Ν.Δ.: «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι»

Η απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μπορεί να μην ήταν η χειρότερη για την Ελλάδα αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Μάλιστα αν κάποιος ξύσει την επιφάνεια και φτάσει στα ουσιαστικά των αποφάσεων που πάρθηκαν ίσως και να ενισχύει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι «αλλαγή σελίδας προς το καλύτερο» δεν υφίσταται.

Με φόντο τα συμφωνηθέντα των Βρυξελλών και με ευθέως πολιτικούς όρους, ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθύμισε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την «υπερφορολόγηση της παραγωγικής Ελλάδας», ο εκπρόσωπός του κόμματος Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη συμφωνία αυτή «φέσωσαν μέχρι και τα δισέγγονά μας», ενώ εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξη ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ο Αλ. Τσίπρας «πέτυχε 4ο μνημόνιο χωρίς δάνειο!».
Σε κάθε περίπτωση, το εκτός κυβερνητικής επιρροής πολιτικό φάσμα αποδομεί πλήρως, λέξη προς λέξη, αυτά που προέβαλε το Μέγαρο Μαξίμου ως θετικά, και με αυτή την αφορμή η «Α» εντόπισε στελέχη της αντιπολίτευσης προκειμένου να γίνει μία συγκριτική αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών της περιόδου 2012 – 2014 με την αντίστοιχη εικόνα που παρουσιάζουν οι δείκτες μετά από 30 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.
Το αρχικό ερώτημα ήταν απλό: Τι έχει κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας; Οι απαντήσεις ήταν κοφτές και αποστομωτικές: «Ο Τσίπρας έχει κάνει πέντε πράγματα τα οποία είναι εγκληματικά για τη χώρα…» λένε πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης και συνεχίζουν:
«Πρώτον, στο χρέος τα έκανε μούσκεμα. Δεύτερον, στην Οικονομία τα έκανε ακόμα πιο μούσκεμα. Τρίτον, στο μεταναστευτικό δεν τα έκανε απλώς μούσκεμα, δημιούργησε έναν αληθινό εφιάλτη. Τέταρτον, στη δημόσια ασφάλεια διέλυσε τα πάντα κι έχει χάσει κάθε έλεγχο. Πέμπτον, αποδυνάμωσε τη χώρα σε βαθμό πρωτόγνωρο και οικονομικά και κοινωνικά. Και εσωτερικά και εξωτερικά. Κι αυτό αποθρασύνει τους γείτονές μας που κλιμακώνουν σήμερα τις προκλήσεις τους σε βάρος της Ελλάδος, όσο ποτέ στο παρελθόν. Γιατί και μέχρι το 2014, τους ίδιους γείτονες είχαμε γύρω μας και τα ίδια προβλήματα είχαμε ανοικτά μαζί τους αλλά τότε τέτοιες προκλήσεις δεν υπήρχαν..».

Τo… damage story με το χρέος
Όταν λοιπόν μπαίνεις σε μια τέτοια αναλυτική συζήτηση, είναι αναπόφευκτο να συγκρίνεις την παρούσα κυβέρνηση με την αμέσως προηγούμενη, αυτή της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. «Τον Νοέμβριο του 2014, όταν τελείωνε η διακυβέρνηση Σαμαρά, το ΔΝΤ και όλοι οι δανειστές, θεωρούσαν το χρέος μας απόλυτα βιώσιμο!» απαντούν οι συνομιλητές της «Α» και εξηγούν:
«Και γι’ αυτό όχι μόνο ενέκριναν την έξοδό μας από τα μνημόνια, αλλά μας έδιναν και μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης για να βγούμε στις αγορές. Αν δεν θεωρούσαν τότε βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δεν θα μας άφηναν να βγούμε από τα Μνημόνια, ούτε θα μας έδιναν πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Αυτή είναι η αλήθεια!
»Και το ΔΝΤ τότε ζητούσε πιεστικά να συμμετάσχει κι εκείνο στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς να θέτει τότε ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ενώ τώρα απαιτεί “εγγυήσεις βιωσιμότητας” του χρέους, για να μπει στο Τρίτο Μνημόνιο που ο Τσίπρας υπέγραψε… Κι όπως λέει το ίδιο το ΔΝΤ, εκ των υστέρων ως τα τέλη του 2014, το ελληνικό χρέος ήταν απολύτως βιώσιμο! Κι ήταν η ολέθρια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με τον τότε υπουργό του Βαρουφάκη, που κατέστησε το χρέος μας μη βιώσιμο…».
Από την πρώτη στιγμή έχουμε αντιληφθεί την διάθεσή τους να υπερασπιστούν τις ημέρες και τα έργα της διακυβέρνησης Σαμαρά, η «Α», λοιπόν, ρώτησε ευθέως πώς τα κατάφερε ο Τσίπρας, μέσα στους έξης πρώτους μήνες του 2015, να κάνει το χρέος μας μη βιώσιμο. Άλλωστε από το success story του Σαμαρά μέχρι το… damage story και ένα ενδεχόμενο 4ο μνημόνιο δεν φτάνεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Ή δεν έχεις πραγματικό success story ή δεν έβαλες τις βάσεις να το διατηρήσεις… Μας απαντούν:
«Ο Τσίπρας απλούστατα αύξησε το χρέος, κατά 50 δισεκατομμύρια! Και ματαίωσε την ανάπτυξη που είχε ήδη αρχίσει τότε.
# Έκοψε τα πρωτογενή πλεονάσματα που έβγαζε η προηγούμενη κυβέρνηση για τα χρόνια 2015-16-17. Δεν του τα «χάρισαν»! Του τα δάνεισαν. Και τα φόρτωσε στο χρέος. Καθαρή επιβάρυνση 13 δισεκατομμύρια…
# Αναγκάστηκε να ανακεφαλαιοποιήσει τις ήδη ανακεφαιαλοποιημένες τράπεζες, που τις είχε οδηγήσει, στο μεταξύ, σε capital controls. Κι έτσι δανείστηκε άλλα 5,5 δισεκατομμύρια…
# Έχασε την επιστροφή από τα «υπερκέρδη» των ελληνικών ομολόγων που μας έδιναν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, τα λεγόμενα ANFA’s και SMP’s. Τα είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, είχε αρχίσει ήδη να τα εισπράττει η προηγούμενη κυβέρνηση, και πήγαιναν κατευθείαν για απομείωση χρέους. Κι έτσι έχασε άλλα 9,5 δισεκατομμύρια, που τους τα έβγαλε στη φόρα ο πρώην ευρωβουλευτής τους, ο κ. Χουντής.
# Έχασε ολόκληρο το κρατικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, που οι μετοχές τους μηδενίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πάνε κι άλλα 16,5 δισεκατομμύρια δημόσιας περιουσίας! Κι αυτά θα πήγαιναν για απομείωση χρέους! Και χάθηκαν οριστικά…
# Κι ύστερα αναγκάστηκε να δανειστεί άλλα 5,5 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, για να αναπληρώσετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα «φέσια» του δημοσίου στους ιδιώτες, που οι προηγούμενοι τα μείωναν –δηλαδή τα πλήρωναν– σταθερά κι ο Τσίπρας τα αύξησε πάλι.
Κάνετε τη σούμα να δείτε πόσα βγαίνουν. Πρόσθετο καθαρό χρέος: 50 δισεκατομμύρια! Τουλάχιστον… Έτσι έγινε το χρέος μας μη βιώσιμο. Να λοιπόν, γιατί και πώς, ο Τσίπρας τα έκανε μούσκεμα στο χρέος. Και τώρα… πανηγυρίζει που του έδωσαν μια μικρή «ανακούφιση χρέους»!
Του δίνουν «ανακούφιση» στα επόμενα 45 χρόνια που δεν φτάνει ούτε το μισό σε παρούσα αξία της επιβάρυνσης που ο ίδιος προκάλεσε μέσα σε έξη μήνες! Και που θα αρχίσει να την αισθάνεται η Ελληνική οικονομία το 2030, δηλαδή μετά από δεκαπέντε χρόνια!»

Στοιχεία κόλαφος
Είναι γεγονός ότι συγκρίνοντας τους αριθμούς με το πώς παρέδωσε την οικονομία η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2014 και πού έχουν φτάσει σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με την αληθινή μείωση χρέους και μελλοντικών τόκων, και σε ονομαστικούς όρους και σε «παρούσα αξία» που έγινε το 2012.
Με βάση τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, το Νοέμβριο του 2014, το ελληνικό χρέος θα έπεφτε κάτω από το 110% του ΑΕΠ το έτος 2022. Με βάση τους σημερινούς υπολογισμούς, επίσης του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος ακόμα και με αυτή τη βοήθεια που δίνουν τώρα, θα είναι περί το 180% του ΑΕΠ γύρω στο έτος 2060!
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών της Ν.Δ. και με βάση αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά είχε δρομολογήσει και τα αποδέχονταν πλήρως και οι δανειστές τότε, το χρέος θα έπεφτε κάτω από το 110% σε πέντε-έξη χρόνια από σήμερα και χωρίς πρόσθετη λιτότητα.
«Μετά από αυτά που έκανε ο Τσίπρας από πέρσι μέχρι φέτος, το χρέος μας δεν θα πέσει κάτω από το 180% ούτε σε 45 χρόνια από σήμερα! Αυτά κατάφεραν. Αυτός είναι ο απολογισμός τους», λένε εμφατικά στην αντιπολίτευση.

Υποσχέσεις για αυτά που είχαν πάρει οι προηγούμενοι
Ακόμη ένα στοιχείο από την επικαιρότητα που αξίζει να προσέξουμε: Λέγεται ότι με τα «βραχυπρόθεσμα μέτρα» για το χρέος που θα μας δώσουν τώρα (εφ’ όσον κλείσει η αξιολόγηση) και με τα μεσοπρόθεσμα που θα μπουν στο τραπέζι, θα πάρουμε μια «ανακούφιση» ύψους 21,2% του ΑΕΠ ως το 2060. Προσέξτε: 21,2% του σημερινού ΑΕΠ! Και σε όρους «Καθαρής Παρούσας Αξίας» (NPV). Όχι σε ονομαστικούς όρους. Δηλαδή, ύψους περίπου 38 δισεκατομμυρίων σε NPV! Αυτό ισοδυναμεί, με κάτι λιγότερο από 23,5 δισεκατομμύρια ονομαστικό «κούρεμα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναλύσεις, ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού είναι ότι θα μας επιστρέψουν τα «υπερκέρδη» από τα ελληνικά ομόλογα (τα λεγόμενα ANFA’s και SMP΄s) που μας είχαν δώσει ήδη από το 2012, η Ελλάδα είχε αρχίσει ήδη να τα εισπράττει (και να μειώνει το χρέος της) το 2012 και το 2013 και τα πήραν πίσω όταν ο Αλ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο!
Πόσα είναι αυτά; Σχεδόν 10 δισεκατομμύρια «ονομαστικά» ή γύρω στα 16 δισεκατομμύρια σε όρους «Καθαρής Πραγματικής Αξίας» (NPV). Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση θα υποσχεθούν σήμερα να δώσουν στην Ελλάδα, αυτά που ήδη έπαιρνε επί της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου…
Και τα υπόλοιπα είναι μέρος μόνον, απ’ αυτά που είχαν υποσχεθεί οι δανειστές μας στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2012, επί Σαμαρά, (σταθεροποίηση χαμηλών επιτοκίων για μακρύτερο χρονικό διάστημα και επέκταση της «περιόδου χάριτος»).
Μέρος μόνον, ούτε καν το σύνολο των μέτρων ανακούφισης που είχαν δεσμευτεί τότε. Μόνο που για να πάρουμε κάποια στιγμή στο μέλλον αυτά που μας είχαν δώσει ή μας είχαν υποσχεθεί το 2012, τώρα μας βάζουν πολύ πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας!

«Τσίπρας, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος τα ματαίωσαν όλα…»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ευθέως τους «προηγούμενους» –όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους– ότι δεν κλείσανε την πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου Μνημονίου.
Αυτό είναι πραγματικότητα, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατάφερε να την κλείσει διότι προκλήθηκαν εκλογές. Μάλιστα, τότε όπως μας υπενθυμίζουν συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά προεκλογικά ο κ. Τσίπρας ζητούσε «να μην υπάρξει καμία συμφωνία…».

Είναι επίσης όμως δεδομένο ότι από το 2012 έως το 2014 Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης αρχικά και Σαμαράς – Βενιζέλος στη συνέχεια είχαν κλείσει τέσσερις αξιολογήσεις μέσα σε δυόμιση χρόνια, ενώ η υπό τον Αλέξη Τσίπρα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έχει κλείσει μία αξιολόγηση σε ενάμιση χρόνο.

Οι οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στην «Α» τονίζουν ότι από την τελευταία αξιολόγηση, επί Σαμαρά, έλειπε μισό δισεκατομμύριο σε πρόσθετα μέτρα και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τότε κυβέρνησης η χώρα έβγαινε από τα Μνημόνια οριστικά. Τι έγινε μετά; Μας λένε χαρακτηριστικά:
«Ήλθε ο Τσίπρας, έκανε την “υπερήφανη διαπραγμάτευση”, υπέγραψε πρόσθετα μέτρα 9,5 δισεκατομμυρίων και τώρα του ζητάνε άλλα 4 δισεκατομμύρια!
Και κάτι ακόμα: Στα τέλη του 2014, η Ελλάδα είχε ήδη μπει στην ανάπτυξη. Και όλοι οι οργανισμοί προέβλεπαν 2,9% ανάπτυξη για το 2015 και 3,7% για το 2016. Αυτά, ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης και ο Τσακαλώτος τα ματαίωσαν…

Από αυτά θα χρηματοδοτούνταν τα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Οι Έλληνες έχασαν εισόδημα από την ανάπτυξη που ο ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε.
Το ελληνικό Δημόσιο έχασε έσοδα από την ανάπτυξη που ο ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε.
Ο Τσίπρας έβαλε πρόσθετους φόρους για να καλύψει τα έσοδα που χάθηκαν, από την ανάπτυξη που ματαίωσε. Και δανείστηκε πρόσθετα για να καλύψει όσα έσοδα έχασε το κράτος, από την ανάπτυξη που ματαίωσε.
Η κυβέρνηση Σαμαρά βρήκε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5%…
Και τον κατέβασε στο 3,5%! Και θα τον κατέβαζε κι άλλο, αργότερα…».
«Πώς, όμως, θα τον κατέβαζε κι άλλο;» είναι η εύλογη απορία. Τον τρόπο τον καταδεικνύουν τρία στοιχεία:
α) Ότι το ελληνικό χρέος ήταν ήδη βιώσιμο και θα έπεφτε κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και των δανειστών.
β) Ότι βγαίναμε ήδη στις αγορές.
γ) Ότι αφού θα ήμασταν για τα καλά εκτός μνημονίων οι δανειστές δεν θα μπορούσαν να μας πιέζουν
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α» ο τότε πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είχε εκμυστηρευθεί σε στενό συνεργάτη του, ότι βιαζόταν να βγει από το Μνημόνιο γιατί έβλεπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα στην Ευρώπη και ήθελε να είχε ήδη βγει η Ελλάδα για τα καλά, πριν ξεσπάσει η κρίση, είτε με το Brexit, είτε με την κρίση στην Ιταλία, είτε με τις ιταλικές τράπεζες.
Ο Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βιαζόταν και πίεζε προς αυτή τη κατεύθυνση ώστε ό,τι κι αν συνέβαινε στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα να ήταν πολύ «θωρακισμένη» και πολύ λιγότερο «ευάλωτη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα