“Οι Έλληνες δεν φαντάζονται τη ζωή τους εκτός Ευρώπης”, είπε ο Θεοδωράκης

Την ανάγκη ενός ευρύ διαλόγου για την Ευρώπη στις χώρες που είναι πρόθυμες τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου των  Π. Λιαργκόβα και Χ. Παπαγεωργίου «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας».

Ο κ. Θεοδωράκης ξεκινώντας από τη ρήση του Προέδρου της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν πως η «Η Ευρώπη που ξέρουμε είναι πολύ αδύναμη, πολύ αργή, πολύ αναποτελεσματική, αλλά μόνο η Ευρώπη μπορεί να μας δώσει την ικανότητα να δράσουμε στον κόσμο αντιμέτωποι με τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις» επεσήμανε πως η «ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης προχωράει ή σβήνει ανάλογα με το ποιος κρατάει το τιμόνι. Ζισκάρ, Σμιτ, Μιτεράν, Κολ, Ντελόρ, Γκονζάλες, Πρόντι και από τους δικούς μας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης».

«Αν ρωτήσεις έναν Έλληνα της δημιουργίας και της παραγωγής αν μπορεί να διανοηθεί την ζωή του και τη χώρα του εκτός Ευρώπης, μάλλον θα σε κοιτάξει παράξενα, με μισό μάτι -κάτι του στιλ “τι λέει τώρα αυτός”» επεσήμανε.

Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε πως «ακόμη και η δόλια προσπάθεια του κ. Τσίπρα το 2013 – 2014 να αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή πορεία κατέληξε σε δική του ήττα. Δίχασε τους Έλληνες. Κέρδισε μέσα στην αναμπουμπούλα ένα δημοψήφισμα και μετά υποχώρησε ατάκτως, υπογράφοντας τελικά το μνημόνιο των μνημονίων -αλλά αυτό είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε «στο Ευρωπαϊκό φαινόμενο που λέει και το βιβλίο, που σήμερα μας έφερε εδώ. Η Ευρώπη έχει ανάγκη τον Ευρωπαίο και αυτό θα επιτευχθεί με την σεξουαλική επανάσταση που προτείνει ο Ουμπέρτο Έκο: “Ένας νεαρός Κρητικός, Καταλανός λέει ο Έκο, εγώ το προσαρμόζω, ένας νεαρός Κρητικός λοιπόν, γνωρίζει μια Φλαμανδή, ερωτεύονται, παντρεύονται και γίνονται Ευρωπαίοι. Το ίδιο και τα παιδιά τους. Η ιδέα του Erasmus θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, και όχι μόνο για τους σπουδαστές, αλλά και για τους ταξιτζήδες, τους υδραυλικούς και άλλους εργάτες”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα