Ξαφνικά “βλέπει” συμφωνία ο Σόιμπλε

Πεπεισμένος πως θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική συμφωνία, είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ για τις προοπτικές των οικονομιών του G20 στο Βερολίνο, εξέφρασε την αισιοδοξία του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε”.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εγκαταλείψει την τρέχουσα νομισματική πολιτική «εγκαίρως»:

«Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές ενθάρρυνε την αδικαιολόγητη ανάληψη κινδύνων, την πολιτική εφησυχασμού, την κακή κατανομή κεφαλαίων και τις φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως.

Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία».

Πρόσθεσε δε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και η ΕΚΤ έχει πρόσφατα προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις στο ανακοινωθέν της με ένα τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υποδεικνύει μια παρόμοια κατεύθυνση.

Πάντως, τα γερμανικά ΜΜΕ επιμένουν ότι η πρόταση που κατατέθηκε στο τελευταίο Eurogroup -η «πρόταση Σόιμπλε» όπως πέρασε σε πολλά ΜΜΕ- και η οποία απορρίφθηκε καταρχήν από την ελληνική πλευρά αποτελεί τον «πυρήνα» της συμφωνίας που κυοφορείται.

«Αυτή προέκριναν άλλωστε στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ. Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και η ίδια η κ. Λαγκάρντ εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία και δη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα