«Ξάπλωσε» για πάντα δίπλα στη Μαρίκα του

Στην «αγκαλιά» της κρητικής γης

Αιώνια γαλήνη με φόντο τα βουνά της Κρήτης και το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους βρήκε από το μεσημέρι της Πέμπτης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο τελευταίος των μεγάλων πολιτικών της Ελλάδας αναπαύτηκε δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα στην τελευταία τους κοινή κατοικία.

Το κοιμητήριο του Αργουλιδέ στο Ακρωτήρι είχε από νωρίς βουλιάξει από κόσμο, ενώ κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού μπήκαν μέσα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη, τα μέλη του κλήρου της Εκκλησίας της Κρήτης, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, στενοί συνεργάτες και φίλοι της οικογένειας, πολιτικά πρόσωπα και εκπρόσωποι των αρχών. Πολλοί πολίτες βρίσκονταν σε κοντινά σημεία και παρακολουθούσαν από πιο μακριά την τελευταία πράξη του πένθους της οικογένειας Μητσοτάκη.

Στρατιωτικά αγήματα και των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό τους ήχους της μπάντας του Ναυτικού, απέδιδαν τιμές, ενώ κατά την ταφή άνδρες της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών έριξαν ριπές.

Ριζίτες με πένθιμη ενδυμασία τραγουδούσαν το αγαπημένο του ριζίτικο τραγούδι, «σε ψηλό βουνό σε ριζιμιό χαράκι κάθεται ένας αετός» καθώς και το ριζίτικο «ο αετός και αν πληγωθεί». Επίσης, οι Μανώλης Κονταρός και Νίκος Ζωιδάκης με μαντινάδες και κρητική λύρα είπαν το τελευταίο αντίο στον εκλιπόντα τραγουδώντας «Σήκω επάνω, αρχηγέ, πού πας αυτή την ώρα».

Μετά την ταφή του μεγάλου ηγέτη της Ν.Δ. τελέστηκε τρισάγιο, ενώ με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτισαν τον πατέρα τους οι Κυριάκος, Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κατερίνα. Ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε πάνω στο φέρετρο του παππού του μία κρητική κατσούνα, ενώ η σημαία που κάλυπτε το φέρετρο παραδόθηκε στον τελευταίο. Τα παράσημα του εκλιπόντα παραδόθηκαν στην κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ιαχή “αθάνατος” τόσο κατά τη διάρκεια της ταφής, όσο και κατά τη διαδρομή για την τελευταία κατοικία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έσπαγε τη σιωπή και βύθιζε ακόμα περισσότερο τους παρευρισκόμενους στη θλίψη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα