Ξεφουσκώνει από δυνάμεις το Ποτάμι

 

 

 

Μπορεί η αξιοπιστία των δημοσκοπικών εταιρειών να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, όμως οι μετρήσεις λαμβάνονται υπόψη από τα κομματικά επιτελεία. Και βέβαια, εάν δεν είναι οι αναμενόμενες, δημιουργείται γκρίνια στους κομματικούς μηχανισμούς, όπως συμβαίνει λ.χ. στο Ποτάμι, όπου τα τελευταία γκάλοπ το δείχνουν να βρίσκεται στο όριο του 3%.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Αν κάτι είναι σίγουρο, αυτό είναι ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα απέχουν παρασάγγας από τα όσα ισχυρίζονται στελέχη του κόμματος, πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για τον προσυνεδριακό διάλογο. Σε κάθε περίπτωση, αν η παραπάνω τάση συνεχιστεί, στις επόμενες εκλογές το κόμμα θα δώσει μάχη επιβίωσης, ώστε να πετύχει την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αμέσως μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, όσοι είχαν πει ότι «το Ποτάμι θα αργοσβήνει όπως η Δράση», τώρα νιώθουν δικαιωμένοι. Από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, μπορεί ο καθένας να κατανοήσει το άγχος του να πείσει τους πολίτες ότι το εγχείρημά του δεν αξίζει τέτοιας μεταχείρισης. Η ρήση «οι αλήθειες μας έχουν κόστος» δεν φαίνεται να γίνεται πιστευτή από την κοινωνία. Βέβαια, όλοι αναγνωρίζουν πως το κόμμα δίνει μεγάλη έμφαση στον διάλογο, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται, όπως ισχυρίζονται οι επικριτές, να εξηγήσει με απλά λόγια στους καθημαγμένους πολίτες το ακριβές σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ώστε να πείσει πως έχει την ικανότητα να κυβερνήσει.

Αυτή τη στιγμή, η κοινοβουλευτική παρουσία του Ποταμιού χαρακτηρίζεται ως αναιμική και στο 90% των περιπτώσεων ταυτόσημη με αυτήν τής πολύ πιο ζωηρής Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Κείμενο αγωνίας

Χαρακτηριστικό της αγωνίας που επικρατεί είναι κείμενο που αναρτήθηκε στο facebook, σε ειδικό φόρουμ μελών του Ποταμιού. Κείμενο που γράφτηκε μετά την τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει ότι το Ποτάμι συγκεντρώνει μόλις το 2,5% και επί της ουσίας είναι ανοιχτή επιστολή προς τον Θεοδωράκη. Μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Με 31% αναποφάσιστους, δεν είναι και καταστροφή για το ΠΟΤΑΜΙ, αλλά μία επανεκκίνηση, ένα φρεσκάρισμα το χρειαζόμαστε. Η δυναμική του ΝΕΟΥ εξατμίστηκε. Τα κανάλια δεν μας παίζουν πλέον. Δεν έχει ενδιαφέρον πλέον το νέο κόμμα, γιατί το μάθανε και επιπλέον υπάρχει νεότερο.

Το άστρο του Σταύρου δεν είναι τόσο φωτεινό πλέον. Χρειάζεται και ο Σταύρος βοήθειες. Όσο εύκολα ψήφιζε κάποιος ΠΟΤΑΜΙ, το ίδιο εύκολα το εγκατέλειπε(…).

Δώσε, Σταύρο, εμπιστοσύνη, δώσε αρμοδιότητες, κομματικές εξουσίες, κάνε τους συνυπεύθυνους, άλλος δρόμος δεν υπάρχει για να βγούμε από το τέλμα. Ο χρόνος δεν είναι άπειρος. Μέχρι το συνέδριο και λίγο παραπέρα. Δεν είμαστε ΚΚΕ για να βασιστούμε στο συμπαγές ποσοστό μας, που θα μας βάζει συνεχώς στη Βουλή. Ακινησία και σταθερότητα για το ΠΟΤΑΜΙ, δεν μπορεί να υπάρξει…»


Ο Θεοχάρης

Στο μεταξύ πληθαίνουν τα άρθρα στο διαδίκτυο υπέρ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, στα οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η αντίστροφη μέτρηση για το κόμμα έχει ξεκινήσει. Μάλιστα, υπάρχουν σαφείς κατηγορίες για τον Θεοδωράκη τού στυλ «καμία σοβαρή εσωτερική διαδικασία δεν αξιολόγησε το εκλογικό αποτέλεσμα και καμία συνέχεια δεν υπήρξε μετά τη μετεκλογική δακρύβρεχτη δήλωση Του Μεγάλου Ηγέτη».

Και όπως επισημαίνεται: «Το μόνο που έχει απομείνει από το Ποτάμι είναι ο Χάρης Θεοχάρης. Είναι ο ίσως ο μόνος εντός του “κόμματος” που έχει πλήρη συναίσθηση του τι σημαίνει να είναι κανείς βουλευτής. Η κοινοβουλευτική του παρουσία είναι κλάσεις ανώτερη από την αντίστοιχη του Σταύρου Θεοδωράκη».

 

Οδηγίες για «στρατολόγηση»

Οδηγίες προς τους τοπικούς συντονιστές απέστειλε, εξάλλου, η Κεντρική Επιτροπή διοργάνωσης του συνεδρίου του Ποταμιού. Στο… manual τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η προσέλκυση νέων μελών/εθελοντών στο Ποτάμι αποτελεί πρώτιστο στόχο μας. Κάθε μέλος μας θα πρέπει να γράψει στο Ποτάμι ένα ακόμη. Ζητάμε από κάθε στέλεχός μας να “φέρει το ταίρι” του στο Συνέδριο! Ο στόχος μας είναι στην πανελλήνια ψηφοφορία για την ανάδειξη των εκπροσώπων στο συνέδριο να διπλασιάσουμε τον αριθμό των μελών μας.

»Μετά την επιτυχή ηλεκτρονική διαβούλευση που οργανώσαμε, προχωράμε άμεσα στην αναμόρφωση του ισχύοντος καταστατικού μας. Κάθε εθελοντής του Ποταμιού που έχει προτάσεις για συγκεκριμένες αλλαγές επί του καταστατικού μπορεί να τις αποστέλλει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

»Κατά το προσεχές διάστημα και μέχρι το συνέδριο θα επικεντρωθούμε σε μια διεξοδική συζήτηση επί της πολιτικής ατζέντας του Ποταμιού. Η ΚΟΕΣ αποφάσισε την οργάνωση της συζήτησης σε πέντε άξονες, τους εξής: α) Η σχέση του Ποταμιού με την κυβέρνηση, β) η σχέση του Ποταμιού με τις λοιπές ευρωπαϊκού προσανατολισμού πολιτικές δυνάμεις, γ) οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και η υποστήριξή τους από το Ποτάμι, δ) η “άλλη” Ευρώπη και το Ποτάμι, ε)η κυβερνητική πρόταση του Ποταμιού».

 
Η αύρα από την Ισπανία

 

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν στο Ποτάμι την εκλογική μάχη στην Ισπανία, με τον Στ. Θεοδωράκη να ελπίζει σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που τελικά πέτυχαν οι «ομοϊδεάτες» Ciudadanos (Πολίτες).

Ως γνωστόν, το κόμμα του Άλμπερτ Ριβέρα εκτόξευσε τα ποσοστά του από το 3% στο 15%, αλλά δεν είναι σε θέση από μόνο του να πρωταγωνιστήσει, κάτι που ανέμενε ο επικεφαλής του Ποταμιού, προκειμένου να μεταφέρει την αύρα από την Ιβηρική χερσόνησο στην Αθήνα.

Ο Στ. Θεοδωράκης βρέθηκε στην Ισπανία καλεσμένος του Ριβέρα και υποστήριξε ότι «η κρίση στην Ευρώπη συμπιέζει τα παλιά κόμματα» και χαρακτήρισε σημαντικό που οι Ciudadanos κατάφεραν να πάνε από το 3% του προηγούμενου χειμώνα στο 15%, ωστόσο «δεν κατάφεραν όμως να εκτοπίσουν από τις πρώτες θέσεις τις παλιές ή τις λαϊκίστικες δυνάμεις». Μία δήλωση που αναμφίβολα δείχνει ότι ο Στ. Θεοδωράκης περίμενε άλλα αποτελέσματα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα