Ξεκίνημα με υποσχέσεις, συνέχεια με απαιτήσεις!

Παραδοσιακά η Εθνική μας ομάδα ξεκινά με νίκη στο Ευρωμπάσκετ και με αντίπαλο την Ισλανδία δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό στη φετινή διοργάνωση. Το συγκρότημα του Κώστα Μίσσα νίκησε 90-61, αλλά κανείς δεν πρέπει να σταθεί στο σκορ, όσο σε κάποια άλλα στοιχεία που φανερώνουν τι πρόκειται να δούμε από δω και στο εξής στο σπουδαίο αυτό τουρνουά που στο παρελθόν έχει χαρίσει δύο χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η Ελλάδα υπέταξε έναν αδύναμο αντίπαλο που προέβαλε αντίσταση μόνο στο ένα από τα τέσσερα δεκάλεπτα και καλό θα ήταν ο κόουτς και οι παίκτες να δουν αυτό το δεκάλεπτο ξανά και ξανά για να διορθώσουν τα λάθη τους. Για να δούμε τι συμπεράσματα προκύπτουν από το πρώτο μας 40λεπτο στον όμιλο και από την εμφάνιση των υπόλοιπων ομάδων του ομίλου.

Πολύς χρόνος συμμετοχής σε Καλάθη, Πρίντεζη, Παπανικολάου και Παππά

Ο Νικ Καλάθης είναι ο σημαντικότερος και ποιοτικότερος παίκτης μας στα γκαρντ και ήταν μάλλον φυσιολογικό το ότι πήρε 27 λεπτά στην πρεμιέρα, παρά το ότι παίζαμε με έναν αδύναμο αντίπαλο. Η παραμονή του στον πάγκο στο δεύτερο δεκάλεπτο έφερε τους Ισλανδούς κοντά στο σκορ. Ο Καλάθης δεν έχει την πολυτέλεια της ξεκούρασης, αφού πρέπει να ηγηθεί της ομάδας, να δίνει ρυθμό και κυρίως να αυξάνει παιχνίδι με το παιχνίδι τη «χημεία» με τους συμπαίκτες του.

Ο Νίκος Παππάς έπαιξε αρκετά κυρίως επειδή ήταν «ζεστός». Αγωνίστηκε σχεδόν 22 λεπτά. Φέτος στον Παναθηναϊκό σε λίγα ματς υπερέβη τα 20 λεπτά συμμετοχής. Ο Μίσσας πρέπει να τον διαχειριστεί έξυπνα, διότι όσο πολύτιμος και κομβικός είναι ο Παππάς ξεκούραστος, άλλο τόσο θολώνει όταν κουράζεται στο παρκέ.  Εδώ θέλει μαεστρία από τον κόουτς, να αντιλαμβάνεται πότε ο παίκτης είναι κουρασμένος, αλλά και συνεργασία από τον ίδιο τον Παππά, να κάνει ένα νόημα στον πάγκο όταν αισθάνεται καταπονημένος.

Ο Πρίντεζης ίσως έπαιξε παραπάνω απ’ ότι έπρεπε (25:25 λεπτά). Ο κόουτς Μίσσας πρέπει να του φερθεί σαν να είναι τέλος της σεζόν και όχι σαν να είναι η αρχή. Ο Γιώργος ήταν πανεύστοχος και γι’ αυτό τον κράτησε μέσα ο προπονητής μας. Πρόκειται για έμπειρο παίκτη που μπορεί να κάνει «αυτοδιαχείριση».

Ο μεγάλος χρόνος συμμετοχής του Παπανικολάου προκάλεσε εντύπωση. Ο κόουτς Μίσσας, προφανώς, δεν είναι του ρίσκου. Δεν θέλει πολλά ανεβοκατεβάσματα στις θέσεις και προτιμά ένα σίγουρο «τριάρι» να βρίσκεται πάντα εντός του παρκέ για να του προσφέρει ισορροπία. Η αλήθεια είναι ότι στα Εθνικά συγκροτήματα, όταν οι προπονητές δεν μπορούν να εφαρμόσουν πολλά plays, συνήθως μένουν σταθεροί οι παίκτες στις θέσεις τους και ο προπονητής μας απέδειξε από την πρεμιέρα κιόλας πως θα παίζει με τον Παπανικολάου στο «τρία» όσο μπορεί.

Φυσιολογική διαχείριση των σέντερ

Ένα ημίχρονο σχεδόν έπαιξε ο Μπουρούσης, οκτώ λεπτά ο Παπαγιάννης και πέντε ο Μπόγρης, ενώ για λίγη ώρα αγωνιστήκαμε με χαμηλό σχήμα χωρίς «πεντάρι». Απόλυτα φυσιολογική η χρησιμοποίησή τους από τον προπονητή μας, λογικά δεν θα δούμε κάτι διαφορετικό στη συνέχεια. Δεν μπορούμε να έχουμε πολλές απαιτήσεις από τη φροντλάιν μας.

Θέλουμε καλύτερο Σλούκα, ίσως χωρούσε ο Σάκοτα αντί του Αγραβάνη

Ο Κώστας Σλούκας πήρε 20 λεπτά με αντίπαλο την Ισλανδία και λογικά αυτός θα είναι ο χρόνος συμμετοχής του και στη συνέχεια. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν υποχρεώθηκε να βγάλει «ηγετικά στοιχεία», αλλά στη συνέχεια ίσως χρειαστεί να το κάνει.  Ο δε Αγραβάνης δείχνει λίγο σαν να είναι εκτός σχηματισμού και δύσκολα θα μπορέσει να προσφέρει στη συνέχεια, αφού δεν έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να εκτοπίσει τον Πρίντεζη ή τον Θανάση Αντετοκούμπο από το ροτέισον. Ίσως αν βρισκόταν στην Εθνική ο Ντούσαν Σάκοτα να υπήρχε μεγαλύτερη πληρότητα, αλλά ο κόουτς δεν τόλμησε να πάρει τον παίκτη της ΑΕΚ που έκανε φανταστική χρονιά, θεωρώντας πως είναι πιο απαραίτητοι καλαθοσφαιριστές που αγωνίστηκαν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο, στην Ευρωλίγκα δηλαδή.

Μακάρι να συνεχίσουν έτσι Θανάσης και Μάντζαρης

Ρολίστες πολυτελείας ο Μάντζαρης και ο Θανάσης Αντετοκούμπο στην πρεμιέρα. Προσέθεσε ευστοχία ο Μάντζαρης και ενέργεια ο Θανάσης. Απαραίτητα στοιχεία. Αντίθετα, ο Παπαπέτρου δεν είχε τόση συγκέντρωση στο παιχνίδι του.

 

Εντυπωσίασε η Φινλανδία, προβλημάτισε η Γαλλία, αναμενόμενα καλή η Σλοβενία

Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας μπέρδεψαν λίγο την κατάσταση, αφού η Γαλλία ηττήθηκε από την οικοδέσποινα του ομίλου Φινλανδία. Αυτό σημαίνει πως με μία νίκη σήμερα επί των «τρικολόρ» γινόμαστε φαβορί για τη πρώτη θέση, αλλά με μία ήττα μπαίνει στη συζήτηση ακόμη και η τέταρτη θέση, αφού ούτε τους Σλοβένους, ούτε τους Φινλανδούς την τελευταία αγωνιστική στην έδρα τους μπορούμε εύκολα να τους υποτάξουμε. Το σημερινό 40λεπτο είναι κρίσιμο και κομβικό…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα