Οι Αφγανοί προσφεύγουν στο ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου εναντίον τους

Οι Αφγανοί πηγαίνουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ελπίζοντας να δικαιωθούν για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί εναντίον  τους.

Οι ισλαμιστές αντάρτες, η Aφγανική κυβέρνηση και  ο υπό τις Η.Π.Α συνασπισμός θα είναι στο επίκεντρο της έρευνας. Η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση Φάτου Μπενσούντα, ζήτησε από μια ομάδα δικαστών τον Νοέμβριο άδεια, για να ξεκινήσει πλήρη έρευνα για τις καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν.

«Στο Αφγανιστάν έχουμε χιλιάδες θύματα» τόνισε ο Εχσάν Κάανε, ο οποίος είναι ένας από τους δικηγόρους που εργάζεται στην οργάνωση Transitional Justice Coordination Group, όπου βοηθούν τα θύματα να προετοιμάσουν τις προσφυγές.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, «Οι άνθρωποι πίσω από αυτές τις φρικαλεότητες δεν είναι αντιμέτωποι με σοβαρή νομική διαδικασία στη χώρα αυτή, οπότε διαπράττουν εγκλήματα χωρίς φόβο».

Από την άλλη, η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα, υποστήριξε ότι «υπάρχει λογική βάση» στις κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα