«Ξέχασε» τον αλυτρωτισμό ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ

Καμία αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, προκειμένου να «διαγραφούν» οι αλυτρωτικές αναφορές, δεν περιλαμβάνει η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων.

Το «Βήμα της Κυριακής» έφερε στο φως της δημοσιότητας την πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υιοθέτηση μιας νέας και μόνιμης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, η οποία θα ισχύει erga omnes τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας, συνδέεται από τον Μάθιου Νίμιτς ευθέως και μόνο με την ένταξη του γειτονικού κράτους στην ΕΕ. Στην πρόταση του δεν υπάρχει αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή του Συντάγματος, αλλά οι δύο χώρες καλούνται να επαναβεβαιώσουν ότι δεν τρέφουν εδαφικές βλέψεις ή αξιώσεις.

Αξίζει να σημειώσουμε οι νέες δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Νίκου Κοτζιά. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως δεν «είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών. Τόνιζε, επιπλέον, πως «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός».

Οι δηλώσεις του κ .Κοτζιά ήρθαν ως αντίδραση στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Νίμιτς στο Euronews, κατά την οποία ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας -στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος-, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας».

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι στις συναντήσεις που είχε με την ελληνική πλευρά, δεν έχει ακούσει κάτι που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα