Ξεκαθαρίζει το τοπίο στη Γερμανία

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στη Γερμανία εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου αν κρίνουμε από τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του δικτύου RTL και του περιοδικού Stern.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ διευρύνουν στις 15 μονάδες το προβάδισμα απ’ τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς! Η CDU αυξάνει κατά μία μονάδα στο 39% το ποσοστό της, ενώ το SPD υποχωρεί κατά μία μονάδα στο 24%.

CDU/CSU 39%

SPD 24%

Πράσινοι 8%

Φιλελεύθεροι (FDP) 8%

Αριστερό Κόμμα (Linke) 8%

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 7%

Λοιπά κόμματα 6%

Το ποσοστό των αναποφάσιστων κι όσων δηλώνουν ότι θα απέχουν αγγίζει το 20%. Αν λοιπόν γίνονταν εκλογές σήμερα η συμμετοχή θα άγγιζε το 80%, 8,5% υψηλότερη απ’ τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. «Η αυξημένη συμμετοχή αποδίδεται κυρίως στην κινητοποίηση των παλαιών και νέων ψηφοφόρων των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Φιλελεύθερων», λέει ο επικεφαλής του Forsa, Μάνφρεντ Γκιούλνερ.

Η Μέρκελ 30 μονάδες μπροστά απ’ τον Σουλτς

Στην ερώτηση ποιον θα προτιμούσατε για καγκελάριο η Άνγκελα Μέρκελ προηγείται αυτή τη στιγμή με 30 μονάδες του Σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Μάρτιν Σουλτς. Αν εκλεγόταν απευθείας καγκελάριος από το λαό, τότε το 53% θα ψήφιζε Μέρκελ -+1% σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες- και 23% τον Σουλτς. Από τους ψηφοφόρους της CDU το 93% στηρίζει Μέρκελ, όπως και το 88% των οπαδών του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ενώ στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών το 67% υποστηρίζει τον Σουλτς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα