Ν.Δ.: Ενιαία παράταξη ή παράταξη για μάχη;

Όλοι όσοι είναι κοινωνοί των πολιτικών και κομματικών θεμάτων, έχουν αντιληφθεί την υποβόσκουσα ένταση που τείνει να εξελιχθεί σε κόντρα μεταξύ «σαμαρικών» και «καραμανλικών», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις.

Πριν από 20 μέρες, η «Α» είχε ως ένα από τα κεντρικά της θέματα το «τρίγωνο των Βερμούδων» και είχε πέσει μέσα. Αφορμή για το τελευταίο (;) επεισόδιο της έντασης είναι οι τοποθετήσεις σχετικά με τη θέση του Άδωνι Γεωργιάδη για τη δεύτερη αξιολόγηση, ζητώντας επισταμένα να φύγει ο Τσίπρας από την εξουσία:

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να φύγει γρήγορα, καθώς ο λογαριασμός ανεβαίνει κάθε μέρα, πρέπει να γίνουν εκλογές, για να έρθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να πετύχει μία καλύτερη συμφωνία με τους δανειστές…. Δεν θέλω να κλείσει η αξιολόγηση, θέλω να φύγει άμεσα ο Τσίπρας», επεσήμανε με έμφαση.

 

«Δεν θέλω να κλείσει η αξιολόγηση»

 

Αυτή η φράση δεν άρεσε σε αρκετούς «καραμανλικούς» που βρήκαν προφανώς την ευκαιρία και την «έπεσαν» στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ.

Ο Γιώργος Βλάχος, αμιγώς «καραμανλικός» και καθημερινός συνομιλητής τού πρώην πρωθυπουργού, είπε χαρακτηριστικά: «Ο καθένας συνάδελφος μπορεί να πει την προσωπική του άποψη. Δεν είναι αυτή η άποψη της Ν.Δ. Η Ν.Δ. εδώ και μήνες επιμένει, παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση με τους καλύτερους όρους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νικήτας Κακλαμάνης«Την επίσημη γραμμή την καθορίζει ο αρχηγός του κόμματος με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, το τι θα πω εγώ, δεν σημαίνει ότι είναι θέση της Ν.Δ.,  η δήλωση Γεωργιάδη για την αξιολόγηση είναι προσωπική άποψη».

Ο Δημήτρης Κεκερής, από την άλλη, αμιγώς «σαμαρικός», έκανε όχι μία αλλά τέσσερις αναρτήσεις στο facebook εναντίον του Γιώργου Βλάχου και του Νικήτα Κακλαμάνη:

  • Δηλαδή Βλάχος και Κακλαμάνης θα ψηφίσουν τα μέτρα κόντρα στη Ν.Δ.;

 

  • Βλάχος και Νικήτας Κακλαμάνης δεν θέλουν εκλογές! Μάλιστα…

 

  • Ο Κατσίκης φεύγει, ο Βλάχος με τον Νικήτα Κακλαμάνη έρχονται.

 

 

  • Προφανώς υπάρχουν κάποιοι στη Ν.Δ., που πιστεύουν ότι εάν δεν κλείσει ο Τσίπρας την αξιολόγηση, δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε εκλογές! Και εάν επίτηδες δεν την κλείνει και σερνόμαστε έτσι για άλλους 10 μήνες;

 

Τι είπε και τι εννοούσε ο Άδωνις

 

Διαβάζοντας λίγο πιο προσεχτικά την ατάκα Γεωργιάδη φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό που λέει με τον δικό του τρόπο είναι το εξής: «Κλείστε την αξιολόγηση τάχιστα, ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ, πάρτε όλη την ευθύνη έτσι όπως τα έχετε κάνει αλλιώς φύγετε μέσω εκλογών». Απλά πράγματα. Και ασφαλώς τονίζει ότι αν είναι να καθυστερήσουν τα πράγματα, καλύτερα για τη χώρα είναι οι εκλογές να γίνουν πριν κλείσει η αξιολόγηση για να φέρει καλύτερα αποτελέσματα ο Κυριάκος…

 

Διαφορετικές αντιλήψεις,

διαφορετικές ερμηνείες

 

Σε αυτό το θέμα είναι φανερό ότι υπάρχουν σαφείς και διαφορετικές αντιλήψεις.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

«Ποιος είπε ότι δεν ψηφίζω  κανένα μέτρο;» Δεν το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ο πρόεδρος όλων των παραπάνω και κατά πολλούς ο μελλοντικός πρωθυπουργός;

Προχωράμε…

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».  Τα παραπάνω δήλωνε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αλέξης Τσίπρας, την ημέρα των γενεθλίων του ως πρωθυπουργός.

Και μάλιστα το προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω:

«Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και για λογαριασμό της. Τόσο με την πρωτοφανή δημοσιονομική πολιτική όσο και με το βάρος της προσφυγικής κρίσης που έπεσε σχεδόν ολόκληρο στις πλάτες μας. Αξίζει λοιπόν σεβασμό αυτή η μεγάλη συνεισφορά της μικρής Ελλάδας στην ενότητα της Ευρώπης».

Η «Α», χωρίς να παίρνει θέση σε αυτή τη διαμάχη ανάμεσα σε Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες, αντιλαμβάνεται ότι η ερμηνεία των «καραμανλικών» είναι μάλλον κοντόφθαλμη. Βεβαίως η αφορμή γι’ αυτήν οφείλεται σε μια ακόμη λεκτική ανακολουθία του Άδωνι. Είναι προφανές ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δεν εννοούσε «να μην κλείσει η αξιολόγηση», για να πάμε σε εκλογές, αλλά η διατύπωση της δήλωσής του ήταν η αφορμή να του την πέσουν. Και εδώ γεννάται το ερώτημα: Καλά, ως προβεβλημένα στελέχη οι Βλάχος και Κακλαμάνης, δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με το κόμμα ή και με τον ίδιο, για να ζητήσουν εξηγήσεις για τη δήλωσή του; Η άμεση αντίδρασή τους –αντίδραση δύο εμπείρων πολιτικών– θυμίζει τη ρήση «όπου καπνός, θα έλθει και η φωτιά». Λέτε;

Από την άλλη μεριά, ο Δημήτρης Κεκερής, πριν αρχίσει τις αναρτήσεις του, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους και να τους πει την άποψή του; Στο ίδιο κόμμα δεν είναι;

Κανείς δεν θέλει νέα μέτρα. Δεν τα θέλει κανένας πολιτικός και δεν τα αντέχει κανένας Έλληνας. Το ζητούμενο είναι ποιος θα κυβερνήσει σωστά αυτή την περήφανη χώρα με τους ταλαιπωρημένους κατοίκους όταν από τη μία έχει μια κυβέρνηση που είναι στον κόσμο της και από την άλλη μια αντιπολίτευση με στελέχη που ρίχνουν νερό στον μύλο της εσωστρέφειας. Τότε δεν μιλάμε για ενιαία παράταξη. Μάλλον βλέπουμε παράταξη μάχης, μια μάχη που αν δεν αποσοβηθεί μπορεί να κοστίσει ακριβά όχι μόνο στη Νέα Δημοκρατία αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα