Ξεπερνώντας έναν Σερ!

 

Έξω από το Ολντ Τράφορντ υπάρχει σμιλεμένη η «αγία τριάδα» . Τρία αγάλματα σε ένα, το μνημείο στο οποίο δεσπόζουν οι φιγούρες του Ντένις Λόου, του Τζορτζ Μπεστ και του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Γιατί; Διότι οι τρεις τους πρωτοστάτησαν και πρωταγωνίστησαν στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1968, που μέχρι τότε καμία αγγλική ομάδα δεν είχε σηκώσει.

Σήμερα που μιλάμε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κατακτήσει δύο ακόμη Κύπελλα Πρωταθλητριών, ενώ έγραψε ιστορία με την 20ετή της κυριαρχία στην Αγγλία, η οποία της επέτρεψε να γίνει η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στο νησί. Αυτό δε σημαίνει πως οσονούπω θα χτιστούν κι άλλα αγάλματα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της Μάντσεστερ, αλλά σίγουρα στο πάνθεον της ιστορίας αυτού του σπουδαίου κλαμπ μπήκε ένας ακόμη ποδοσφαιριστής, ο οποίος ξεπέρασε, μάλιστα, τον έναν από τους τρεις θρυλικούς «μπέμπηδες» του μνημείου, τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Ο Γουέιν Ρούνεϊ – περί ου ο λόγος – είναι το πρόσωπο των ημερών στην Αγγλία, διότι σημείωσε το 250ο του γκολ με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ και ξεπέρασε τον μοναδικό Μπόμπι Τσάρλτον, οποίος σταμάτησε την καριέρα του το 1974 έχοντας σημειώσει 249 γκολ με την κόκκινη φανέλα.

Ποιος ήταν ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Είναι λίγο δύσκολο να περιγράψεις έναν ποδοσφαιριστή μόνο από τα γραπτά, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κάποιες κόπιες στο διαδίκτυο και μάλιστα εκτεταμένων στιγμιότυπων από παιχνίδια της δεκαετίας του ’60 και του ’70 όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει και να θαυμάσει τον αέρινο Μπόμπι Τσάρλτον, με το πάντα σηκωμένο κεφάλι και την ικανότητά του να μη χάνει την μπάλα ποτέ.

Σε ηλικία 15 ετών ο γεννημένος κοντά στο Νιούκαστλ Μπόμπι έπαιζε μπάλα στο προαύλιο του σχολείου του, όταν τον παρατήρησε ο αρχισκάουτερ της Γιουνάιτεντ ο οποίος έκανε περιοδεία στη βόρεια Αγγλία. Αμέσως εισηγήθηκε την απόκτησή του και πήρε τον Τσάρλτον στο Μάντσεστερ. Στα 18 του καθιερώθηκε στην εξαιρετική Γιουνάιτεντ της εποχής που έπαιρνε τα πρωταθλήματα στην Αγγλία και φλέρταρε με την κατάκτηση του νεοσύστατου Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ήταν όμως Φλεβάρης του 1958 όταν το αεροπλάνο της Γιουνάιτεντ κατέπεσε στο Μόναχο και ο Μπόμπι Τσάρλτον σώθηκε με μερικά τραύματα για να θρηνήσει το χαμό οκτώ συμπαικτών του και τριών στελεχών της ομάδας και να βιώσει στη συνέχεια εκ των έσω την αργή αναγέννηση της Γιουνάιτεντ μέχρι το θρίαμβο του 1968 και την κατάκτηση του Πρωταθλητριών.

Δύο χρόνια νωρίτερα οδήγησε την Εθνική Αγγλίας στο Μουντιάλ, χρονιά που αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο! Ο Μπόμπι Τσάρλτον ήταν ένα μίγμα Τσάβι και Κρόιφ. Έπαιζε πάντα με το κεφάλι ψηλά, είχε μπαλιά ακριβείας και τρομερό ποδοσφαιρικό ένστικτο. Έπαιξε 606 φορές στο πρωτάθλημα Αγγλίας (17 σεζόν) και πέτυχε 199 γκολ. Σημείωσε 22 γκολ στην Ευρώπη σε 45 ματς και 28 ακόμη γκολ σε άλλες διοργανώσεις. Συνολικά στην καριέρα του μαζί με την Εθνική του ομάδα, την Πρέστον και την Γουάτεφορντ σκόραρε 309 φορές, αλλά εκείνες τις εποχές δεν υπολογίζονταν οι ασίστ… Η θέση του στο γήπεδο, κάτι σαν δεύτερος επιθετικός. Κορυφαία του χρονιά βάση τερμάτων, η σεζόν 1958-59, αμέσως μετά την τραγωδία του Μονάχου, όταν ως ηγέτης της Γιουνάιτεντ σημείωσε 29 τέρματα!

Ποιος είναι ο Γουέιν Ρούνεϊ

Ο άνθρωπος που ξεπέρασε αυτό τον ζωντανό μύθο έμελε να είναι ο Γουέιν Ρούνεϊ, ένας ποδοσφαιριστής που γεννήθηκε 48 χρόνια μετά τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον. Και κατάφερε να τον ξεπεράσει σε ηλικία 31 ετών, κάτι που σίγουρα είναι επίτευγμα.

Ο Ρούνεϊ – περιέργως – είναι κι αυτός κάτι σαν δεύτερος επιθετικός, ούτε σέντερ φορ κλασικό, ούτε καθαρόαιμο χαφ! Έχει όμως φανταστική σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα. Ζώντας την αγωνιστική παρακμή της Γιουνάιτεντ από τη μέρα που έφυγε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, σταμάτησε να ξεπερνά τα 20 γκολ ανά σεζόν, ωστόσο κατάφερε έστω κι έτσι να φτάσει τα 250 γκολ (320 στο σύνολο συν αυτά με την Έβερτον και την Εθνική Αγγλίας).

Ο Ρούνεϊ έχει κι αυτός πανηγυρίσει ένα Πρωταθλητριών και μένει να δούμε στα πόσα γκολ θα σταματήσει. Πάντως, αφού ξεπέρασε τον Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, μπορεί να ξεπεράσει και τον Άλαν Σίρερ και να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών της Premier League. Για να το καταφέρει, βέβαια, χρειάζεται ακόμη 65 τέρματα. Δεν είναι και λίγα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα