Οικονομικός αναλυτής της Πειραιώς “βλέπει” ρυθμό ανάπτυξης 0,7% το 2017

Την πρόβλεψη του για την ελληνική οικονομία το 2017 έκανε ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης και αγορών της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, λέγοντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι της τάξεως του 0,7%.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Atradius με θέμα «Η Ασφάλιση Πιστώσεων, Μονόδρομος στην πορεία για Υγιή Οικονομική Ανάπτυξη». Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε έκθεσή του την Τετάρτη το ΑΕΠ  έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5% την τρέχουσα χρονιά.

Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρθηκε ακόμα, στην εκδήλωση της Atradius, στην “αφαίμαξη” των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση της κατανάλωσης λόγω των μέτρων , όπως αναφέρει το capital.gr.

Το τραπεζικό στέλεχος είπε πως από το 2013 μέχρι και σήμερα η κατανάλωση άρα και το βιοτικό επίπεδο συντηρείται από τις καταθέσεις. Όπως είπε, η ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης και των εισοδημάτων ήταν το 2012, όπου η αποταμίευση ήταν υψηλότερη από τα εισοδήματα, μετά το 2013 ο λόγος αποταμίευσης – εισοδημάτων έγινε αρνητικός ενώ η κατανάλωση συνεχίζεται χάρη στις καταθέσεις.

Σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια εξανεμίσθηκε όλη η πρόοδος που είχε επιτευχθεί τα τελευταία 15 χρόνια με αποτέλεσμα οι μισθοί να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2000. Ειδική αναφορά έκανε στο νέο πακέτο φόρων και περικοπών των συντάξεων, τονίζοντας πως αυτό προκαλεί ρίσκο στις όποιες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είπε πως ο στόχος είναι αυτά να μειωθούν από τα 100 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 66 δισ. ευρώ, ωστόσο εκτίμησε ότι έως το 2020, ετησίως θα “κοκκινίζουν” δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα