Οι Έλληνες πιλότοι περιγράφουν πώς σώθηκαν από θαύμα από την επίθεση των Ταλιμπάν

Tην τύχη με το μέρος τους είχαν οι δύο Έλληνες πιλότοι που περιέγραψαν  πώς σώθηκαν από θαύμα στην Καμπούλ από την τρομοκρατική επίθεση των Ταλιμπάν στο ξενοδοχείο Intercontinental με τους 18 νεκρούς.

Τις τρομακτικές στιγμές που έζησε περιέγραψε αρχικά σε τηλεοπτικό σταθμό ο Βασίλης Βασιλείου ο πιλότος που ήταν στο Intercontinental.

«Είχα ανέβει στο δωμάτιο, έκλεισα τα φώτα, είδα από το μπαλκόνι ότι η φρουρά άρχισε να τρέχει, άκουσα θορύβους», περιέγραψε ο κ. Βασιλείου. Ήταν η στιγμή που οι ένοπλοι επιτίθονταν στο ξενοδοχείο. Αρχικά πυροβόλησαν και έσπειραν το θάνατο, στη συνέχεια όμως ανέβηκαν στον όροφό του.

«Ξεκίνησαν από το διπλανό δωμάτιο, σπάζοντας την πόρτα με βαρύ αντικείμενο και μετά ήρθαν στη δική μου πόρτα, σήκωσα το στρώμα, το έβαλα στην πόρτα, πέταξα τα σεντόνια, άνοιξα την μπαλκονόπορτα, για να φαίνεται ότι έχω φύγει και μπήκα κάτω από το κρεβάτι», περιγράφει συγκλονίζοντας.

Το δωμάτιό του είχε δύο κρεβάτια, το ένα το είχε ήδη αναστατώσει, για να φαίνεται πως έχει φύγει. Σήκωσε στη συνέχεια το στρώμα και μπήκε από κάτω. Δεν χώραγε και το κρατούσε να αιωρείται για δέκα εκατοστά στον αέρα.

«Τους είδα, ήταν και ο αρχηγός, πήγε στο μπαλκόνι, άρχισε να πυροβολά, ένας άλλος σήκωσε το διπλανό κρεβάτι», είπε λέγοντας ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν φώναζαν συνέχεια το όνομα του αρχηγού τους.

Στη συνέχεια, «φύγανε, ο ένας έμεινε για ώρα στο διπλανό δωμάτιο και οι πυροβολισμοί από το διπλανό δωμάτιο έρχονταν και στο δικό μου», λέει ο Β. Βασιλείου.

Ο έτερος πιλότος, ο Μιχάλης Πουλικάκος, κάθε φορά που πηγαίνει στην Καμπούλ μένει στον 5ο όροφο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, αυτήν τη φορά έμεινε στον 4ο. Οι ένοικοι του 5ου ορόφου έπεσαν όλοι τους νεκροί από τα πυρά των εισβολέων.

«Κατά τις οκτώ μπήκαν από την κεντρική είσοδο της κουζίνας οι ένοπλοι, εξουδετέρωσαν τους φρουρούς του ξενοδοχείου και σκότωσαν δέκα άτομα», περιγράφει ο Μ. Πουλικάκος και συνεχίζει:

«Τρέξαμε στα δωμάτιά μας, μας κυνήγησαν και μας πυροβολούσαν στα δωμάτιά μας».

Και οι δύο πιλότου εξήγησαν ότι η σύγχυση που προέκυψε σχετικά με Έλληνα νεκρό ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένης εντύπωσης. Επειδή κανένας για ώρες δεν είχε επικοινωνία με τον Βασίλη Βασιλείου, θεωρήθηκε θύμα.

Ο κ. Πουλικάκος ευχαρίστησε όλους τους φίλους και γνωστούς, που τους έχουν κατακλύσει με μηνύματα, αλλά ακόμα περισσότερο την Πρεσβεία και την ΕΥΠ, που τους έδινε οδηγίες μέσω μηνυμάτων τη στιγμή της επίθεσης, για το πώς να προφυλαχθούν.

Το χρονικό της επίθεσης

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα τριών ενόπλων εισέβαλε στο ξενοδοχείο λίγο μετά τις 21.00 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδας) το Σάββατο. Προκάλεσε μια έκρηξη για να ανοίξει δρόμο και κατόπιν άνοιξε πυρ εναντίον των φρουρών και των πελατών. Σύμφωνα με το BBC και οι τρεις δράστες είναι νεκροί.

Δημοσιογράφος της Wall Street Journal ανέφερε ότι οι δράστες φώναζαν «Αλάχου Άκμπαρ» και ότι οι ένοπλοι πετούσαν ανθρώπους από τον τρίτο και τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου.

Ο Νατζίμπ Ντάνι διευκρίνισε ότι «συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης στον έκτο όροφο», ώστε να εξουδετερωθούν τα εκρηκτικά που υπάρχουν.

Η ηλεκτροδότηση είχε κοπεί στο ξενοδοχείο, που βρίσκεται στη δυτική Καμπούλ, με αποτέλεσμα το κτίριο να βυθιστεί στο σκοτάδι, με εξαίρεση τις φλόγες που φαίνονταν να βγαίνουν από τη στέγη του εξαιτίας της πυρκαγιάς που προκάλεσαν οι δράστες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα