Οι αγορές διώχνουν τα μνημόνια

 Σε μία χώρα που η κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και η οικονομική κατάσταση των πολιτών της είναι σε κακή κατάσταση μοιάζει περίεργο η κυβέρνηση της χώρας να ποντάρει σε αναστροφή του κλίματος μέσω της οικονομίας. Όσο κι εάν ακούγεται παράξενο οι καλές ειδήσεις για την οικονομία είναι το ζητούμενο και εκεί ποντάρει η δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Η έξοδος της χώρας στις αγορές σηματοδοτεί τη νέα εποχή και όπως λένε και από το Μαξίμου δεν είναι τίποτα άλλο από την υλοποίηση της υπόσχεσης του πρωθυπουργού από τον Σεπτέμβριο του 2013 στην Θεσσαλονίκη (κατά την διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ) για τον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια και τους δανειστές.

Ο δανεισμός της χώρας συνιστά μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς τις κρίσιμες ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και αναμένεται να αποτελέσει ένα δυνατό, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πολιτικό και επικοινωνιακό όπλο του πρωθυπουργού. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με το αναμενόμενο «σήμα» των εταίρων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και η επικείμενη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο και θα επικυρωθεί επίσημα στις 23 Απριλίου, σηματοδοτούν την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Η έξοδος της χώρας στις αγορές είναι κατά τον Πρωθυπουργό η έναρξη της νέας πορείας της χώρας και πλέον η προσοχή θα στραφεί στη συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Και όπως τονίζουν από το Μαξίμου για τον Αντώνη Σαμαρά, η επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου ήταν εδώ και μήνες ένας στρατηγικός στόχος με τεράστια οικονομική και πολιτική σημασία και πλέον αναμένει και τον θετικό αντίκτυπο αυτής της κίνησης.

Οφέλη

Πολιτικά οφέλη για τη δικομματική κυβέρνηση εκτιμάται ότι φέρνει η επιστροφή στις αγορές. Η επιτυχής έκβαση της έκδοσης δίνει τη δυνατότητα στους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, κυρίως δε στον Πρωθυπουργό που μοιάζει να πιστώνεται αποκλειστικά κάθε θετικό, να επιδιώξουν να κεφαλαιοποιήσουν την εξέλιξη και να βελτιώσουν σημαντικά τις προοπτικές ενόψει της διπλής εκλογικής μάχης του Μαΐου.

Κατά τον σχεδιασμό, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν οι επιμέρους στόχοι που θα οδηγήσουν σε αυτήν, όπως οι εντατικοί ρυθμοί στις αποκρατικοποιήσεις, το φρενάρισμα της πτώσης του πραγματικού εισοδήματος ή οι ταχύτεροι ρυθμοί στις επενδύσεις με κοινοτική ενίσχυση.

Επίσης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή την ρύθμιση που δίνει λύση στην πολύμηνη εκκρεμότητα με τα υποβρύχια – και ανάσα στους (απλήρωτους) εργαζόμενους των Ναυπηγείων. Το σημαντικό στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει να ολοκληρώσει τις εργασίες σε τέσσερα υποβρύχια που βρίσκονται στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτά. Κατά την ίδια ρύθμιση, το Πολεμικό Ναυτικό θα αναλάβει την καταβολή των αποδοχών που θα συμφωνηθούν με τους εργαζομένους, οι οποίοι θα διατηρήσουν την εργασιακή τους σχέση με τα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Όσο για το θέμα Μπαλτάκου και τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση εκτιμούν πως το θέμα έληξε. Έτσι παραπέμπουν στη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα διεξαχθεί μετά το Πάσχα. Και μάλιστα όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα προσέλθουν με αμυντική τακτική, αλλά θα… παίξουν φουλ επίθεση. Ο βασικός στόχος πρωθυπουργού και αντιπροέδρου είναι να αναδείξουν τον ρόλο της εγκληματικής οργάνωσης και όσους από την αντιπολίτευση προσδοκούν να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα