Οι βοηθοί χρειάζονται… βοήθεια

 

Κατά γενική ομολογία, τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα διαιτητικά λάθη προέρχονται κυρίως από τους πλαϊνούς. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι γνωστοί τηλε-διαιτητές, ο κύριος Παναγιώτης Βαρούχας και ο κύριος Περικλής Βασιλάκης, αλλά κι όλοι όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή έχουν αλλάξει οι ταχύτητες στο σπορ. Πριν από δεκαετίες το ποδόσφαιρο ήταν περισσότερο άθλημα επαφής, τζαρτζαρισμάτων, τάκλιν και μαρκαρισμάτων, ο διαιτητής έπρεπε να έχει το νου του, να αντιλαμβάνεται την πρόθεση, τη δύναμη της επαφής, την αντικανονικότητα του μαρκαρίσματος. Σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα διαφορετικό άθλημα. Αυτό του γρήγορου ποδοσφαίρου, της τριαντάρας κάθετης πάσας στο σέντερ φορ που βγαίνει στην πλάτη και παίζει στο όριο του οφ σάιντ, αλλά και των στημένων φάσεων με το μπούγιο μέσα στην περιοχή και τον βοηθό να πρέπει να ξεχωρίσει πιο σώμα είναι λίγο πιο μπροστά.

Πρωτοφανής καταποντισμός των βοηθών

Το μοντέρνο ποδόσφαιρο επέβαλε δύο ακόμη διαιτητές (τελικών γραμμών) και προχωρά σε τεχνολογικές καινοτομίες, κάμερες, τσιπάκια και ότι άλλο απαιτείται για να αφανιστεί  το λάθος σήκωμα της σημαίας. Μέχρι τότε, όμως, κάτι πρέπει να γίνει στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στα πρόσφατα τεστ αντοχής της ΚΕΔ είχαμε πρωτοφανή καταποντισμό με δώδεκα βοηθούς και έναν διαιτητή να… μένουν μετεξεταστέοι, αποτυγχάνοντας να πιάσουν τα όρια με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τους πίνακες μέχρι νεοτέρας, δηλαδή μέχρι επαναλήψεως των τεστ σε ένα μήνα περίπου.

Πρόκειται για τους: Γεωργαράκο (Αθηνών), Κασσαβέτη (Αιτωλοακαρνανίας), Τσολάκη (Αθηνών), Δημόπουλο (Δ.Αττικής), Λάζαρη (Καβάλας), Βεργέτη (Αρκαδίας), Σίπκα (Πέλλας), Καραϊσαρίδη (Πιερίας), Σταυρουλάκη (Ρεθύμνου), Αναστόπουλο (Αρκαδίας), Φραγκιαδάκη (Δωδεκανήσου) και Δουδούμη (Φθιώτιδας). Μαζί τους, απέτυχε να περάσει τα τεστ και ένας διαιτητής, ο Μάριος Λαμπρόπουλος του συνδέσμου Ηλείας.

Η αναλογία βοηθών με διαιτητές είναι μία τρανταχτή απόδειξη ότι το πρόβλημα στην ελληνική διαιτησία δεν το έχουν τόσο οι βελτιωμένοι σε θέματα πέναλτι και πειθαρχίας «άρχοντες των αγώνων», αλλά οι βοηθοί τους που καταστρέφουν ή επιτρέπουν επιθέσεις, είτε λόγω κακής τοποθέτησης, είτε αδυναμίας να αντιληφθούν με ακρίβεια τη στιγμή που φεύγει η μπάλα από το πόδι ή το κεφάλι του πασέρ.

Και τώρα τι γίνεται με αυτούς που πέρασαν;

Πρέπει να σημειωθεί πως δεν κόπηκαν μόνο 13 διαιτητές, αλλά πέρασαν κάποιοι που θεωρητικά είναι «κομμένοι» για άλλους λόγους. Τι θα γίνει για παράδειγμα με τους διαιτητές Παππά, Γιάχο, Δημητρόπουλο, Σπάθα και Βοσκάκη οι οποίοι πέρασαν κανονικά τα τεστ, αλλά βρίσκονται στο περιθώριο για κάποιες παλαιότερες διαιτησίες τους και επειδή δεν είναι αρεστοί σε συγκεκριμένους παράγοντες. Με ποια δικαιοδοσία η ΕΠΟ τους κρατά στο περιθώριο και δεν σφυρίζουν;

Δεν είναι λογικό να μετέχουν στα τεστ, να θεωρούνται ενεργοί δηλαδή, αλλά να βιώνουν μία σιωπηλή τιμωρία τέτοιου είδους. Η «Α» δεν υπερασπίζεται τους διαιτητές, αλλά καταδεικνύει την ανοησία της διαδικασίας και το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ με τους πίνακες των διαιτητών. Ένα πρόβλημα που μάλλον δεν θα λυθεί όσο υπάρχει η προσωρινή διοίκηση, που παρεμπιπτόντως σε τρεις μήνες πρέπει να έχει αποχωρήσει, καθώς πλησιάζει ο Μάης, ο μήνας των εκλογών σύμφωνα με τον κύριο Κουτσοκούμνη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα