Ξεκίνησε η δίκη Σμπώκου- Κάντα για το σύστημα ΕΡΜΗΣ

Με την κατάθεση του προέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης για την αγορά του εξοπλιστικού συστήματος ΕΡΜΗΣ ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης.

Βασικοί κατηγορούμενοι ειναι  ο πρώην  διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος και ο αναπληρωτής του επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, Αντώνης Κάντας, οι οποίοι κατηγορούνται για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού ΕΡΜΗΣ 2. Ο Αντώνης Κάντας κατηγορείται  και για δωροδοκία καθώς ο ίδιος ομολόγησε ότι πήρε μίζα για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. Μαζί τους στο εδώλιο κάθισαν δυο ακόμα πρώην στελέχη της διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι Ν. Λεονταρίτης και Ζ. Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με την κατηγορία, την απιστία τέλεσε ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας  Άκης Τσοχατζόπουλος, ωστόσο δεν ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για το εν λόγω αδίκημα καθώς , σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, έχει παραγραφεί.

Ο κ. Φραγκιαδακης εκείνη την περίοδο  έκανε τις διαπραγματεύσεις για το εξοπλιστικό σύστημα  ΕΡΜΗΣ και είχε αναλάβει να ρίξει το κόστος του προγράμματος.

Συμφωνα με τον μαρτυρα «η επιτροπή πήρε εντολή από την Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων για να διαπραγματευτεί τη σύμβαση. Είχε εκδοθεί διαταγή για να γίνει αξιολόγηση της προσφοράς που την υπέγραφε ο γενικός διευθυντής, Γ. Σμπώκος. Εμείς είπαμε τελικά ως επιτροπή να γίνει η σύμβαση. Στο τέλος μειώθηκε το κόστος κατά 21,5 δισ. δραχμές τα οποία τελικά δεν εκταμιεύτηκαν και παρέμειναν στο Δημόσιο.».

Πρόεδρος: Κύριε μάρτυρα δεν καταλαβαίνω την μείωση, μειώθηκε το κόστος και πήραμε κάτι ημιτελές. Πετύχατε την μείωση αλλά δεν λειτουργούσε.

Μάρτυρας: Για να λειτουργήσει χρειαζόταν να παρθούν κάποια υλικά. Ναι μειώθηκε η προσφορά αλλά δεν μπήκαν κάποια υλικά.  Συνολικά η μείωση ήταν πάνω από 20 δισ. δραχμές, η αξία των υλικών που αφαιρέθηκαν ήταν 7,5  δισ. δραχμές και 5 δισ. δραχμές και 7,3 δισ. δραχμές η μείωση των τιμών από κόστος και υπηρεσίες. Δεν γνωρίζω γιατί επιλέχθηκα εγώ ως πρόεδρος της επιτροπής.

Εισαγγελέας : Είχατε προσωπική επαφή με τον κ. Σμπώκο;

Όταν ήθελα να τον δω ανέβαινα στο γραφείο του και το έλεγα στην γραμματέα του και όταν είχε χρόνο με φώναζε, μια δυο φορές τον είχα δει…. Διαπραγματευτήκαμε με κάποιες εταιρείες που δεν τις θεωρούσαμε ως έχουσες πρόθεση να βλάψουν δημόσιο συμφέρον. Δεν γνωρίζαμε τότε να υπήρχαν μεθοδεύσεις… πετύχαμε το καλύτερο αποτέλεσμα με τα δεδομένα που είχαμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα