεν θα έστεκε καμία κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια),

–ή/και με μικρότερο μπόνους, αλλά παράλληλη αύξηση του ορίου εισόδου στο 4% ή στο 5% (όπως είναι στη Γερμανία).

Ώστε να απομακρυνθεί για πάντα το χάος της απλής αναλογικής.

 

 

 

Οι «αρχηγικές» συναντήσεις του προέδρου

Η πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είχε ως στόχο να αναδείξει την υπευθυνότητα κα αξιοπιστία με την οποία η Ν.Δ. συνομιλεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Στελέχη της Πειραιώς έλεγαν ότι «η Νέα Δημοκρατία θέλει έντιμες και ειλικρινείς σχέσεις με όλα τα κόμματα. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τη μία μέρα τα καθυβρίζει και την άλλη τα παρακαλάει να στηρίξουν τις μεθοδεύσεις του». Και συμπλήρωναν: «Με τα άλλα κόμματα ασφαλώς έχουμε διαφορές. Με άλλα μεγαλύτερες –όπως π.χ. με το ΚΚΕ–, με άλλα μικρότερες. Όμως επιδίωξή μας είναι να έχουμε με όλα έντιμες και αξιόπιστες σχέσεις. Το μήνυμα αυτών των συναντήσεων ήταν ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε σε κάποια πράγματα για την πορεία της χώρας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα