«Ξέχασαν» να δώσουν λεφτά στα νοσοκομεία

Λόγω κρίσης η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Κάτι που ισχύει από τα πρώτα χρόνια που η χώρα εισήλθε στο καθεστώς των μνημονίων. Η έλλειψη χρημάτων οδήγησε τους περισσότερους πολίτες στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμη και για περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο σπίτι.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Αυτό έχει σαν συνέπεια στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία η κίνηση να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ σε ό,τι αφορά τις ημέρες που τα νοσοκομεία εφημερεύουν, τότε στην κυριολεξία γίνεται το «έλα να δεις», ακόμη και τους καλοκαιρινές μήνες, που θεωρητικά λόγω διακοπών έχει «αδειάσει» η Αθήνα. Κι όμως, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ξιφουλκεί μέσω των social media, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η επιχορήγηση στο ΕΣΥ γίνεται αφενός μεν με το σταγονόμετρο, αφετέρου δε με τρομακτική καθυστέρηση. Και μπορεί βέβαια στο υπουργείο Υγείας να κάνουν λόγο για υποβολιμαία δημοσιεύματα, όμως τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού είναι αδυσώπητα. Οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών περιφερειών και μονάδων του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) ήταν μειωμένες κατά 199 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου.

Είναι ενδεικτικό –όπως είχαν δείξει τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του Γ.Λ.Κ.– πως για το πρώτο εξάμηνο τα νοσοκομεία, ΥΠΕ και ΠΕΔΥ είχαν λάβει από τον προϋπολογισμό μόλις 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 15,4% της φετινής ετήσιας πρόβλεψης για 1,3 δισ. ευρώ επιχορήγησης. Πέρσι, το αντίστοιχο εξάμηνο, το ποσό της επιδότησης έφτανε τα 520 εκατ. ευρώ. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να δώσει άλλα 800 και πλέον εκατομμύρια στην υγεία μέσα στο επόμενο τετράμηνο; Το πιθανότερο όπως εκτιμούν οι ειδικοί είναι ότι τελικά αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν και οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να αναζητήσουν το ταλέντο τους ως ταχυδακτυλουργοί, προκειμένου να βγάλουν την χρονιά.

Οι ελλείψεις
Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κάνουν λόγο για σημαντικές ελλείψεις στο προσωπικό, που επηρεάζει και το σύστημα εφημεριών, για προβλήματα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται στο «κόκκινο», για σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (με ασθενείς να μένουν διασωληνωμένοι εκτός μονάδων μέχρι να βρεθεί κρεβάτι) και για αναβολές σε προγραμματισμένα χειρουργεία, καθώς συχνά δεν επαρκούν τα κονδύλια για να αντιμετωπιστούν και τα έκτακτα περιστατικά.

Πρόσφατο παράδειγμα το νοσοκομείο της Άρτας, όπου, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, έχουν διακοπεί οι προγραμματισμένες ορθοπεδικές και νευροχειρουργικές επεμβάσεις λόγω περιορισμένων πιστώσεων έως τουλάχιστον τα μέσα Σεπτέμβρη. Ο διοικητής του γενικού νοσοκομείου παραδέχθηκε μεν την αναβολή χειρουργείων, αλλά χωρίς να επικαλείται οικονομικούς λόγους. Όπως απάντησε, επειδή τις ημέρες του Αυγούστου ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα, με επακόλουθο την αύξηση των έκτακτων περιστατικών που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης (ατυχήματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κ.λπ., η διοίκηση αποφάσισε να διακόψει για λίγες ημέρες την λειτουργία των τακτικών χειρουργείων ορθοπεδικών-νευροχειρουργικών, για τα περιστατικά δηλαδή που δεν απειλείται η υγεία τους, προκειμένου το νοσοκομείο να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σημειώνει πως στον άμεσο προγραμματισμό του υπουργείου είναι η λειτουργία και στελέχωση αυτόνομων τμημάτων επειγόντων περιστατικών και η ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας, με την προκήρυξη 150 θέσεων. Στο ίδιο πλαίσιο και οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, από την Κρήτη, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται πρόγραμμα ανανέωσης του γερασμένου εξοπλισμού αλλά και της υποδομής σε πάρα πολλά κτίρια πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας, ενώ από πόρους του ΕΣΠΑ και των περιφερειών θα γίνει ανανέωση μηχανημάτων σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

ΕΟΠΥΥ: Γιατροί έγραφαν συνταγές τα άγρια μεσάνυχτα
Όργιο παραβάσεων σε σχέση με την χρέωση των επισκέψεων από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ έχουν εντοπίσει όλοι οι έλεγχοι των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τους ελεγκτές του οργανισμού, πολλοί γιατροί κάνοντας κατάχρηση των 200 δωρεάν επισκέψεων τον μήνα χρέωναν ασφαλισμένους του Οργανισμού από 5 έως 20 ευρώ ανά επίσκεψη, λέγοντάς τους πως είχαν ξεπεράσει το μηνιαίο πλαφόν. Την ίδια ώρα, ενέγραφαν στο σύστημα συνταγές ανά τρία λεπτά, ακόμη και στις 2 τα ξημερώματα, ζητώντας από τους ασφαλισμένους να αφήσουν εκ των υστέρων τα βιβλιάρια στο ιατρείο.

Έτσι από 1ης Σεπτεμβρίου θα ισχύει νέο σύστημα, όπου κάθε γιατρός δεν θα μπορεί να δέχεται περισσότερους από 20 ασφαλισμένους την ημέρα, ώστε να μην εξαντλείται από τις πρώτες ημέρες το μηνιαίο πλαφόν των 200 επισκέψεων. Η ελάχιστη διάρκεια της κάθε επίσκεψης δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15 λεπτά, ενώ οι γιατροί πρέπει να δηλώνουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας του ιατρείου τους. Το ωράριο θα περνάει στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ (e – ΔΑΠΥ), προκειμένου να μπορεί να γίνεται έλεγχος για το εάν τηρείται ή όχι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του Οργανισμού, οι ασφαλισμένοι που θα τηλεφωνούν για να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό, θα πρέπει να δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία τους, προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, αριθμό μητρώου ασφάλισης και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα