Ξυπνά ο εφιάλτης του 2015 για την Ελλάδα

Ο εφιάλτης του 2015 ξυπνά για την Ελλάδα  που οδεύει προς νέα κρίση καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg που μιλά για επανάληψη του δράματος της προ περσινής χρονιάς.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ενδεχόμενη αποτυχία να επιλυθεί η πρόσφατη αντιπαράθεση πριν από το καλοκαίρι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ελλάδα ίσως να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πληρωμές ομολόγων που λήγουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να χάσει ακόμη ένα ημερολογιακό ορόσημο πλησιάζοντας σε επανάληψη του δράματος του 2015» επισημαίνει το πρακτορείο αναφερόμενο στο σημερινό Eurogroup.«Οι διαφορές των δύο πλευρών εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις, στα ενεργειακά και στα εργασιακά» τονίζει και σημειώνει το γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση ανθίσταται σε επιπλέον περικοπές στις συντάξεις».

Το πρακτορείο παρατηρεί ότι ενδεικτικό της απόστασης που έχουν οι δύο πλευρές στα εργασιακά είναι το γεγονός ότι το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών έχει παραπέμψει το ζήτημα σε «πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί τεχνοκρατικά».

Τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το Bloomberg, σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές του Ιουλίου.

Επίσης τονίζει ότι η αβεβαιότητα έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι μπορεί να χρειαστεί επιπλέον διάσωση.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ανεργία αυξήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα και ξεκίνησε εκ νέου η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.

Ο Ν. Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Stern στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως “η ελληνική ανάκαμψη για άλλη μία φορά καθυστερεί σημαντικά λόγω πολιτικής. Ο Α. Τσίπρας θα υποχωρήσει κάποια στιγμή, το ερώτημα είναι πότε”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα