Ξεκινούν οι απολογίες για το ΤΤ

Με την απολογία του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου , Μάριου Βαρότση, ξεκινά η ανάκριση για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στο μεταξύ ο Τούρκος και ο Έλληνας συνήγορος του Άγγελου Φιλιππίδη κάνουν αγώνα δρόμου για να πέτυχουν το συντομότερο δυνατό την έκδοση του στην χώρα μας. Επιθυμία του πρώην προέδρου του Τ.Τ. είναι να έρθει στην Ελλάδα και να απολογηθεί αμέσως στον ανακριτή διαφθοράς, Γιώργο Ανδρεαδη .

Όπως μάλιστα έχει προαναγγείλει σε τηλεφωνικές του συνεντεύξεις θα μιλήσει για όλα τα κακώς κείμενα του τραπεζικού κατεστημένου και τον ρόλο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου.

Μεταξύ άλλων ο Άγγελος Φιλιππίδης έχει αναφερθεί στα  50 δισεκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις τράπεζες οι οποίες  χαρακτηρίστηκαν συστημικές και ανακεφαλαιοποιήθηκαν, με αμιγώς πολιτικά κριτήρια ”  αλλά και στο γεγονός ότι  ” το Τ.Τ., ενώ είχε τα καλύτερα τραπεζικά στοιχεία, περιέργως δεν χαρακτηρίστηκε συστημική τράπεζα όπως οι άλλες μεγάλες, ενώ παραλλήλως του φόρτωσαν με το ζόρι την εξαγορά τής προβληματικής ΑΣΠΙΣ BANK (αυξάνοντας τα «κόκκινα» δάνειά του στο 10% του συνόλου) και  αντί να εξαγοράσει το Τ.Τ. την Eurobank, που είχε πολύ χειρότερα οικονομικά στοιχεία, έγινε το αντίθετο”.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Γιώργου Προβόπουλου, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2008 αλλά και των  ελεγκτικών οργάνων της  διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank, τον Δεκέμβριο του 2009 από την Τράπεζα Πειραιώς στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η έρευνα βασίζεται στο πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη ,σύμφωνα με το οποίο «παρ’ ότι οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προέρχονταν από αλυσιδωτά δάνεια και αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ ενέκριναν την εξαγορά της από τον επιχειρηματία».

ΑΥΡΙΟ Ο ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ

Τη σκυτάλη των απολογιών παίρνει  αύριο  ο επιχειρηματίας, Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική.

Στο πρίσμα της η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, αναφέρει για τον γνωστό επιχειρηματία ότι εμπλέκεται σε επισφαλές δάνειο εκατό εκατομμυρίων.

που φέρεται να κατέληξε στις τσέπες του καθώς  και σε αγορά  σπιτιού της κόρης του ,  αλλά και σε μια σύμβαση  αναφορικά με τη διαχείριση του τομέα των  πιστωτικών καρτών, η οποία κόστισε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 125 εκατ. ευρώ.

Η κα Παπανδρέου  παραθέτει λεπτομερή στοιχεία για το πώς οργανώθηκε το σχέδιο και πώς τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν τελικά καταγράφηκαν στις μεγάλες ζημίες του Ταμιευτηρίου.

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι «το δάνειο εξυπηρετείται από την πρώτη στιγμή μέχρι κεραίας, ενώ για την εξαγορά των πιστωτικών καρτών η υπόθεση δεν ολοκληρώθηκε και οδηγήθηκε στα διαιτητικά δικαστήρια, τα οποία  τον δικαίωσαν “.

Η εισαγγελέας όμως  αναφέρει ότι :

*Οι πιστώσεις εγκρίθηκαν χωρίς εγγυήσεις, και τα δάνεια δεν αποπληρώθηκαν, αντίθετα  τα χρήματα κατέληξαν σε λογαριασμούς των εμπλεκόμενων επιχειρηματιών.

* Δεν δέχεται τέλος  ούτε τις προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών που δανειοδοτούνται, εκτιμώντας ότι πρέπει να συνοδεύονται από εμπράγματες διασφαλίσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα