Οι Αλβανοί ζητούν αναγνώριση της «γενοκτονίας των Αλβανών» στα Σκόπια

Οι Αλβανοί ζητούν αναγνώριση της «γενοκτονίας των Αλβανών» στα Σκόπια σύμφωνα με όσα γράφει το εβδομαδιαίο  περιοδικό των Σκοπίων.

Ειδικότερα, το “REPUBLICA” κατηγορεί τον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ότι ωθεί το κρατίδιο σε σύγκρουση με τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

“Ο Ζάεφ μας σπρώχνει σε σύγκρουση με τη Σερβία και τη Βουλγαρία”

Σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ο Ζάεφ μας σπρώχνει σε σύγκρουση με τη Σερβία και τη Βουλγαρία», ισχυρίζεται ότι η πλήρης αποδοχή, από τον Ζάεφ της Κοινής Διακήρυξης των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια, θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις του κρατιδίου με τη Σερβία και τη Βουλγαρία, οι οποίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείεται από φίλες γειτονικές χώρες να εξελιχθούν «στους μεγαλύτερους εχθρούς» των Σκοπίων.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Κοινή Διακήρυξη των τριών αλβανικών κομμάτων, γνωστή και ως «Αλβανική Πλατφόρμα», η αποδοχή της οποίας θεωρείται προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους -από κοινού ή μεμονωμένα- στη νέα σκοπιανή κυβέρνηση, προβλέπει, μεταξύ άλλων, «την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Κοινοβούλιο της “Μακεδονίας”, το οποίο θα καταδικάζει τη γενοκτονία κατά των Αλβανών της “Μακεδονίας” κατά την περίοδο 1912-1956».

Σύμφωνα με το περιοδικό, με την υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος ο Ζάεφ θα οδηγήσει ασυνείδητα τη χώρα «σε μία περιπέτεια με δραματικές συνέπειες», καθώς για την περίοδο 1912-1941 οι ευθύνες (για την «γενοκτονία των Αλβανών») θα πρέπει να επιρριφθούν στη Σερβία, η οποία τότε κυριαρχούσε στα εδάφη που σήμερα αποτελούν τα Σκόπια, ενώ για την περίοδο 1941-1944 οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν στη Βουλγαρία, η οποία, ως σύμμαχος του Χίτλερ, κατείχε την περιοχή.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, ευθύνες θα πρέπει να επωμισθεί και το κράτος των Σκοπίων, για την περίοδο από την ίδρυση της «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ως μέρος της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, το 1944 και μέχρι το 1956. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα