«Οι βλαχοδήμαρχοι» σταθεροποιούν την κυβέρνηση

Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ανακούφισαν τον Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Και αυτό διότι παρά την έντονη πόλωση που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πολίτες προτίμησαν τους «βλαχοδήμαρχους» που κατηγορούσε ο Τσίπρας και όχι τις «πεφωτισμένες» τύπου Κορτζίδη επιλογές της Κουμουνδούρου.

Έτσι ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ εάν τελικά χάσει και τον δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, τότε θα έχει υποστεί μία παταγώδη συντριβή, που σίγουρα δεν του δίνει κανένα αέρα ώστε να είναι η επόμενη κυβέρνηση, όπως θέλουν να λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Έτσι το μήνυμα που στέλνουν από το Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε αέρα πολιτικής σταθερότητας και ο Πρωθυπουργός ενδοκυβερνητική και εσωκομματική ηρεμία απαραίτητη όσο ποτέ για τον επόμενο χρόνο.

Για την κυβέρνηση η πολιτική σταθερότητα εξασφαλίστηκε σε μια στιγμή που όλοι περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές με ατράνταχτα επιχειρήματα την καταδίκη της κυβέρνησης στις κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Η πολιτική νίκη του Πρωθυπουργού δεν υπολογίζεται με τον αριθμό των περιφερειαρχών ή των δημάρχων που θα αναδειχθούν (υπολογίζονται ίσως και σε 8 ή 9 για περιφέρειες) αλλά κυρίως με την κατάρρευση της στρατηγικής του βασικού του αντιπάλου στο πολιτικό παιχνίδι. Η επικράτηση της ΝΔ – παρά τις επί μέρους ζημιές που εισέπραξε σε Αττική και δήμο Αθηναίων- σε όλη τη χώρα και η αποτυχία της τακτικής των αντιπάλων της επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο κρίσιμα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που έδειξε να κλονίζεται από αυτή την αστοχία του.

Τακτική β’ γύρου

«Ο Νεοδημοκράτης δεν μπορεί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, άρα οι επιλογές του για την περιφέρεια Αττικής και για τον δήμο Αθήνας είναι ο Γιάννης Σγουρός και ο Γιώργος Καμίνης». Η «γραμμή» της ΝΔ για τον δεύτερο αυτοδιοικητικό γύρο δόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου και «ζυμώθηκε» στη συνέχεια από τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Μάκη Βορίδη. Το επιχείρημα; Ο βασικός αντίπαλος είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο στόχος που έθεσαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου κιόλας ήταν «κανένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο δήμο ή περιφέρεια».

Δεν λείπουν πάντως στελέχη του κόμματος (και κυβερνητικά) που εκφράζουν τη διαφωνία τους με αυτή την τακτική, κυρίως όμως με την ευθεία στήριξη στους Καμίνη και Σγουρό. Δεδομένου, όπως λένε στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, ότι και οι δύο υποψήφιοι δέχθηκαν έντονη κριτική (έσω επίθεση) για τα πεπραγμένα τους – μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης όπως και ο μέχρι προχθές υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος, έχουν τοποθετηθεί πολλάκις και γραπτώς εναντίον του κ. Σγουρού…

Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε πρόταση να ασκήσει έσχατο εκβιασμό με το δίλλημα προσφυγή σε εθνικές εκλογές, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι ευνοϊκό για τη ΝΔ. Αντίθετα θα επιμείνει μέχρι και πάνω από την κάλπη στο σύνθημα «σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση» με σαφή πρόθεση να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από τον συνδυασμό ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα