Ξεπέρασαν τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων οι Τράπεζες

Μεγαλύτερη του στόχου ήταν η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των τραπεζών στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, τον Ιούνιο του 2017, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) αγγίζουν τα 101,8 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο που ήταν 103,4 δισ. ευρώ.Διευκρινίζεται ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα αφορούν τα κόκκινα δάνεια (δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) καθώς και εκείνα που κρίνονται αβέβαιης είσπραξης.

Με στοιχεία του Ιουνίου 2017, το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε κατά 2% και 3,2% συγκριτικά με το τέλος του Μαρτίου 2017 και του Δεκεμβρίου 2016 αντίστοιχα, αγγίζοντας τα 102,9 δισ. ευρώ ή το 44,9% των συνολικών ανοιγμάτων. Σε σχέση με το Μάρτιο του 2016, όπου τα ΜΕΑ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο, παρατηρείται μείωση κατά 5,2% ή 5,7 δισ. ευρώ. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα εκτός ισολογισμού στοιχεία τα οποία όμως δεν λαμβάνονται υπόψη στους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής από τους δανειστές.

Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, καθώς οι τράπεζες έχασαν για δεύτερη συνεχή περίοδο το στόχο που είχε τεθεί. Συγκεκριμένα στο τέλος Ιουνίου τα ΜΕΔ μειώθηκαν στα 72,8 δισ. ευρώ έναντι 72,4 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί. Έτσι, ο δείκτης ΜΕΑ βρίσκεται στο 50,6%, υψηλότερα από την πρόβλεψη του 50% για το εν λόγω τρίμηνο, ενώ ο δείκτης ΜΕΔ στο 36,1% συγκριτικά με την πρόβλεψη του 35%. Παρά την επίτευξη του στόχου για τη μείωση των ΜΕΑ, ο μειωμένος όγκος συνολικών δανείων συνέβαλε στα υψηλότερα των προβλεπομένων επίπεδα για το δείκτη ΜΕΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα