«Οι Έλληνες δεν θα θυσιάσουν το ευρώ για τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Οι Έλληνες αγαπούν το ευρώ και  δεν θα το θυσιάσουν για χάρη του ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό τονίζει η οικονομική εφημερίδα «Business Insider» που αναφέρεται στα σενάρια που διακινούνται και μιλούν για πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το Business Insider δίνει μεγάλη έμφαση στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει τα αποθεματικά των δήμων, έτσι ώστε να βρει άμεσα τα μετρητά που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της. Η εικόνα, βέβαια, στις διεθνείς αγορές ήταν λίγο διαφορετική κατά την παρούσα εβδομάδα. Τα διετή και τα τριετή ομόλογα της Ελλάδας έφτασαν κοντά στο 30%. Με άλλα λόγια, αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελληνικές χρηματοοικονομικές αγορές λένε αντίο στο ευρώ.

«Αλλά οι ίδιοι οι Έλληνες αγαπούν το ευρώ. Αρκετοί από αυτούς πίστεψαν στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον έφεραν στην εξουσία. Τώρα, η επιλογή του βρίσκεται σε διένεξη για την αγάπη του για το ευρώ. Αν θα έπρεπε να προτιμήσουν κάτι και να κολλήσουν σε αυτό θα ήταν το ευρώ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει το δημοσίευμα

Θεωρία παιγνίων

Το κρίσιμο σημείο για να πάρει η Ελλάδα επιπλέον χρήματα από τους φορολογούμενους άλλων χωρών, κυρίως εκείνων της Γερμανίας και τη Γαλλίας, αλλά και από αλλού, είναι ότι η Ελλάδα παίζει με τις θεωρίες των παιγνίων και προσπαθεί με λεπτή τέχνη να εκβιάσει και να ανυψώσει ρουκέτες, αντί να προσπαθεί να εργαστεί για μια συμφωνία που οι δωρητές της θα αποδεχθούν. Και εξηγεί το δημοσίευμα πως είναι δωρητές και όχι πιστωτές, καθώς δεν θα πάρουν ποτέ πίσω όλα τα χρήματα που έχουν δώσει.

Και συνεχίζει το δημοσίευμα λέγοντας πως άνθρωποι της κυβέρνησης που έχουν καλή σχέση με τα μίντια, έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο των διαρροών για να απειλήσουν περί αθέτησης υποχρεώσεων και χρεοκοπίας από τη μεριά της Ελλάδας. Σημειώνουν, δε, πως θα ήταν ένα τρομερό φιάσκο για τις παγκόσμιες χρηματαγορές και θα ξυπνούσαν μνήμες του 2011 και του 2012.

«Επί του παρόντος, όμως, μόνο οι ελληνικές αγορές συντρίβονται», ανταπαντά το Business Insider, «έτσι η ρουκέτα του εκβιασμού δεν λειτουργεί πλέον, και οι Έλληνες έχουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πώς διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποί τους. Η έγκριση που λαμβάνει για τη στρατηγική της έχει βυθιστεί στο 45,5% από το 72% του περασμένου μήνα, όπως δείχνει μια νέα δημοσκόπηση. Πρόκειται για μια βουτιά στο γκρεμό».

Φόβος για τη δραχμή

Ανάμεσα στα διάφορα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης που επικαλείται το Business Insider, είναι και ο εδραίος φόβος σε περίπτωση που επιστρέψει η χώρα στη δραχμή. «Οι Έλληνες γνωρίζουν πώς λειτουργεί αυτό το σχέδιο. Έχουν βιώσει τη δραχμή. Το βλέπουν ως ένα εργαλείο με το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τους κλέψει.

Δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση περισσότερο από όσο εμπιστεύονται τις τράπεζες. Ούτε οι Έλληνες βουλευτές θέλουν τη δραχμή γιατί επιθυμούν οι πλούσιες συντάξεις τους να καταβάλλονται σε ευρώ και όχι σε μια υποτιμημένη δραχμή», αναφέρει το άρθρο.

Κατόπιν τούτο, το Grexit θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απειλή για να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση καλύτερους όρους από τους δωρητές της. «Οι Έλληνες θεωρητικοί των παιγνίων μπορούν να συνεχίσουν να προκαλούν μέσω διαρροών και να αναμασούν τις απειλές για ανατίναξη των διεθνών αγορών, αλλά αν θέλουν να παραμείνουν στην εξουσία και αν θέλουν να αντιμετωπίσουν τους συμπατριώτες τους, δεν μπορούν να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλίμονο, όλοι οι συνομιλητές τους το γνωρίζουν πολύ καλά – και οι χρηματαγορές το γνωρίζουν. Όλοι θα μπορούσαν να χωνέψουν ένα Grexit, αλλά όχι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ώρα να σταματήσει να παίζει παιχνίδι και να αρχίσει να συζητάει σοβαρά. Αλλιώς θα αντιμετωπίσει το θυμό πίσω στο… σπίτι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα